SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, April 15, 2012

Proslog tjedna za Uskrs


Po nasem starom lijepom obicaju i ove godine smo proslavili Uskrs, bas kao sto smo to radili i u neka davna vremena. Istina jedan dan ranije ali necemo biti cjepidlake. U nasem backyard-u se okupilo malo drustvo da uz rostilj i pice provedemo jedno prelijepo popodne kojih je ove godine u Pittsburgh-u cini mi se bilo vise nego u sva nasa proljeca do sada ovdje u USA.
Tradiciju proslave Uskrsa odrzala je Nera da se ne bi prekinula jos jedna veza sa starim krajem u kojem se Uskrs u mojoj familiji proslavljao od kada znam za sebe. Kod moje mame bi se nedeljom sakupila sva familija na svecanom rucku pa su tako i moja djeca bila u prilici da osjete tu atmosferu okupljanja za vrijeme glavnih katolickih svetkovina koje su u nasoj kuci proslavljane onako kako je to bilo nekada: bez velike pompe, skromno, familijarno. Nisu se od toga pravili spektakli niti su svi morali znati da smo vjernici (a to u to doba bas i nije bilo posebno popularno, iako to 'obicnim smrtnicima' nije branjeno), kao sto je to ovih dana najvaznija stvar na svijetu. A nije to u to doba bilo niti popularno kod nekih, narocito zbog cinjenice sto su se vjera i pozicije u drustvu medjusobno iskljucivale. Danas su vremena druga: slave svi, a bivse (lazne) komunjare najvise (cast rijetkim izuzecima). Sto si veci vjernik, vece su ti sanse da ces uspjeti u zivotu. Dokaza je na sve strane i svi znamo o cemu pricam!

Dolaskom u Ameriku Usrks se nastavio slaviti, istina ne kao nekada i ne u krugu familije. Dosli bi prijatelji, oni koji dijele nase sudbine proganika iz grada koji je danas sav u bogomoljama u kojima oni koji su nas otjerali pokusavaju da operu dusu pred bogom. Ali dusu (i obraz) je tesko oprati osim u slucaju da i onaj koji o tome odlucuje nije i sam ucestvovao u svemu. A izgleda da jeste jer se toliki uzdaju u njega.

Prvih dana izbjeglista kcer Sanja je na sebe preuzela posao farbanja jaja a ta tradicija se odrzavala sve do, cini mi se, ove godine. Odlaskom djece trbuhom za kruhom taj posao je preuzela Nera jer ja bas nisam najpoletniji kada se treba nesto raditi u kuhinji.  Ove godine smo prvi put docekali goste bez sarenih jaja pa neznam koja me kazna ceka. Mozda onaj gore bas ne vidi sve pa nam to oprosti. Medjutim, to nam nije bila prepreka da se lijepo druzimo I da uzivamo u prekrasnom aprilskom popodnevu.

Kamera je, kao po obicaju, radila pa sam za ovu priliku odabrao nekoliko slika da docaram atmosferu jos jednog druzenja bosanske raje u novoj nam domovini.
Raja tek stigla
Zagrijvanje
Mina i dida Dane

I Reks je slavio
Stiglo je i Lasko
Prijatelj Haris iz Sarajeva i Izet u razgovoru
Nera barata oko rostilja
Jasna i Mina
'Curice' na okupu
A evo i 'momaka'
Klopa je spremna (salata iz vlastitog povrtnjaka)
Za trpezom
Musko drustvo
Uzivanje u podnevnim zrakama sunca
Izet i Jasna
A evo i kavice
Nema se vremena za pricu
Jasna i prijateljica Aida iz Sarajeva

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sjećam se još iz djetinjstva,zajednićkih proslava Božića i Uskrsa na Veneciji gdje sam odrasla.Naroćito je bilo lijepo za Uskrs.Pravili su se peretci i šarala jaja.I nama je nana farbala jaja sa oguljinom od crvenog luka.Išli smo od kuće do kuće i čestitali.Dobili bi peretak i jaje,a bilo je i kolaća.Nakon toga bi se tucali jajima,i jeli razbijena jaja.Kasnije kada smo preselili u grad naše mame išle su kod komšinice Bjelajac za katoličke praznike,a kod Vukića za slave.Kod naše mame dolazile su komšinice za 29.novembar, kada su moja braća imala rođendan.Tako je to bilo prije i lijepo je što vi "tamo daleko" njegujete te stare obićaje.Lijepo vas je vidjeti u Coovoj osunćanoj bašti,koju je on lijepo uredio,a stol je prepun svakakvih đakonija.Izvinjavam se Jasni,što sam ju nazvala Izeta.Moju mamu su cijeli život po navici ljudi zvala gđa Fikret.Puno pozdrava i dobrih želja.Enisa

Tuesday, 17 April, 2012  

Post a Comment

<< Home