Nedzadove majstorije
O Nedzadu Kresi sam pisao vec dva puta i stalni posjetioci bloga vec znaju o kome se radi. Za one koji to ne znaju, samo da spomenem da se radi o nasem sugradjaninu koji je jos davno prije rata otisao iz grada i skrasio se u Mostaru, za mene, najljepsem gradu bivse mi domovine. Pisao sam o Nedzadovim ‘bakrovima’, ali i o suhom mesu iz Nedzadove ‘radnje’ koje me je posjetilo na moje djetinjstvo.O Nedzadu bi se moglo cesto pisati jer za njega su vezane mnoge zanimljivosti. Danas sam, kao podlogu za ovaj prilog, ukrao nekoliko fotografija koje je Emira ‘stavila’ na Internet, a do kojih sam dosao preko ‘veze’. Ni Nedzad ni Emira ne znaju sta potajno spremam. Mozda bude ljutnje, a mozda prodjem samo s kritikom (sto se iskreno nadam), pa prilog ostane u zivotu. Moram priznati da sam vec par puta bio kritiziran kada bih objavio nesto bez odobrenja za objavljivanje i ja takve reakcije razumijem. Zbog toga sam te priloge izbrisao iako mi je bilo zao. Za mene je svaka vijest o nekom od nas u danasnje vrijeme dragocjena. Internet je postao mjesto gdje se prijatelji, raja, poznanici, pa cak i familije, pronalaze, okupljaju, razgovaraju, vesele, tuguju... Bez njega bi zivoti mnogih bili mnogo siromasniji, svedeni samo na veoma uski krug onih koji zive u blizini ili sa kojima odrzavamo veze.
Da nastavim o Nedzadu, da ne bih previse otisao u ‘filozofiju’. Iz prica vec odavno znam kako je Nedzad pravi majstor u spremanju jela, a isto tako znam da je u mjestu Bardstown, drzava Kentacky, prenio duh Mostara i mostarskih povrtnjaka. Gledajuci Emirine slike upravo sam prepoznao Nedzada, zaljubljenika u dobro jelo i Nedzada, bastovana, koji uziva u svom povrtnjaku, u kojem se moze naci svega po malo. Iz slika koje sam evo pokrao se mozete uvjeriti da govorim istinu: od ove iz dnevnog boravka, uz domace pripremljenu picu (vide se tu i sarmice u vinovoj lozi), do onih iz njegovog povrtnjaka. Ima tu jabuka, tresanja, bresaka, pa cak i smokava (u Kentacky-ju!), do mladog luka, blitve i paradajza. Vidim da Nedzad koristi neke za mene nepoznate tehnike uzgajanja paradajza i paprika. Kako se i sam ‘bavim zemljoradnjom’, morat cu pokupiti Nedzadove tajne, ukoliko se ne radi o ‘tehnikama’ koje je Nedzad zastitio patentom!
Gledajuci ove slike covjek ne moze a da se lijepo ne osjeca. Iako smo otrgnuti od rodne grude, uspjeli smo da je nadjemo i na mjestima na kojima to nitko ne bi ocekivao. Evo ova Nedzadova okucnica me jako podsjeca na Hercegovinu, na okolinu Mostara, na polja ma kojem sve zivo uspijeva. A radi se o drzavi Kentacky, USA.
Labels: USA


1 Comments:
Za povrtare:
Na slici sa paprikama se vide bijeli krugovi oko paprika. To su kante u koje je Nedzad posadio paprike jos u rano proljece te ih po potrebi unosio u garazu u slucaju da se ocekivalo da nocna temperatura padne blizu nule. Kad prodje opasnost od mraza (u KY, poslije derbija - ekvivalentno nasem djurdjevdanu), onda odbije dno kantama I biljke zajedno sa kantama posadi u zemlju. Objasnjenje je da se tako ljeti, kad su ovdje velike vrucine I jos veca isparenja, gubi manje vode kod zalijevanja, a ucinak na biljke je daleko bolji.
Post a Comment
<< Home