SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, February 01, 2013

Čekajući ljeto


Dok se kod nas u Pittsburgh-u izmjenjuju veoma hladni dani sa snijegom s danima kada se temperatura diže na 10, 15 stepeni Celzijusa, maštam o lijepim, toplim, ljetnjim danima. Prošle godine sam od prvog dana penzije gotovo svaki dan provodio po par sati napolju pripremajući dvorište i povrtnjak za novu sezonu. Radio sam to polako, bez žurbe, jer više nisam morao svako jutro paliti auto pa na posao. Umjesto dva dana u nedelji imao sam svih sedam na raspolaganju. Ove godine me, pored nekih zdravstvenih problema, hladno vrijeme uglavnom drži u kući. Taj osjećaj da sam ograničen na stotinjak kvadratnih metara prostora me sve više čini nervoznim. Iako ima mnogo toga što se u kući ima uraditi, nemogućnost izlaska na svježi zrak mi nedostaje. Provodim previše vremena na računaru čitajući gluposti koje inače ne bih ni pogledao.

Srećom, počeo sam raditi na knjizi i ponekad provedem sedam, osam sati kucajući na tastaturi, prepravljajući napisano, ubacujući nova sjećanja koja svakim danom sve više naviru. Interesantno je kako mi se neki dogadjaji odjednom pojave u sjećanju, iznenada se sjetim imena osoba koje već odavno nisam vidio, stvari se počinju slagati kao kada igramo domina. Čudan je taj ljudski mozak. Neke stvari potisne u neke udaljene čelije, čuva ih tu da se ne izbrišu, a onda ih iznenada izvuče na svjetlo dana. Podsjeća me to na kompjuter kod kojeg su najnovije stvari pohranjene u radnoj memoriji a neke su sačuvane na nekoj magnetnoj traci ili disketi i samo se treba potruditi da se pronađu.

Izgleda da nisam jedini kojemu se to događa. Evo ovih dana čitam kako se neki Srbin, zatvorenik logora Silos, nedavno prisjetio kako ga je mučila, ni manje, ni više, nego Hanka Paldum. Nakon toga se neki prisjetiše kako je ta ista Hanka za vrijeme rata organizirala kupleraj u kojem je na silu dovodila Srpkinje iz Sarajeva, čak djevojčice. Da ne bi tih moždanih čelija za koje ponekad ne znamo da postoje, nikada ne bismo saznali kakav je ratni žločinac ta Hanka. Ovako, ja sam cijelo ovo vrijeme živio u ubjeđenju kako je Hankino glavno zanimanje pjevanje sevdalinki, kad, vidi vraga...

Vidim da ima još takvih, kao na primjer onaj stučnjak za eksploziovne naprave koji danas, dvadeset godina kasnije, pronalazi nove dokaze o pokolju na Tuzlanskoj kapiji za koje je osuđen neki oficir bivše JNA a pokolj su, naravno napravili sami Tuzlaci da bi za to optužili drugu stranu. A o Sarajevu i njegovom bombardovanju da ne pričam. Po svjedočenju srpskih oficira na suđenju Karadžiću, oni nikada nisu ispalili niti jednu granatu na grad. Već sam ozbiljno počeo da sumnjam na moju školsku kolegicu Saimu i njenu priču o granatiranju zgrade u kojoj je živjela. Bio bi red da nam ona objasni kako su to ona i njene komšije radili i gdje su naučili sve te trikove.

O Banjaluci, istina, nema novih prisjećanja. Istina o rušenju Ferhadije, Arnaudije i ostalij džamije je odavno obznanjena, samo muslimani nikako da priznaju da su to ni uradili da bi optužili svije nevine sugrađane. Ako je suditi po gore navedenim primjerima, očekujem da nas izbjegle optuže za samoprotjerivanje jer smo to uradili da navučemo bijes na naše nevine poznanike, komšije radne kolege, a krajnji cilj nam je bio da banjalučku privredu dovedemo na prosjački štap kako bi napakostili onima koji su ostali. Ne bi me iznenadilo da se i takve vijesti pojave na naslovnim stranicama banjalučkih "nezavisnih" medija.

Ne znam da li ću i ja u svom prisjećanju doći do novih, dosad nepoznatih, događaja, vrijednih medijske pažnje. Ko zna šta se u mojim sekundarnim memorijskim čelijama krije, možda i sam budem na kraju iznenađen. A dobro sam se pripremio. Na mom privatnom brdašcu, odmah do hladnjaka sam napravio sanduk za jastuke tako da ne moram gubiti vrijeme donoseći ih iz kuće. A nabavio sam si i laptop kojem baterija traje 6, 7 sati pa jedva čekam da dođe lijepo vrijeme a ja zalegnem u hladovinu, upalim laptop i počnem kucati.

A do tada mi ostaje da iz tople kuće virkam kroz prozor, nadajući se da će uskoro otopliti.

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

NEMA VRLINE VECE OD ISTINE I ZLOCINA VECEG OD LAZI(Indijska mudrost)
Gosp.CO navodi nove velike lazi velikosrpskih munafika(munafik=smutljivac,licemjer,spletkar).Ovo mene nista ne cudi jer su svi velikosrpski ideolozi i njihovi sljedbenici izgubili ono sto svakoga covjeka cini covjekom-IZGUBILI SU STID,A prof.Vojin Matic(poznati prof.psihologije na Filosof.fak.u Beogradu) -u svom savrsenom eseju O STIDU naveo je da je najgori moralni pad za covjeka i za narod KADA IZGUBI STID.
Gospod.CO nije naveo da je onaj srpski ratnik koji je "bio zatocen u logoru"otkrio jos jednu "veliku istinu":on je naveo da je licno Hanka Paldum gazila nogom njegov penis(sic!).
Mozda ce uskoro velikosrpski inovatori"novih velikih istina"iznijeti i to ko je pokrao veliko oruzje bivse JNA i operusao fabrike u BiH-u koje su bile pod njihovom okupacijijom.A mozda ce otkriti da su logorasi(Bosnjaci i Hrvati)u cetnickom Ausvicu,Dahauu idr.monstruoznim logorima izgledali zastrasujuce jer nisu imali dobar apetit pa nisu mogli jesti te su izgledali kao Jevreji u nacistickim logorima.Mozda ce oni otkriti i "nove istine":da se Namik Djumisic na Pavlovcu-u svojoj kuci-sam zaklao i stavio sebi Kuran pod vrat i da je zlatar Civijak sam zaklao sebe i zenu(pod Vakufskom palatom),itd itd..Ocekujemo nova otkrica velikosrpskih inovatora ,eksperata za "nove istine"...
Heretik

Friday, 01 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Prvo da se ispricam za svoj zadnji zbrckani komentar, tamo kod Saime. Ni u apoteci ga ne bi procitali. Sto se tice slike nema dileme; lijevo od Saime je Zeljko Kosanovic, a desno od Ize je Zlatko Skocic.
...................................
Kad su mene izbacili, a tragajuci za mnom tri mjeseca poslije, ispricali su dvojici Muslimana, mojim kolegama i vlasnicma firme ( treci vlasnik, Srbin, je bio u SSSr_u ) da su kod mene u stanu nasli ustasku dokumentaciju. Znali su da cu ja to cuti kad tad, ali se nisu libili lagati. Mora da im se krv sledila od ustaskog slogana BBB_a ' Volim te mama, al ne vise od Dinama ' koji je moja kcerka, jos kao mala curica ispisala flomasterom na staklenoj pregradi izmedju dnevnog boravka i blagovaone, a ispod koje je naljepila malu slicicu 5x5 cm ustase Tita. Dakle, voditi dnevnik u to vrijeme bas i nije bilo pametno, jer da su ga se docepali posljedice bi bile jos gore.
Divim se Co tvojoj nakani da pises knjigu i zelim da ustrajes na tome. Prva faza izjednacavanja krivnje cini mi se da je polucila poprilican uspjeh zahvaljujuci dobrim dijelom i onim pravim, iskrenim i postenim, ali naivnim Jugoslavenima koji su se dali uvuci u to kolo. Na scenu stupa druga faza : 'Srbi su jedine prave zrtve rata '. Ne bih ja ni za koga dala ruku u vatru, pa ni za Hanku, ali cini mi se da je sve to pocetak te druge faze. Sjecate li se one jezive price pocetkom devedesetih o ogrlici od djecijih prstica ?
Na zalost ljeto je jos jako daleko.
Nada

Saturday, 02 February, 2013  
Blogger co said...

Nado, tvoja sudbina je slična sudbinama mnogih u našem gradu i svi to znamo. O njima se ne piše. Naše sudbine se čine nebitnim u odnosu na one koji su prošli mnogo gore u ovom zadnjem ratu. I mnogi među nama protjeranim se slaže da smo mi, Banjalučani, dobro prošli kada se naše sudbine porede sa sudbinama pobijenih, nestalih, osakačenih... Neki kažu, “Zašto insistiraš na tome kada ste dobro prošli?“ Pola istjeranog grada za neke ne znači ništa. Rasturene familije, uništeni životi, borba da se preživi u novoj sredini su za neke sitnice o kojima ne treba pričati.

Želja mi je da naše sudbine opišem jednostavnim jezikom, razumljivim za svakog. Mnogo toga mi se desilo i materijala imam na pretek. Sjećanja polako naviru i razbijene slike se slažu u cjelinu. Ponovo čitam pisma koje su nam slali prijatelji i familija u kojima nalazim detalje koje sam bio zaboravio. Tek sada shvatam njihovu vrijednost. Razgovaram sa prijateljima s kojima smo dijelili istu sudbinu. Pokušavam da dođem do imena onih koje sam zaboravio. Pretražujem Internet i pokušavam da događaje svrstam u pravilan vremenski kontekst. Trebat će mi vremena ali to me ne brine. Nikuda ne žurim.

A bilo bi mi drago kada bi svi mi, koji smo preživjeli, naše sudbine stavili u jednu enciklopediju koja bi oslikala jedno vrijeme u kojem su mnogi pali na ispitu iz čovječnosti.

Saturday, 02 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Ja sam sretna sto si odlucio da pises knjigu zbog ovih novih generacija koji ce u nasim godinama silno zeljeti da znaju o svojim korjenima.
Vec sam ti ikreno, prijateljski dala savjet da "izbacis gorcinu" iz sebe prije pisanja. Ne zato da ne trebas osjecati gorcinu, jer u normalnom zivotu svima nama dodju trenutci osjecaja gorcine i za mnogo manje stvari od onih koje ste vi prezivjeli.
Ja ti ovaj savjet preporucujem zbog tvog zdravlja, a narocito trenutnog.
Pisi opusteno, imas materijala kako sam kazes, a kad je sve licno dozivljeno pomaze izbacivat iz sebe i koristi zdravlju. Oduvijek te pamtim, kao izuzetno postenog, moralnog i istinoljubivog i znali smo da si bez ikakvog straha bio vjernik.
Ja sam pokusavala da sve sto sam dozivljavala dokumentujem, fotografijama moje zgrade, kasetama , pricom i pisanjem, ali ni jedan medij u BiH to nije uradio. Bez obzira ko je bio na vlasti nikom nije odgovaralo nista pozitivno sto dolazi od obicnog naroda.
U zadnje vrijeme sam sretna sto Sarajlije vise ni za koga ne izlaze na ulice, " sto se ruka vise ni za koga ne daje". Svjesni smo da u svakom trenutku propaganda ima svoj cilj. U ratu je po Srbiji bila prica o Josipu Pejakovicu i njegovom lavu u Pionirskoj dolini kojeg je hranio Sarajevskim Srbima.
Toliko gluposti nije covjek mogao zamisliti.
Danas je malo drukcije. Za sta god bilo koga da optuze postoje sudovi a postoje i svjedoci na svim stranama koji polako pocinju pricati i istine i lazi.
Nista se nije moglo sakriti jer smo svi bili okruzeni ljudima na svim mjestima. A istina je uvijek samo jedna.
Ko god zna lokaciju moje zgrade zna da je nasuprot nje cjela teritorija bila srpka sve do vrbanja mosta, pa lijevo sve do Miljack, desno Zeljin stadion koji je poslije rata kad smo ga obisli bio zastrasujuci. Ukopani tenkovi , more ostataka ispaljenih granata , onih zutih mesingani u kojima su se poslije drzali kisobrani, a ugravirani natpisi JNA.
Mi smo najvise stradavali od granata i gelera granata, jer su " junacine" bile najhrabrije iz daljine sa brda i tenkova po Grbavici i Vracama. Prije neki dan Martin Bel ratni novinar, na sudjenju Karadzicu, je rekao da su Srbi izgubili jer nisu imali pjesadije. Mi smo se odbranili zahvaljujucu patriotima svih nacija koji su sanjali Bosnu.ginuli su u tenama i samo sa nekim puskicama, ja govorim o mom okruzenju. Danasnji nacionalisti i odje su vrijeme provodili ili na putovanjima u inostranstvu, ili dobro zasticeni u zgradama "drzavnih institucija".
Ja o svemu sto pisem, pisem bez gorcine, ali dodju mi i ti trenutci kad se sjetim Franinog ranjavanja i misli kakva ce mu biti starost kad se posljedice pocnu osjecati. Od zdravog zgodnog mladica napravise invalida.
Tu se nista ne moze promjeniti.
Pisi milane , pisi.
Pozdrav Saima

Saturday, 02 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Naravno da sam odlicno prosla. Sacuvala sam zivote svoje djece. Nedavno me Radmila rasplakala jednom jako tuznom pricom, pa sam ja njoj ispricala drugu, isto tako tuznu. Moze li, uostalom, biti tuznije price od one o obitelji Duska Vlajinica koja je ispricana na ovom blogu ? Nisam te pogresno razumjela, ali zbog drugih ponavljam vec po stoti put; pisem o sebi samo za to sto iza toga mogu stajati sto posto, sto ne zelim da i sjena sumnje padne na moj iskaz. Ma koliko mi to ponekad zaboravljali, sve sto napisemo na blogu je javno izgovorena rijec. Uostalom govoreci istinu osjecam se jako dobro i nema te pogane rijeci izgovorene iz usta onih koji bi htjeli cuti nesto drugo, koja bi me mogla povrijediti.
Imam dosta dobru memoriju, ali i meni nekad zapne. Evo nedavno sam trazila datum odrzavanja Raskovicevog mitinga u parku Mladen Stojanovic i nema. Ne spominje se. A bila sam na tom zboru, jer sam se sama htjela uvjeriti u ono o cemu se prica. Prolazio tada Zdenko Sasic na biciklu, pa me onako vrteci glavom upita sta ja tu radim. Mogu se misliti sta mu je bilo u glavi.
Nada

Saturday, 02 February, 2013  
Blogger co said...

Da, i sam imam problema da se prisjetim kada se šta događalo ali to i nije najbitnije. Bitno je da se sjećamo tih dana a hronologija i nije tako bitno.

Kada spomenu familiju Vujinić, možeš zamisliti kako sam se jučer osjećao kada sam počeo pretraživati pisma koja smo sačuvali. Prvo na koje sam naišao je bilo Srebrenkino koje nam je poslala iz Amerike. Mi smo tada u Zagrebu čekali da nam nađu sponzora. Jučer sam na brzaka prošao kroz samo nekoliko pisama i čeka me veliki posao da ih sve ponovo pročitam. Siguran sam da će me ona podsjetiti na mnoge događaje koji su izblijedili iz sjećanja jer su ih neki drugi istisnuli. Svakom napisanom rečenicom moje samopouzdanje raste i postajem sve sigurniji da moj trud neće biti uzaludan.

Saturday, 02 February, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Co kad si se vec primio toga pisanja sjecanja u BL sto je vrlo dobro kao i motivi pisanja, bilo bi mozda dobro da se ovdje malo prisjetis desavanja u tvom kvartu ili okolini u to ratno vrijeme. Sta se desavalo, kako su prolazili ljudi u okolini itd.

Sunday, 03 February, 2013  
Blogger co said...

Jedna ispravka. U mom zadnjem komentaru sam umjesto familija Vlainic napisao Vujinic pa se ispricavam.

Za Posmatraca

Od kako sam odluco da svoja sjecanja pretocim u knjigu, internzivno sam se posvetio prikupljanju materijala. Zadnjih dana citam mnogobrojna pisma koja je Nera sacuvala a na koja nisam obracao paznju. Mnoge sudbine su opisane u tim pismima i zaista bi bilo steta da su bila bacena. Upravo citam pismo pokojnog brata koji detaljno opisuje dogadjaje koji su predhodili njihovom naglom napustanju Banjaluke, te dogadjajima koji su slijedili po njegovom odlasku, koje mu je ispricao stariji brat. Vecinu toga sam zaboravio, da li zbog toga sto sam bio zaokupljen nasim problemima ili mi je to jednostavno promaklo. Sada, kada imam dovoljno vremena, pazljivo citam o dogadjajima koji su odredili nase sudbine. Nadam se da cu naci jos puno toga sto vjerno opisuje sta se to kod nas dogodilo.

Citajuci ova pisma jos vise sam ubjedjen da bi bila prava dragocjenost sakupiti sva nasa stradanja i prezivljavanja u jednu enciklopediju koja bi sluzila kao svjedok jednog vremena i moralne propasti jednog grada.

Monday, 04 February, 2013  
Anonymous Davor said...

Evo naletjeh na ovaj iskreni blog pa sam iako 'padobranac' pozelio ostaviti svoj komentar.

Razumijem i suosjecam sa vasim mukama uzrokovanim nesretnim periodom devedesetih, koji nam je svima unazadio zivot...mnogima i smanjio sanse za snove o sreci. No valja ostati posten i ne prijeci crtu koju ljudi sa karakterom ne prelaze.

Ja kao Hrvat iz Zagreba cijelo vrijeme rata, a i dan danas imam dosta prijateljica i prijatelja srpskog porijekla ili iz mjesovitih brakova. Mogu reci da su to ljudi do kojih mi je najvise stalo. Moj najbolji prijatelj je iz mijesang srpsko/hrvatskog braka i jako smo bliski prijatelji... razumijemo se bez rijeci. Nekoliko mojih jako dobrih prijateljica istog je porijekla.. one su tople.. iskrene..njezne i jako su mi drage dugi niz godina. Osuđujmo pojedince a ne narode.

Eto dragi 'nepoznati' prijatelji...osjetio sam potrebu da to napišem. Hvala i srdacan pozdrav iz hladnog Zagreba.

Wednesday, 06 February, 2013  
Blogger co said...

Davore, drago mi je da si se javio i da imas tako ispravne stavove o zivotu. U potpunosti se slazem s tobom i mi ovdje na blogu, uglavnom, ljude dijelimo samo na one dobre i one druge. I sam sam u mjesanom braku a moja djeca su Bosanci za koje u Bosni, nazalost, vise nema mjesta. Svi mi imamo prijatelje svih nacija (i vjera) i nikada nam nije bilo vazno kojoj naciji ko pripadaju. Tako smo rodjeni i tako smo odrasli.

Hvala ti na javljanju uz lijep pozdrav iz USA.

Wednesday, 06 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Gosp.Davor je sve lijepo iznio,samo ovo je diskutabilno gledano sa historijskog aspekta tj.ako se vrednuju i analiziraju mnoga historiska zbivanja,a narocito nedavni rat u Bosni i situacija poslije njega.Narodi u Bosni su krivi sto biraju pogresne vodje,a Hegel je mudro rekao-sto je velika historijska istina:Kakvu vladu narod ima i zasluzio ju je jer ju je sam izabrao.U USA je narod 2 puta birao Busa,pa sada ima tesku i ekonomsku i politicku situaciju,koja se ne moze popraviti -prema tacnoj ocjeni jednog demokratskog(liberalnog)znanstvenika--ni za 30 godina.U Bosni NAROD uvijek bira lidere iz nacionalnih stranaka(u kojima je jak utjecaj religije),te ce se situacija sigurno samo pogorsavati...Kada je Bus izabran za predsjednika jedna starija gospodja je izjavila:To je dobro,jer ga je Bog odabrao.On je protiv abortusa...
Heretik

Thursday, 07 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...


Mi ovde u Bosni u zadnje vrijeme osjecamo da komunikacija izmedju nacionalnih stranaka sve vise podsjeca na komunikaciju, kao u godinama pred rat i u ratu.
Mi Sarajlije nikad necemo imati negativan stav prema Dejtonskom sporazumu, jer je donjeo prestanak rata i patnji koje smo osjecali tri i po gpdine.

Iz rata su izisli lideri nacionalnih stranaka u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni bogatiji nego sto su bili a svakim danom njihovi nasljednici sve bogatiji. To stanje se osjeti i danas. Poznato je za Miroslava i Seku i Bakira o Marku se ovde ne zna puno, ali se zna sta je bio i sta su imali prije bjega u nepoznato.(vjerovatno Rusija).

Ovo je nakon 20 god, vec uslo u svijest mnogih gradjana ovih drzava.
Sad je aktuelno rasturanje Bosne putem popisa. Jutros je u novinama osvanula izjava celnika SDS-a da "Sve u RS podsjeca na Causeskog i Gadafija. Sarajevska carsija prica da bivsi reis Ceric podsjeca na J Arafata, pravi sebi malu drzavicu od Bosnjaka, a Bosne i Hercegovine ni od korova.
To se sve dalo razumjeti u interviju S. Hadzifejjzovica u subotnjem Face -dnevniku.

Svi politicari pricaju o urotama i stranim nevladinim organizacijama, da ruse B I H.
Ustvari sve sto nam se desava od 1992 do danas su odluke donesene uzimanje, listica i olovke pred glasackom kutijom. "Intelektualci i pametnjakovici ne izlaze jer nemaju za koga glasati. (Sic svidja mi se ovo Nadino)Osvjesteni glasaju po razumu ali ih je malo.
Oni iz dzamija i crkava, polupismeni, neobrazovani, oni "ko je jamio, jamio" pa sta bilo, oni koje dovode djeca na nosilima i "obuce" ih koji broj ce zaokruziti, su uzroci nasih ovakvih sudbina.
Sad ce izjasnjavanjem u popisu nacionalnosti mozda biti sljedeci korak za nestanak Bosne. I tome ce biti samo nasi narodi uzrok.
Skupstina kantona Sarajevo je u svoj zakon uvela postivanje odluke suda u Strazburu i donjela odluku i usvojila predmet Sejdic - Finci. To je tri godine problem da se prilikom glasanja pored Srba, Hrvata I Bosnjaka moraju uvesti i ostali za mjesta u drzavnim institucijama.
Tome je najvise doprinjela " Nasa stranka"' mladi ljudi.
(Predrag Kojovic, Danis Tanovic itd).
U ovu kategoriju ce spadati Romi!Jevreji, Bosanci i Hercegovci( pravoslavci, katolici , muslimani, ateisti, agnostici i svi oni koji se tako osjecaju." Nadamo se da cemo uspijeti dobiti bar cifru od 25 posto i time steci prava u odlucivanju.
Kad je krenula agresija, bilo mi je normalno da pripadam onima koji se bore za BiH, da ostanem na toj strani.
Sad osjecam potrebu da ovim tekstovima nastavim nesto sto se treba znati, sta se desava ovde , da se o pricama o proslosti nece dobiti bolja buducnost. To vladajuci i ne zele jer je samo borba za fotelje i sprecavanje otkrivanja njihovog kriminala i korupcije njihov jedini cilj.
Pozdrav Saima

Thursday, 07 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Znacajne vijesti:
--www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=5544
(SANI,br.224:DA LI CE POPIS(NELEGALNI!)BITI SUDBONOSAN ZA BANJALUKU?)
--www.dw.de/ko-je-odbio-kutiljerov-plan/a-16610990
(nove lazi durmitorskog monstruma)
--www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/stanislav-cadjo-laze
(lazi banjaluckog Himlera)

--www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/brisanje -identiteta-gradjana-srebrenice
(nastavak genocida)

--www.dw.de/srbija-i-dalje-sanja-podjelu-bosne-i-hercegovine/a-16620545/maca=bs-TB_bs_avaz_sve-4962.html-cb
--www.dw.de/politicar-najunosnije-zanimanje-u-bih/a-16537103
--www.dw.de/pak-evropa-mora-da-pomogne-bih/a-16618485
(da li ce vec jednom Evropa uraditi nesto CIVILIZIRANO u BiH-u????)
--instituteforgenocide.org/en/up-content/uploads/2012/01/senadin8.pdf

Heretik

Friday, 22 February, 2013  

Post a Comment

<< Home