SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, September 14, 2012

“Naš” ministar Bakir




Raja banjalucka se vec godinama druzi na kajaku, poznatom banjaluckom mjestu okupljanja. Prica se tu  o svemu i svacemo: politici, sportu, nekadasnjem zivotu u nasem gradu, banjaluckim legendama i “legendama”, zdravlju, muzici, o zivotu u novim domovinama, o planovima za buducnost, problemima sa djecom, bolestima itd. Ima tu i separe pod nazivoj WC gdje se okupljaju oni ciji kometari ne zadovoljavaju kriterije postavljene od gazde lokala, iako licno nisam primijetio znacajne razlike u odnosu na vecinu tema: nasa raja, malo, malo, okrenu diskusiju na iste vode: sta nam se dogodilo, zasto nas se to dogodilo, kako su se u svemu pokazale nase bivse komsije, poznanici i prijatelji, sta uraditi ili neuraditi po tom pitanju itd.
Nisam imao namjeru pisato o kajaku vec o necem drugom, veoma aktuelnom ovih dana, necemu sto istovremeno govori jako puno o nama, pojedinacno, ali i kao grupi koja dijeli istu sudbinu. Evo o cemu se radi.

Prije nekih 5-6 godina nas banjalucanin Bakir, poznati doktor i u to vrijeme izbjeglica (prognanik) u Americi, javljao se na diskusije, bio aktivan, jednom rijecju bio dio raje koja svoju nostalgiju lijeci ovako preko Interneta, u virtuelnom kaficu, kada ne moze u stvarnom. Zapazio sam Bakirova javljanja, posebno ona kada se diskutiralo o povratku, o situaciji u nasem gradu i sta uraditi da se stanje promijeni. Posto se radilo o intelektualcu (kako se to kod nas popularno kaze za osobu koja je zavrsila visoke skole pa time automatski spade u ovu grupu), a uz to o osobi koja uziva ugled kod nase gradske raje (kako se neki vole nazivati), pazljivo sam pratio njegova javljanja nadajuci se da ce njegovi istupi pomoci da se raja okupi oko jedne zajednicke ideje koja bi nam pomogla da organizirano nastupimo u borbi za ostvarenja nekih prava koja smo izgubili aktom protjerivanja. Spominjao je Bakir tada, izmedju ostalog, da ce se vratiti u rodni grad i ubjedjivao raju da i oni to u sto vecem broju urade. Koliko je njegovo angaziranje imalo uspjeha ne znam ali znam da se nas Bakir vratio u Banjaluku i zaposlio u Medicinskom centru sto je za svaku pohvalu.
O razlozima koji su nagnali Bakira da se odluci na povratak je nezadovoljstvo nacinom zivota u Americi i ubitacnim zivotnim tempom koji se namece svakome u ovoj zemlji koja je mnogima neostvarena zelja. Da ne prepricavam, evo sta je o tome govorio Bakir prije nekoliko godina. Razlozi logicni, ciljevi za svaku pohvalu. 

Javio se Bakir na kajak jos par puta, cak i nakon povratka u rodni grad, a posebnu u vezi okupljanja protjeranih koje je on organizirao jedne ljetnje veceri u Alibabi, lokalu u koji prognanici cesto  svracaju za svog boravka u rodnom gradu (moram priznati da sam i ja svratio par puta za mojih rijetkih posjeta Banjaluci, iako prije rata gotovo da nisam promolio glavu kroz Alibabina vrata). Okupljanje nije uspjelo, organizator je omanuo, bilo je mnogo nezadovoljnih koji su ostali kratkih rukava, bar se takav utisak mogao steci na osnovu diskusija na kajaku. Bakir je pao na ispitu ali ga to, cini mi se, nije puno brinulo jer je u medjuvremenu uspio uskociti u ministarsku fotelju! Mile od Laktasa, koji je u to doba bio premijer vlade manjeg blentiteta, je trebao nekoga da popuni kvotu onih drugih (nasih) pa se tako nas doktor nadje na mjestu ministra za nauku i tehnologiju. Kakvi su kriteriji koristeni kada se doktor medicine postavlja za ministra nauke i tehnologije nije mi bilo jasno tada a jos mi je manje jasno danas, medjutim, izgleda da to za Mileta nije najvaznija stvar. Za njega je bitno da ima pogodnu osobu, nekoga ko ce biti zadovoljan placom i pozicijom u drustvu jer on sam je i onako i predsjednik, i premijer, i vrhovni sudija, i ministar za sva pitanja, a po potrebi i sve drugo: na primjer, glavni zabavljac pod satorima tokom predizbornih kampanja manjeg blentiteta. Za one koji bi malo da uzivaju u pjevackim nastupima za sve obdarenog predsjednika Mile evo najnovijeg:
Baja Mali Knindza i Milorad Dodik (Da mi je neko prije dvadesetak godina rekao da ovakva osoba moze biti predsjednik necega, rekao bih mu da je lud).

To je ta, izgleda, nova demokratija o kojoj na sva usta svi pricaju zadnjih dvadesetak godina a ja jos pokusavam da je shvatim.
Ali da se vratimo "nasem" ministru. Da bi dobio ministarsko mjesto doktor Bakir je morao da ucini samo jedan mali ustupak kako bi zadovoljio najvazniji kriterij za dobijanje pozicije ministra nauke i tehnologije (onaj prvi, strucnost, izgleda nije bio sporan): morao se odreci partije kojoj je pripadao u to vrijeme, a bila je to Stranka za Bosnu i Hercegovinu, ako je se jos neko sjeca (i njenog predsjednika). Tako se eto Bakir odrece Bosne i prihvati blentiteta, sve za dobru placu i udobnu fotelju ministra. A sto o svom resoru nema pojma, uopce ga nije smetalo.

Bio je tako Bakir ministar za vrijeme Miletovog mandata i bilo mu je lijepo. Ministarska fotelja podrazumijeva odredjene privilegije koje je novi ministar prihvatio zdravo za gotovo. Interesantan dogadjaj iz Bakirovog minstrovanja mozete procitati na ovom linku: Cadjo nije pomogao Ajanovicu. U ovom slucaju izgleda da se "nas" ministar malo preracunao ali je dogadjaj interesantan za one koje se bave proucavanjem kako vlast utice na ponasanja ljudi.
Iz istog clanka bi se moglo zakljuciti da zivot u novoj-staroj sredini nije bas onakav kako je to "nas" ministar zamisljao. Izgleda da fotelja ministra u stvari nije samo za sjedenje i izlezavanje vec da treba nesto i uraditi. Zakljucujem to na osnovu Bakirovih rijeci.

Kada je Mile odlucio da postane predsjednik manjeg blentiteta, novi premijer dovede svog naseg covjeka. Nije da je Bakir ostao bez posla ali neko drugi sjede u njegovu fotelju. Nije ga vise bilo na vijestima, u stampi, na Internetu, osim u slucaju brige za mlade o kojem se govori u ovom clanku.
Mislio sam da ce se prica o Bakiru na ovome zavrsiti ali Bosna ne bi bila Bosna, a Mile ne bi bio Mile, da neki dan ne procitah da ce Bakir zamijeniti gospodju koja je bila ministar turizma, posto ta ista gospodja ide na mjesto ministra pravde. Kriterij za izbor ministara su cini mi se isti: ko šiša struku, glavno je da si podoban i da se sve vrti u istom krugu. Tako se naš sada vec profesionalni ministar sada bavi turizmom pa narod u manjem blentitetu ocekuje znacajne pomake i u tom sektoru. I ja sam pomalo uzbudjen jer nakon onolikog napretka za Bakirovog mandata u oblasti nauke i tehnologije ocekivati je da ce isti razultati, ako ne bolji, biti postignuti i u turizmu. Bakir u svom pristupnog govoru rece da to nece biti tesko, dovoljno je da nastavi da radi ono sto je njegova predhodnica tako dobro radila. Ako je suditi po tome, u manjem blentitetu je sve tako dobro organizirano i dobro funkcionira da cak nije vazno ni ko obavlja koju ministarsku funkciju. Samo da im oni iz federacije ne podmecu klipove, ko zna gdje bi im bio kraj.

Evo ovo je istinita prica o jednom od ‘naših’ koji je, u stvari, istovremeno i ‘njihov’. Na kajak se Bakir vec odavno ne javlja jer je to ispod nivoa jednog ministra. O njemu sada saznajemo iz “cijenjenih Nezavisnih Novina” kako to dolici osobi iz vlade. Ako je suditi po najnovijim vijestima iz starog kraja, nas Bakir je odlucio da se dragovoljno zrtvuje za narod pa je tako razumljiva njegova odluka da prihvati ponudjenu poziciju. A nama, obicnim smrtnicima, ostaje da odluke donosimo sami: da li se vratiti u stari kraj, nadajuci se da ce i nas docekati kakva fotelja ili da nastavimo da se mucimo u novim sredinama.
Nesto mislim, mozda je mene mogla zapasti fotelja ministra za turizam, da sam se kojim slucajem vratio u rodni grad. Evo zadnjih dana obilazim parkove Pensilvanije i sticem potrebno iskustvo.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Odlican text !!
I sam sam u to vrijeme napisao 1-2 komentara.Cirkus,najkrace receno!!Mislim da ova nasa BH politika nikad nije bila jadnija i zalosnija...i gosp. Dz. Osmancevic je poslije dugogodisnjeg perioda u stranci za BIH presao u SDA i odmah prvi na listi.Genijalan primjer je gosp. Desnica koji je u toku sjednice vijeca ministara presao iz SDA u SDP ..luda kuca.Cijenim svoj glas ,cekam da neko nesto..ali skoro pa sam odlucio da ce to biti 'bijeli' listic.Puno pozdrava 'druzenje banjalucana'!

Tuesday, 18 September, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Janicari su uvijek bili najbolji vojnici. Kao primjer nudim i Vlajkija, bivseg sarajevskog profesora, inace poznatog pod nadimkom Lepi Emil.

Wednesday, 19 September, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Kakvi janjicari!Kakvi bakraci!I Bakir i Emil pripadaju najgoroj insanskoj pasmini u historiji:oni su ulizice i lizisahani.Oni su prodali obraz i dusu SEJTANU.Oni su pravi MUNAFICI,tj.najgori smutljivci,licemjeri i akrepi.
HERETIK

Saturday, 22 September, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Jedan od rijetkih priloga s kojim se ne slazen . Ziveci ovde i gledajuci ovo ludilo koje se desava pred 8-mi oktobar, dan lokalnih izbora.
Bakira ne poznajem, ali mu cestitam na hrabrosti da se vrati iz Amerike u Banja luku.
Znam da je najveci broj nasih gradjana odlazio zbog etnickog ciscenja.ali neorganizovano, svako sam sa vlastitim strahom.
Da su se bar povratci prije pet sest godina desavali organizovano, da se bar stanovi i kuce nisu prodavale , mozda bi MIle zbog medjunarodne zajednice morao postavljati vise ministara Bosanaca -katolika -Hrvata i Bosanaca- muslimana. -Bosnjaka.
Ja Volim otici u BL, zbog onih koji osjecaju mucninu kad me vide. Ne mogu grijesiti dusu da znam kosu ali znam sigurno da ih ima.
Kad se prije rata po cestama prema Palama po asvaltu ispisivalo "ovo je Srbija" znam da su mnoge kolege imale radostan izraz na licu. Kad im je naredjeno da privremeno napuste Sarajevo, listom su odlazili. Avioni su bez prestanka letjeli prema Beogradu, puni nasih sugradjana. Ali na sarajevskoj glavnoj posti pojavio se grafit "ovo je Srbija" . Neko bosanski mudar ispod napise " ovo je posta budalo".
Svi nasi sugradjani koji su to shvatili su ostali sa nama u ratu, sve prezivljavali zajedno. Ja sam ponosna na te sugradjane. Za mnoge njihove sunarodnjake i gradjane Srbije, oni su Alijini Srbi,izdjice svog naroda a za ovdasnju bosnjacku vlast, gradjani drugog reda.
Zbog toga je moj stav o Bakiru suprotan od ovog teksta, pokusavao je nesto promjeniti,nije uspjeo. Nije radio zlocine, nije ostao sa zlocincima, a najveca greska po meni je pograsan izbor stranke. Stranke za. BIH. Ona je bila sve osim toga sto je imala u nazivu. Zbog toga je i propala na proslim izborima.
Ovo je sve moj licni stav na osnovu svega dozivljenog i prezivljenog.
Danas su ponovo udruzeni i u ljubavi SDA, HDZ i SDS?
Ako ponovo dobiju izbore mi vise nemamo gdje pobjeci.
Pocinjem istrazivati mogucnosti dobijanja politickog azila u bilo kojoj zemlji Evrope i Amerike. Ako neko zna kako
Molim informaciju. Sinovi
su mi vani ali nema vise spajanja porodica .
Komentar je vrlo ozbiljan s moje strane. Zbog toga me ovi posljednji komentari uzasavaju. Ne daju nadu nego uznemiruju.
Pozdrav Saima

Saturday, 22 September, 2012  
Blogger co said...

Posto se Saima ne slaze sa napisanim, a ja se opet ne slazem sa Saiminim komentaror, moram dodati par stvari.

Problem sa “nasim” ministrom Bakirom nije sto se vratio vec sto nije uradio nista da se drugi vrate o cemu je prije povratka pricao. Poznajem jos neke koji su se vratili ali nisu posli Bakirovim putem. Zive svoj zivot onako kako znaju i umiju i cuvaju svoj obraz. Vjerujem da su se jos neki mogli prodati za pokoje dobro mjesto u vladinim institucijama ali to nisu ucinili. Bakirov problem je slican problemima onih koji su promijenili dresove devedesetih kada su osjetili da bi im to moglo pomoci da pribave neku korist a mozda je i malo veci jer se svojim aktom stavio na stranu onih koji su na razne nacine ucestvovali u tom progonu.

Da je Bakir stvarno zelio da pomogne da se prognani vrate ne bi tako lako svoja uvjerenja promijenio. Hajde da prihvatim razmisljanje da je prihvacanje ministarskog mjesta bio pokusaj da se pomogne prognanim sugradjanima. Ako je to bio Bakirov plan, volio bih da mi neko kaze sta je konkretno u tom cilju uradio. Meni nije poznata niti jedna njegova aktivnost u tom smjeru a dosta vremena provodim prateci zbivanja u rodnom gradu. Takodje mi nije jasno kako jedan ministar nauke i tehnologije moze pomoci prognanima. Valjda bi se to ministarstvo trebalo baviti naukom i tehnologijom a ne prognanicima. Slicno se moze reci i za djelokrug rada ministarstva za turizam. Vise mi to lici na koristenje prilike da se dobro zaradi a mnogo manje na zrtvovanje da se ostvare neki visi ciljevi. Pitam se kakvo misljenje o sebi ima osoba koja prihvaca vrlo odgovorno mjesto u oblasti o kojoj nema pojma. Covjek mora biti ili izuzetno pametan i sposoban, ili naivan, ili pak bez obraza. A o obrazu u onim nasim uvjetima je vec dosta receno.

A da Bakira povratak zaista nije zanimao uvjerio sam se licno. Kada smo zadnji put posjetili rodni grad, slucajno smo se sreli sa Bakirom na obali Vrbasa (bio je tada na ministarskom mjestu) gdje je uredjivao obalu na posjedu koji je kupio od jedne muslimanske familije! Iako ga supruga poznaje iz djetinjstva, Bakir se nije udostojio da je upita kako je, gdje sada zivi (a nisu se vidjeli godinama), vec mu je sva paznja bila usmjerena na podzidu na kojoj je majstor radio. U tom momentu Bakira je jedino zanimalo kako ce na tom mjestu vezati dajak. Malo cudno ponasanje za osobu kojoj je zelja da se sto vise protjeranih vrati u rodni grad. Njegovo ponasanje je vise licilo na ministarsko kojeg obicna raja malo zanimaju.

A sto se tice broja ministarskih mjesta u institucijama vlasti, on je odredjen popisom iz 91. godine i broj povrtanika na njega ne utice.

Toliko od mene za sada.

Saturday, 22 September, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Slazem se potpuno sa komentarom gosp.CO-a o ministru Bakiru.Sa Bakirom su --po karakteru--isti i Nemanja Kusturica i Fikret Abdic.Zbog svoga ponasanja bice zapisan u galeriji arivista i makijavelista.
HERETIK

Sunday, 23 September, 2012  
Anonymous Anonymous said...

za Gdju Saimu:

Sa odredjenim potvrdama o nekaznjavanju i jos nekim drugim, te pasosem (vazecim naravno) mozete boraviti do 6 mjeseci, cak i 2 godine u inostranstvu.
Putevi su razliciti: turisticki ili posao, a u politici ima vise puteva, sto nije za Vas.

Mozete da brinete oko nekoga mladjeg ili starijeg na sto osoba ima pravo jer znate isti jezik, kuhate, perete (imaju masinea za pranje i susenje vesa); mozete da cuvate nekome dijete ili djecu (stan i hrana placeni, vozilo na usluzi, plus plata u srazmjeri prema stanu i hrani)...
svasta nesto dok ste dobrog zdravlja. Osnovno znanje nekog drugog jezika je potrebno (njemacki, engleski, talijanski primjera radi).

Sunday, 23 September, 2012  
Anonymous Abacija said...

Pozdrav svima, a poštovanje Blogeru.
Tekst je odličan i istinit (što je najvažnije!
Ko stvarno poznaje Banja Luku (Bloger sigurno) onda zna da Bakir Ajanović nikad nije bio ni plaho ugledan, ni posebano uspješan kao ljekar hirurg, a bio i prosječan rukometaš. Ne podcjenjujem ga, niti bilo koga, ali to je moje mišljenje, osnovano. Nije se nikad puno družio sa bl.rajom osim nekolicinom komšija i drugova...
I prije 40-ak godina ko god je poznavao Bakira znao je da mu je karakter slabija 'strana', a pohlepa i 'važnost' jača. Ko god kaže da nisam u pravu - poštujem, ali onda ili je subjektivan ili ga ne poznaje dobro. Zadnjih ljeta je često svraćao u "Alibabu" (danas 'Dajak') i najčešće SAM sjedio za stolom i to u 'tanga' kupaćim gaćama u bašti gdje je bilo mnogo ozbiljnih ljudi i gospođa, ali i djece, omladine... Pa, ko skonta skonta...

E, sad - javljam se nakon 2 godine najviše zbog informacije da je 'ugledni stručnjak /za sve teme i probleme/ prevrtaner' PRODAO, nedavno kuću, i VRATIO SE U AMERIKU (nije deranje)!?

Dalje ne bi - sve je već Co napisao....još odavno :(

Saturday, 13 September, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Osoba velikih preokreta:VRLO NESTABILNA KARAKTERA!
Primjeran lizisahan i karijerist dr.B.Ajanovic je -kada se oprastao od Amerike(Teksasa)grdio je najgore Ameriku,a istisao je da ide u RAJ-tzv.RS da unaprijedi nauku i obrazovanje!Sta mu bi da napusti svog pajdasa traktoristu i mesara iz Lakttasa i vrati se opet u Ameriku?!
Babo iz Amerike

Saturday, 13 September, 2014  

Post a Comment

<< Home