SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 21, 2008

Uhapsen Radovan Karadzic

Dok sam pripremao prilog o posjeti Portlandu slucajno naletih na vijest da je uhapsen Radovan Karadzic. Prosto ne mogu da vjerujem da je istina, ali vijest je na svim Internet stranicama. Ispod je dio teksta objavljen na b92.

Dilparić kaže da su u toku pripreme za saslušanje haškog begunca. Haški optuženik i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, uhapšen je večeras u akciji srpskih službi bezbednosti, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost. Nije poznato gde je uhapšen, a nezvanično se može čuti da Karadžić nije u Specijalnom sudu za ratne zločine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da pripadnici MUP nisu učestvovali u lociranju i hapšenju Karadžića.

Integralni tekst saopštenja iz Pres službe predesednika Srbije glasi:

"Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

O krivici tek pred Tribunalom

Haški optuženik Radovan Karadžić će, nakon što je uhapšen, biti izveden pred istražnog sudiju Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, koji će mu, nakon utvrđivanja identiteta, uručiti optužnicu Haškog tribunala.

Prema proceduri, Karadžić se neće izjašnjavati o krivici pred domaćim sudstvom, već pred Tribunalom u Hagu.

Radovan Karadžić trenutno prolazi kroz postupak identifikacije, uključujući i DNK testiranje, a tokom noći sastaće se sa istražiteljima, objavila je agencija Rojters.

Istražni sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o ispunjenosti prepostavki za predaju optuženika Tribunalu, a protiv tog rešenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana.

O žalbi odlučuje vanraspravno veće u roku od tri dana. Prema zakonu, ne postoji pravo žalbe na odluku vanraspravnog veća, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Haški tribunal od 1993. godine, kada je osnovan, podigao je optužnice protiv ukupno 161 osobe, od kojih su još dve u bekstvu: Ratko Mladić, komandant vojske Republike Srpske, i Goran Hadžić, nekadašni predsednik Republike Srpske Krajine (RSK).

MUP: Podignut stepen bezbednosti

Bezbednosna situacija u Beogradu je pod kontrolom, a bezbednosni stepen je, nakon objavljivanja vesti o hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića, preventivno podignut na viši nivo, rečeno je u MUP-a Srbije.

Nakon objavljivanja vesti o hapšenju Karadžića ispred zgrade Specijalnog suda, u kojoj je i Veće za ratne zločine Okružnog suda, gde je u toku saslušanje uhapšenog haškog optuženika, okupljena je grupa od desetak građana, a okupljanja je bilo i na Trgu republike.

Ranije tokom večeri, iz zgrade Specijalnog suda za ratne zločine izašao je brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić. On je, kako izveštava novinar B92, u zgradi suda bio oko pet minuta i pričao je sa stražarima.

Po izlasku on je rekao da ne želi da priča s novinarima. Na sva pitanja novinara rekao je da je sve informacije dobio iz medija.

Zgradu Suda obezbeđuje veliki broj pripadnika Žandarmerije. Prisutni su i brojni novinari, ali im nije dozvoljeno da stoje na strani ulice gde je zgrada Suda već prekoputa.

Preko puta zgrade nalazilo se u jednom trenutku i pedesetak ljudi, od kojih su neki nosili majice sa znakom ultradesničarske organizacije Obraz, kao i majice sa likom Radovana Karadžića. Ispred njih je bio raspoređen kordon policije.

Ulicama povremeno prolaze i automobili iz kojih se čuju četničke pesme i mladići koji se u njima nalaže dobacuju novinarima. U jednom trenutku je čak situacija bila na ivici incidenta, ali je ipak sve prošlo bez problema.

Na Trgu Republike u Beogradu nešto je povećan broj policajaca. Oni su priveli manju grupu muškaraca, koji, prema nepotvrđenim informacijama, pripadaju "Obrazu". Oni su ih legitimisali. Osim toga, primećen je veći broj policajaca svuda po centru grada, kao i ispred ambasada.

10 Comments:

Blogger co said...

Eto dodje i taj dan: uhvatise Karadzica! Mislio sam da se to nikada nece desiti. I sta sada?

Citam vijesti, komentare, dogadjanja. Jos je rano da se donose neki zakljucci ali realno razmisljajuci, nece se nista znacajno promijeniti. Mislim, na pozitivno. Cak naprotiv. Ocekujem negativne posljedice.

Covjek, koji je s nekolicinom slicnih, inicirao zlo koje se desilo u Bosni, ce vjerojatno ostatak svog zivota provesti u zatvoru. I nece mu biti lose, kao ni ostalima koji se tamo nalaze. A rezultati njegovog rada ce zauvijek ostati. Ubijene niko ne moze ozivjeti, a protjerani nikad nece biti vraceni na svoja ognjista. A mlade generacije su zatrovane nacionalizmom bez nade za izljecenje. Jer doktora koji bi na tom radili nema. Ili ih ima, ali nedovoljno, bez potrebnih lijekova. A svi znamo da se bez lijekova bolest ne moze izlijeciti. Narocito ako se radi o tako opasnoj bolesti kao o onoj koja je zavladala nasim krajevima. I to u epidemijskim razmjerima.

U ovom trenutku kada cijeli svijet prica o hapsenju, moglo bi se pisati o mnogo cemu sto je vezano za Radovana i njegovo ‘djelo’. Internet je prepun informacija, slika, video klipova, svjedocenja, cinjenica. Ljudi panicno traze informacije, vidim to po broju pristupa blogu, iako na njemu nema nikakvih novih informacija o onome sto se dogadja. Radovan je hit. I bit ce to jedno vrijeme dok se situacija polako ne smiri. I sta nakon toga?

Nista. Zivot ce se nastaviti uobicajenim tokom. Zrtve rata ce se i dalje sahranjivati, onako kako se mjesta na kojima su zakopane budu otkrivala. Prognani ce i dalje traziti srecu daleko od rodnih krajeva. Bosna ce i dalje biti podijeljena onako kako su to mocnici htjeli. A novokomponovani politicari ce i dalje skupljati poene hraneci obicnu raju pricama o ugrozenosti. I slagati milione u svoje dzepove, i dzepove onih koji im u tome pomazu.

Radovan je uhapsen, a ja sam nekako prazan. Mozda je to zbog kise koja evo u ove ljetne dane pada kao da je kasna jesen, a mozda je razlog nesto drugo. Ne znam. Nisam siguran. Ili mozda znam ali nemam volje da to stavim na papir. Jer to nikoga ne zanima. Jer nam je svima svejedno i jer svako gleda samo svoja posla.

Jer je Radovan i njemu slicni odlicno odradio svoj posao.

Tuesday, 22 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Konacno smo docekali! Prazna u osjecajima, bolje reci, s osjecanjima pomijesanim kao u pravom bosanskom loncu. Zbog njega i svih onih sto su slijedili njegovu i politiku Slobodana Milosevica smo ovdje gdje smo. Srecom, ipak zivi i zdravi, mnogi s porodicom na okupu, za razliku od onih nesretnih koji ne docekase kraj rata, za razliku od onih koji su izgubili svoje najdraze, za razliku od onih koji su godinama bili opkoljeni cekajuci smrt sa svih strana, za razliku od onih sto ni dan danas ne znaju nista o svojim najdrazim. A koliko je tek nevidljivih rana u mnogim ljudima. Sta reci na ovu izjavu jednog sarajlije:
„Ja sam zbog ovog krvnika četiri godine u rovu bio. Zbog ovakvog čovjeka ja sam četiri godine proveo u rovu s dvoje male djece. Nisam znao šta mi se sprema.“
Meni se cini da je sve doslo prekasno, a opet postoji I ona narodna ‘bolje iakd nego nikad’.
Zeljko Komsic, clana predsjednistva BiH, najbolje definira ono sto u ovom trtenutku osjecam a ne znam jos svojim rijecima iskazati:
Da li je sa zakašnjenjem? Naravno da je sa zakašnjenjem. Svaki dan koji na slobodi provedu optuženi za ratne zločine jeste dan izgubljen, prije svega, za žrtve njihovih zločina i dan izgubljen za pravdu. Ali, dobro je da se ovo desilo.Sad već nisam siguran da će to dati onakav efekat kakav bi to imalo da se desilo npr. neposredno nakon rata, ili u prvim godinama nakon rata. Nisam siguran da će to baš biti činjenica koja će roditi katarzu neku na ovim prostorima.“

Tuesday, 22 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

CO i Emira,
u pravu ste...najverovatnije ce mnoge stvari ostati iste kao sto su: kriminal na cijelom prostoru bivse Jugoslavije, siromastvo kako materijalno tako i duhovno, sramni zadah nacionalizma itd...
Bilo bi mi mnogo draze da mu sada sude oni pobijeni, osakaceni, ozalosceni I po svijetu rastjerani iz cijele bivse nam domovine, ali, posto se to ne moze desiti, pomirljivo i tugaljivo jedino mogu reci, bolje ista nego nista.

Tuesday, 22 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Emira mi posla ovo, nasla na Internetu.

Kad se bude sudilo Djelima, tad ce biti pravde. Ovako nista. I bez fizicki prisutnih se recimo moglo suditi djelima Radovana Karadjica i drugih ratnih zlocinaca. Tad ulaze u igru Svi koji su pomogli da se ta djela i ostvare.

Pricam o sebi. Neki znaju, a neki ce sad saznat. U Sarajevu mi je ranjena kcerka, bila je tad 8 godina stara. I Mati. Tesko obadvije. Prije sam izgubio sve materijalno sto su stekli oni moji prije mene i sto sam sam stekao. Kad gledam posteno, vidim sebe u onoj grupi koju zovu ,,Zrtve rata,,.

Eto sad ufatili Radovana. Nije mi nista lakse, nego sto je bilo. Ne vjerujem da je puno lakse ni onima koji su u ratu izgubili svoje naj milije. Ne postoji pravo koje kaze ,,Zub za zub,oko za oko,,. To je ipak odnos jedan covjek, prema jednom isto tako covjeku. Kako suditi ako je taj ubio dvije osobe. Kako suditi ako je taj ubio 2 hiljade ljudi. Uvijek si u manjku za jos 1999. Smrt ili Robija. Zar nije smjesno.

Sad ide pompa koja kosta miliona dolara. Sud i ostalo. Da bi se doslo do tog da se osudi pojedinac za djela koja je pocinio. A ne da se Kazne djela, koja je iza sebe ostavio. Razlika je velika.

Mislili vi sta god hocete, Radovan je pobjedio, sa sudjenjem ili bez njega.

Medjutim imam ja predlog. Jebo Karadjica sad kad nikom vise nije vazan. Mozete ga i pustiti, ali one pare sto se ustede od sudjenja mogu ici za izgradnju neke bolnice, skole, fabrike. To ima smisla, a ne kazna dozivotnog zatvora i STA. Oduzmite pare sa njihovih inostranih bankovnih racuna i pomozite djeci Zrtava, da se skoluju, da izadju na pravi put. To je kazna, a ne neki zatvori. Kad covjecanstvo osudi generalno nedjela i kad bude spremno da to i pravno i vojno zastiti u svakoj prilici, nece vise trebati sudija i sudova, a i oni koji nesto pokusaju, znat ce unaprijed Kaznu, pa ce biti sve puno jednostavnije, a ne gledati 4 godine kako umire 250 hiljada ljudi, ne 4 dana, a ne ciniti nista. To je Zlocin, manji ili veci, ali Zlocin.

Tuesday, 22 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Da... Neke hapse, a neke cekaju da umru pa im nikad ni ne sude, a neke oslobode, pa jos im pomognu da postanu predsjedavajuci u svojim novostvorenim drzavnim tvorevinama... Nazalost, pravda nije jednako zadovoljena. Uostalom, nece bas biti da su zlocinci samo na jednoj strani i to bas onoj kojoj prosto nije u genima da bude fasisticki nastrojene vec se vjekovima samo oslobadja i oslobadja. Pa kad joj vise pukne film, onda se svi nadju u cudu i proglase je fasistickom i genocidnom. Sestru moje drugarice su pripadnici Alijinih snaga sa 10 god silovali. Kakva pravda! Vise bih voljela da je tamo neki Radovan sjedio i naredio da je ubiju nego sto su se kojekakvi kreteni pusteni iz ludara i obuceni u uniforme na njoj izivljavali. No svaka strana misli da je samo ona zrtva... Pravda se ovdje dijeli kako ovozemaljski sud odluci, ali gore iznad ipak to malo drugacije ide... Vidjecemo gdje je ko kad i mi odemo gore i da li su Franjo, Alija i Slobodan zajedno...

Wednesday, 23 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ZAISTA DA NE POVJERUJES SPECIJALNE JEDINICE SRBIJE UHAPSILE KARADZICA U PREVODU SPECIJALNI SRBI UHAPSILI VELKOG SRBINA IZDALI SVE SRBE ILI NORMALNI SRBI IZDALI KOLJACE DJECE ZENA I STARIJIH LJUDI KARADZICA I NJEGOVE PRISTALICE GUBITNIKE...

Wednesday, 23 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Sociolog Boško Jakšić podvlači da su to teme o kojima bi trebalo raspravljati onda kada se pomene Karadžićevo ime:



„Karadžićeva politika nije samo odgovorna za stradanje Bošnjaka i Hrvata. Treba jednog dana otvoriti i pitanje koliko je odgovorna za stradanje Srba, koliko su „Karadžićevci“ pobili Srba, i to pitanje treba jednog dana otvoriti i onda vidjeti da tu nema trunke herojstva, da tu nema trunke čovječnosti, i da je zaista, takvim ljudima mjesto pred sudovima.“

Wednesday, 23 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ne treba se radovati zbog hapsenja R.Karadzica jer je ostala njegova GENOCIDNA TVOREVINA,koj je Dejtonom betonirana.Nakotili su se novi KARADZICICI a Dodik se ponasa kao i Karadzic.

Haski tribunal je farsa jer blago kaznjava ratne zlocince,ne ukida njihove montruozne tvorevine i ne zabranjuje njihove teroristicke organizacije - za razliku od Nirnberskog i Tokijskog procesa koji su rigorozno kaznili zlikovce i ukinuli njihove totalitarne tvorevine..

Thursday, 24 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

karadjuc zasluzuje dozivotnu kaznu i to u tamnici medju pacove

Thursday, 24 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

toshto ce on da trune u tamnici se varash...bolje ce u zatvor da zivi nego ti na slobodi...

ono shto je neko rekao je potpuno ispravna kazna...oduzeti mu svu materijalnu imovinu i dati porodicama koje je unesrecio...ili opskrbiti bolnice ili bilo shto shto bi narodu olakshalo zivot.

iskreno...ne znam ko je kriv a ko nije,i necu da sudim ni jednim ni drugim jer nema potrebe,gnusham se idiota i sa jedne i druge strane kad se fale chiji bolje kolju...ali pravda na ovakav nachin nikad ne moze biti zadovoljena...

Tuesday, 05 August, 2008  

Post a Comment

<< Home