SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, June 13, 2011

Maslačak (taraxacum officinale)- ljekoviti korov

Već ranije imala sam namjeru pisati o ljekovitom bilju-korovu,kao što su: kopriva, bokvica (trputac), menta, kamilica, preslica, gavez, stolisnik itd. Kada mi je Nada jučer poslala ovaj ORIJAŠ ili KAPITALAC, kako ga je nazvala, odlucila sam napisati o ovoj ljekovito biljci.

Svi znamo za maslačak još od malih nogu. Brali smo njegove žute cvjetove i ukrašavali njima stol ili puhali u njegov lampion, da vidimo hoće li nam se želja ispuniti. Ovaj Nadin primjerak je čudo prirode. Očito da je došla do "mutacije gena" kako to obicno kažu naucnici.

Maslačak ima u narodu puno imena: milosavka, žutenica, mlječnjak, radić, popina pogaćica, kravlja gubica, talijanska salata itd. Cijela biljka maslačka je ljekovita. Sirove stabljike dobro je jesti kod kronične upale jetre, kod žučnih kamenaca, kod gihta i reume, šećerne bolesti, kod kožnih obolenja (svrbež, osip), kod bolesti slezene, žutice itd. Ljekovito djelovanje bazira na čiščenju krvi i uklanjanju poremečaja metabolizma.

Korijen maslačka u obliku čaja pospješuje probavu, znojenje, olakšava izmokravanje, sprečava grušanje krvi itd. Od cvjetova maslačka u proljeće pravi se sirup koji je veoma zdrav kao i med. Tko želi recept za pravljenje neka se javi.

NA ZDRAVLJE! Enisa

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ovo nije za one koji ne citaju ovaj blog.
Raznjezim se kod spomena ovih zutih cvjetica i ponovo vratim u djetinjstvo. Nije da me taj maslacak znao i iznrvirati... ono kad uljepim prste tom ljekovitom mljecikom. No dok su stabljike cvijeta jos bile mlade otkidali smo ih na kratke cjevcice i pravili pisce ( pistaljke ). Imali smo jos jednu zanimaciju ; Ubrali bi cvijet sa stabljikom, kaziprstom ili srednjakom pritisli na otvor cjevcice, a ona bi se po duljini razdjelila na dvije ili tri trakice koje su se frckale. Cvijet bi izgledao kao meduza.
Inace, od kolegice blogerice koja se u zadnje vrijeme ne javlja iz njoj znanih razloga, na mail stigle pohvale na maslacak i jagode. Hvala. Kad su pohvale u pitanju moze i na mail, ali kad stizu pokude, a bilo je i toga, onda vise volim da to stigne do bloga pa da otvoreno popricamo o tome sta mi se stavlja na dusu.

Monday, 13 June, 2011  
Anonymous Anonymous said...

EVO MENE PONOVO U SARAJEVU.ZAKLJUCILA SAM DA MI U HRVARSKOJ, NAJVISE "LOVE" ODNESE MUZIKA SA OVOG BLOGA. ONDA PO DOLASKU KUCI, KAD SE RASPAKUJU STVARI PRVO MI JE PROCITATI OVAJ I CANKOV BLOG PA AKO DODJE TRENUTNA INSPIRACIJA, ODMAH SAM SPREMNA.
MI SMO U GLADNIM GODINAMA RATA, "NEKAKO S PROLJECA" SAMO CEKALI MASLACAK.BRALI SMO GA U SVIM FAZAMA.KAD BI SE U NEKOM PAKET DOBILO SECERA, CUVALI SMO GA ZA SIRUP,(NISKANIN RECEPT SIGURNO), A SALATU SMO TAMANILI SAMO SA MALO SOLI I ULJA.
VRLO CESTO MI DANASNJI STANARI PRICAMO O TOME.KOLIKO NAS JE BILO U RATU U HAUSTORU TADA, TOLIKO NAS JE I SADA.BILO JE JEDNO OBOLJENJE OD LEUKEMIJE I ISPJESNO PREBRODJENO.BILA JE I OPERACIJA ODSTRANJIVANJA POLA ZELUDCA I USPJESNO ZAVRSENO.MI OSTALI U GODINAMA 70-TIM,60-TIM 50-TIM,ZASAD, NEMAMO NIKAKVIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA.VRLO CESTO RAZMISLJAMO I PRICAMO O TOME.UVIJEK SE ZA TU BLAGODET, PRICA ZAVRSI NA MASLACKU.
OVO VASE PISANJE POTVRDJUJE CUDOTVORNOST OVE NEVJEROVATNE BILJCICE,

OCEKUJTE ME PONOVO NA BLOGU, A DOTLE PUNO POZDRAVA SAIMA

Monday, 13 June, 2011  
Anonymous Anonymous said...

SIRUP OD MASLAČKA:4šake cvjetova stave seu 1 litru hladne vode i polako zakuha.Pusti se dauskipi ,makne lonac sa šporeta i sve ostavi da odstoji preko noći.Slijedeći dan se procijedi kroz cjedilo dobro stišćući rukama cvjetove.U sok se umješa 1 kg nerafiniranog šećera i doda pola limuna narezanog na kriške.Ako se želi kiselast sirup, može se dodati više limuna.Lonac se stavi na šporet na najmanju temp.da se isparava, a ne kuha.Povremeno se hladi da se dobije određena gustoća.On mora biti židak nirijedak(ukiseli se) ni prekust(stvrdne se).Sirup se koristi kao med(maže na kruh s margarinom,ili prave medenjaci)Na zdravlje i u slast!!Sada je pravo vrijeme za pravljanje.Enisa

Tuesday, 14 June, 2011  

Post a Comment

<< Home