SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, October 15, 2014

U Kopenhagenu nakon desetak godina

Nyhaven
Put u Nizozemsku nas je doveo i do Kopenhagena kojeg smo prvi put posjetili prije više od deset godina. Iako je prošlo dosta vremena od prve posjete negdje u glavi su ostale stare slike i, iako smo u društvu imali domaćine, za odlazak do Nyhaven-a, najpopularnije turističke atrakcije grada, nam nije trebala pomoć. 

Trg pun raje
U grad smo stigli predveče i za obilazak nismo imali puno vremena. Parkirali smo auto pored botaničkog vrta a onda se zaputili ka našem cilju. Nera i ja smo poželjeli da ponovo popijemo piće uz najpoznatiji kanal grada oukviren kućama s prepoznatljivim šarenim fasadama pa smo laganim koracima šetali ulicom punom turista i uličnih umjetnika koji na svakom čošku zabavljaju mnogobrojne prolaznike. Veče je bila lijepa, topla, čak malo pretopla za ovo doba godine. Osjećao sam se prijatno u opuštenoj atmosferi okoline koja me je okruživala. Primijetio sam da mi gode posjete uređenim sredinama gdje ljudi žive lagodno, bez primitivizma koji guši neke naše gradove. Samo da je više ovakvih putovanja dok je zdravlje koliko toliko dobro.

Nyhaven je bio prepun turista. Srećom, nađosmo jedan stol oko kojeg smo se mogli svi smjestiti. Posjedili smo tu dvadesetak minuta uz preskupo piće i onda se lagano zaputili nazad. Grad je još uvijek bio pun raje koja nije imala namjeru da ide na spavanje. Nas su sutradan očekivale nove obaveze (posjeta Hamzićima u Malmeu) i nismo mogli ostati dugo.

Po običaju sam napravio nekoliko snimaka za uspomenu na još jedan lijep dan s našeg putovanja koje nam je ostalo u veoma lijepom sjećanju.

Nera i Kemo ispred zgrade u kojoj Kemo stanuje

Novoizgrađena džamija

Add caption


Kemo, Danijela, Ceca, Una, Nera, Laura i Tibor

Kemo, Danijela, Ceca, Una, Nera, Co i Tibor


Bicikli

Sva mjesta zauzeta

Ceca i Danijela

Una

Nyhaven

Nyhaven

Noć je pala ali malo ko ide na spavanje


Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home