SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, March 21, 2014

Oče naš...

Dok kod Džindića sunce sija, a „mace“ od odamdesetpet paradiraju dotjerane, kod nas opet snijeg i nigdje žive duše. Evo ga navalio kao da zima tek počinje. Prema današnjoj prognozi trebalo je biti toplije, većinom sunčano a on sipa i evo ga već prekrio zemlju. Par puta sam istrčao na brzaka navan da napravim koji snimak i odmah nazad u toplo. Od planiranog rada u dvorištu, ništa. Ako je suditi po prognozi za slijedećih deset dana, situacija se neće puno promijeniti. Tek u drugu nedelju vidim predviđaju sunčano i toplo. A to je već kraj marta. Nešto nam se ove godine ovdje u Pittsburgh-u neda kao za inat. Ili smo nešto zabrljali kod onog gore pa nam se sad sveti. Mora da sam ja glavni krivac. Mjesto da šutim i ne govorim ništa ja, malo, malo, pa ga
spomenem. Možda bi bilo bolje da izmolim koju „zdravo Mariju..“ i „Oče naš…“, pa se smiluje. Ovako… Nije u Banjaluci cijele zime lijepo tek tako. Znali su oni što se brinu o stadu da se treba umiliti onom koji sve vidi pa na svakom čošku posadiše crkvu. A ovdje kod nas, polovina crkvi prazno, pa sad ti vidi šta se dešava. Morat ću i ja poslati koji dolar ovima što se na televiziji svaki dan mole svevišnjem i traže koju paru da ga umiloste, a raja šalje i kad nema gotovine. Zaduže se na kreditnu karticu pa onda čekaju da se molbe usliše.

Nego, vidim da niko ne komentira Emirin prilog. Ona se provrijednila a mi ništa. Ni mukajet. (ako se tako kaže!) Ja očekivao lavinu komentara, nisam htio da budem prvi. A imao sam šta komentirati. Na primjer, zanima me da li gospođa Emira smije pustiti gospodina Sašu samog u kupovinu kod toliko „maca“. Mene moja sigurno ne bi pustila bez obzira što sam očelavio a mnoge stvari polako otkazuju. Ne znam kako će to dole u Floridi izgledati kada se i „mace“ „ubace“ u
šorceve! Zato očekujem redovito javljanje sa Floride, jer Emira nam dođe kao „glavni dopisnik“ iz tih krajeve.

Dok se spremam da ovo gore napisano „pošeljem u eter“, snijeg i dalje pada. Backyard je potpuno prekriven bijelim prekrivačem a ako ovako nastavi, morat ću ići čistiti prilazni put kući jer mi Nera neće moći ući autom u garažu. A i red je da nešto danas korisno uradim.  

4 Comments:

Anonymous Nada said...

Laze Emira, tek na jednoj slici par kupaca, ostalo sve prazno. Treba doci subotom na neki nas plac pa da vidi sta je guzva. Redovi za sir i vrhnje, redovi za kobase, redovi za jufke... I u nas je puno svega, ali ja volim sezonsko pa se sad motam oko divljih sparoga i misancije ( s kao Sibenik ).
I u nas ima previse crkvi, ali ako je to zalog za ovo predivno proljece, oprosteno im je. Djeca okupirala igralista, spustaju se s tobogana, veru po drvenim kucicama, ljuljaju na ljuljackama, igraju lovice ( ganje ). Milina slusati ciku i smijeh.
Nego da se vratim na onu " Budalu malu ". Na trenutak sam uz Damira uspjela cuti i tebe. Vec sam bila zaboravila kako si lijepu boju glasa imao.
Poz, Nada
PS: Made, Made, lako ti je biti hrabar na s " pristojne " udaljenosti.

Friday, 21 March, 2014  
Anonymous Emira said...

Nado, Nado, ne laze Emira nego se potrudila da ode uslikati u ranu zoru kad se tek otvorilo. Poslije bi bilo nemoguce napraviti bilo kakav snimak.
Za nase pijace znam kako izgledaju. Volim otici I obici ih kad sam tamo I sve mi mirise, vjerovatno samo nostalgijom.

Saturday, 22 March, 2014  
Anonymous Made said...

da Nado, i to je dobra ideja, sa pristojne udaljenosti je kad koristis daljinski upravljac, i na njemu ima OFF -ON. Otkad nisam cuo onu staru izreku "dje se gasi" haha.

Saturday, 22 March, 2014  
Anonymous Nada said...

@ Emira
Sorry, samo sam se nasalila.

@ Made
I mene bi trebalo na daljinski - off. Odavno vec.

Saturday, 22 March, 2014  

Post a Comment

<< Home