SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, March 12, 2014

Slike i događaji (treći dio)

U Sarajevu je 27. februara održan koncert u Narodnom pozorištu.
U prilogu šaljem program.


To je bilo u sklopu Sarajevske zime a povodom susreta Asocijacije 100 svjetskih festivalskih gradova.
Francuska sopranistica i najpoznatiji francuski dirigent su oduševili publiku.
Ona je pjevala pjesmu N. Ibrišimovića.Pola pjesme otpjevala na bosanskom i to riječima "Bosna je dobra zemlja" a pola na francuskom.







Ivan Šarić je sin našeg dugogodišnjeg direktora sarajevskog  pozorišta i u dva mandata ministra kulture.
Oba sina i on su izvanredni operski  pjevači. Dugo se raja mislila  da su iz Zagreba a on je imao intervju i konačno objasnio da on nema nikakve veze sa Zagrebom.
On je Bosanac iz Kraljeve Sutjeske. To je srednja Bosna. A glasovi koje imaju kao tenori su božanstvani.
Poslije koncerta smo prošetali do Čarsije. Jezici koji su se čuli od prestavnika silnih svjetskih gradova koji imaju poznate festivale su bili raznorazni. Noć je bila topla i puno svetlaca do kasno u noć. I to Sarajevo volim.


U prilogu šaljem isječak iz nedeljnika AZRA u kojem je intervju dala poznata holandska književnica. Dug je i predivan pa zato šaljem isječke.
Kako nam stranci pomažu u izgradnji grada i kako mu se dive.

Jedan građanin na Plenumu je rakao "Meksički predsjednik  Aljende je davno rekao za Meksiko "Bog je daleko, a Amerika je blizu.".

A on je rekao za Bosnu "Bog je daleko, a Srbija i Hrvatska blizu."

Pozdrav Saima

Labels:

2 Comments:

Anonymous Dubravka said...

Draga Saima, razumijem da je koncert bio prva klasa, ali najvise volim onaj dio kad ste se prosetali do carsije u toploj noci i svuda je bilo puno ljudi. Kao da sam bila tamo. To je carsija koje se sjecam.
Vjerovatno si cula za knjigu Celist iz Sarajeva. Napisao ju je kanadski autor, koi je razgovarao sa hiljadama ljudi poslije rata. Dobro je sve sastavio, opisao dogadjaje za koje je samo cuo od drugih.
Knjiga je dosla do mene poslije nekoliko citalaca, ovdasnjih. Za sve je njih je bilo pomalo neshvatljivo ono trcanje preko ceste izmedju granata za jednu kantu vode. Isto tako muzika za celo u rusevinama. Moralo se zivjeti tamo prje rata da bi se sve to razumjelo.
Kultura i ljubav za liepu umjetnost se njeguje godinama. Unistava se granatama.
Hvala ti sto si podijella s nama to odusevljenje carobne februarske noci.
Pozdeav svima od Dubravke

Saturday, 15 March, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Draga Dubravka, knjiga je sigurno na engleskom. Da li je provedena?. Kako je divno da jedna takva osoba kao ti, sa svim interesima za sve vrste umjetnosti , zna engleski kao i svoj maternji.
Ako ga nisi tako dobro znala kad si krenula, onda se opet dokazuje ona stara da "nije svako zlo za zlo".
Iskreno divljenja i srdacni pozdravi od Saime

Saturday, 15 March, 2014  

Post a Comment

<< Home