SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 04, 2016

Uz svečano otvaranje Ferhadije

Đoko Umičević, moj nekadašnji kolega s faksa
Bliži se dan svečanog otvaranja obnovljene Ferhadije koja će zvanično ponovo otvoriti svoja vrata vjernicima „starija i ljepša“ nego što je nekada bila. Za njeno rušenje je trebalo nekoliko sati teškog rada (priprema terena, dovoženje eksploziva, postavljanje na mjesta na kojima je bila najosjetljvija) a za njenu obnovu više od 20 godina. Istina je da je uložen i dodatni napor da se preostali dio munareta sruši i razbije na što manje komade, te kamenje od kojeg je građena razveze na razne strane kako bi ga bilo gotovo nemoguće sakupi. Srpske vlasti su se u tom poslu pokazale veoma temeljite i efikasne i umjesto nekadašnje ljepotice vrlo brzo je „zablistala“ ledina koja je služila kao parking prostor „toliko potreban“ našem gradu u ta ratna vremena kada je broj vozila na njenim ulicama bio sveden na minimum.

Par dana nakon njenog rušenja iz prikrajka sam bacio pogled na njene ostatke, spremajući se da uskoro napustim rodni grad. Toga dana nisam znao da li ću i kada ponovo prošetati ulicama Banjaluke jer nisam znao šta budućnost nosi. Sticajem okolnosti u rodni grad sam prvi put poslije odlaska stigao dan prije postavljanja kamena temeljca za njenu obnovu 2001. Sutradan sam požurio na lice mjesta s željom da prisustvujem svečanom činu ne znajući šta se sprema. Mjestu polaganju kamena temeljca se nisam mogao približiti jer je cijelo područje oko džamije bilo blokirano od strane policije i u taj prostor su puštali samo one s pozivnicama. Pokušao sam da se približim i sa strane mog bivšeg fakulteta ali bez uspjeha. 

Kada mi se učinilo da je svečanost završena (nakon što je stiglo policijsko pojačanje koje je sprovelo učesnike svečanosti do autobusa), uputio sam se u posjetu Nerinoj rođaci u kuću smještenu u blizini gimnazije. Nisam znao šta se u centru grada događa iako mi je rulja okupljena u blizini hotela Palas izgledala spremna na sve. Primijetio sam to u pogledima punim mržnje upućenim meni kada sam prišao ogradi koja je bila postavljena negdje u visini Šukrijine slastičarne, rekao policajcu da sam stigao iz Amerike i da bih želio da prisustvujem svečanosti.

Da se u gradu dogodilo ubistvo nisam znao ni u trenucima kada sam se vraćao prema Rosuljama kroz gradski park obavijen dimom i Gospodsku, u kojoj sam primijetio nekoliko policajaca koji sprovode uhapšene. Čak ni uveče, gledajući televiziju, nisam biosvjestan šta se u gradu događalo. Tek mnogo kasnije sam postao svjestan opasnosti kojoj sam se izložio prilazeći policajcu pitajući ga da me propusti prema Ferhadiji, okružen razjarenom ruljom koja je tražila krv. Zna se čiju.

Pripremajući se da na papir zabilježim događaje vezane za period života koji me je uhvatio nespremnog, pronašao sam dosta informacija o tom sedmom maju 2001. i događajima koji su mu predhodili. Pronašao sam video klipove koji jasno govore o kakvim se neljudima radi, ali i aktivnosti nekih koje sam lično poznavao i jedno vrijeme se čak družio.

Jedan od tih je moj bivši kolega s fakulteta, sin pravoslavnog popa, Đorđe Umičević, još jedan od mnogih koji su ne samo okrenuli leđa svojim bivšim prijateljima i poznanicima, nego su aktivno učestvovali u etničkom čišćenju našeg grada u ratnim godinama, a nakon potpisivanja primirja onemogućavanju povrtaku prognanih.

Dok smo studirali (Đoko je bio malo starija generacija, godinama je "utvrđivao gradivo" na fakultetu), nije pokazivao znakove bolesnog nacionalizma. Nije se posebno isticao među ostalim studentima osim što je uvijek bio lijepo obučen, obično u odijelo, za razliku od većine studenata koja je nosala džins. Ponekad smo se znali vraćati s nastave zajedno čavrljajući o beznačajnim stvarima. Stanovao je u Titovoj, u vili nasuprot današnje zgrade vlade. Tu bismo se pozdravljali a ja bih nastavljao dalje prema Predgrađu.

Nakon mog završetka fakulteta i zaposlenja u Profesionali izgubili smo vezu. Đoko je još par godina nastavio studirati i družiti se s mlađim generacijama. Ne sjećam se kada je diplomirao ni čime se bavio poslije završetka fakulteta jer su nam se putevi razišli. Nisam znao ni da se uključio u demokratske promjene početkomn devedesetih.

Na osnovu onoga što se može naći na Internetu, Đoko je od početka devedesetih promijenio nekoliko srpskih nacionalnih partija. Jedno vrijeme je čak bio predsjednik gradskog odbora Srpske Demokratske stranke a i danas je aktivan učesnik banjalučke političke scene. Čak je bio i gradonačelnik Banjaluke (na te pozicije se obično biraju „najpametnije“ a Đoko je svoju „bistrinu“ pokazivao još na fakultetu), gdje se posebno istakao svojim odnosom upravo prema Ferhadiji. Kada su se 1998. godine pojavile inicijative za njenu obnovu, kao gradonačelnik nije htio izdati potrebnu dozvolu. Umjesto toga poslao je „otvoreno pismo“ Carlosu Westendorpu, tadašnjem visokom predstavniku OHR-a, u kojem govori kako bi obnova Ferhadije mogla imati „ozbiljne posljedice na dejtonski mirovni sporazum“, dodajući da "ona nije nacionalni spomenik ni za jednu od tri bosanske nacije već spomenik tuskih osvajača koji su se prema tadašnjem stanovništvu regije odnosili okruntije nego fašisti".  i da bi "mogla probuditi sjećanja na najgore dane spskog ropstva“. Primjećujem da je Đoki historija bolje ležala od elektronike, kao i mnogim drugima iz moje struke s kojima sam imao "sreće" družiti se, studirati i raditi.

Zbog ovog njegovog istupa Westendorp ga je odlukom smjenio s mjesta gradonačelnika (u to doba su predstavnici međunarodne zajednice imali mogućnost da utiču na političku situaciju u Bosni).

I kasnije se Đoko pokazivao kao ortodoksni nacionalista, protiveći se podizanju spomenika papi u dvorištu crkve na Petričevcu, optužujući ga za papinu podršku bombardiranja Srba.

Kako će Đoko „preživjeti“ svečanost za par dana, ne znam. Pomalo se brinem za njegovo zdravlje jer vjerujem da mu nije lako što je Fehadija obnovljena i što je mora gledati kada u svojim šetnjama prođe tim dijelom grada. Teško je to, posebno sada pod stare dana kada bi trebao uživati u etnički čistom gradu čijem je čišćenju jako doprinjeo. Srećom, medicina je zadnjih godina jako napredovala pa je izbor ljekova za smirenje živaca prilično bogat. A siguran sam da će mu trebati.

UZ SAIMIN KOMENTAR





UZ ENISIN KOMENTAR













Glavni inžinjeri na obnovi Ferhadije:
arhitekta Dr. Muhamed Hamidović i

Ing. građevine Sead Pašić, Lala, banjalučani


9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ja sam sada u BL. Umrla je moja draga i bliska rodica Amira Redzic rodjena Husedzinovic. Moj otac i njena majka su bili brat i sestra.
I ona i muz su imali isto prezime ali su bili iz dvije loze kojima nije bilo prepreke za brak.
Bila je profesor matematike u banjaluckom Gimnaziji a muz doktor u Celilozi.
Oboje su bili čestiti, radni " o sebi i pri sebi" dobra studenti, dobri roditelji dobri rodjaci.
I onda citam ovaj tekst i prebirem po mozgu mnoge koje sada vidjamo na vlasti u ovoj nasoj B I H. Ne znam Co gdje si nabavio ovu sliku ali gard gospodina je identičan svim današnjim politicarima. Bahato zavaljeni u fotelje izraz lica " niko kao ja" prenosi se na svakom mjestu na kojem sjede. Ovde je drvo iza ledja ali gard je kao da je u fotelji., a profesori su znali reci za takve " sjedi drvo na drvo"
Onda se sjetim da se samo kod TITE moglo završavati fakultete, jedino ako te tramvaj zgazi ne mozes. Tako se raja s tim zezala, a danas ?.????? Sve je u stilu " Bitte zahhlen".
Danas se u " Oslobodjenju " pojavise dvije osmrtnice, pa te molim da ih postaviš uz ovaj komentar, da malo podsjetimo , zaboravne kako su dosli tamo gdje su sada.
Pozdrav od Saime koja je jos u jednoj tuzi nakon kratkog vremena
Neki dan je uz godišnjicu Titove smrti jedan strani novinar rakao" nikad niko vise na planeti nece imati tako dostojanstvenu sahranu..

Wednesday, 04 May, 2016  
Anonymous Enisa said...

Ovih dana na facebooku je puno slika i članaka iz novina o pretstojećem otvaranju FERHADIJE DŽAMIJE. U prilogu je akcent na ĐOKI UMIČEVIĆU. Znam ga još iz školskih dana kao brata naše gimnazijske kolegice LJubinke, o kojoj mogu reći sve najljepše. Otišla je studirati u Beograd, tamo se udala i ostala. O Đoki nisam imala neko određeno mišljenje.

Zato me više iznenađuje NOVO ponašanje Milorada Dodiga koji je poklonio čilime za novu džamiju. Imajući u vidu njegove izjave i ponašanje od ranije ne mogu objasniti ovu njegovu gestu.

Možda neko ima objašnjenje za ovaj njegov potez.

Već ranije je pisalo u štampi da na otvorenje dolazi turski predsjednik Erdogan, uz čuđenje što on dolazi. Onda sam pogledala ko su donatori obnove i sve mi je bilo jasno. Donatori su Njemačka, Turska i Saudijska Arabija(?)

Slike sam posudila od Čade Sojtarića.

Enisa

Wednesday, 04 May, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Je li Dodik ćilime poklonio ili vratio?

Thursday, 05 May, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Raja sve zna. Nista se na mahalskom Balkanu ne moze sakriti. To me sad raduje jer se sve vise saznaje o svemu. Strah kod raje prolazi a kod vlasti raste. Valjda ce jednog dana biti opet ljubavi i blagostanja za raju. Pozdrav Saima

Friday, 06 May, 2016  
Anonymous sega said...

U danasnja vremena kada se jedan objekat zavrsi (bilo gdje i bilo kakav) treba odmah napraviti slike i arhivirati, jer
"umjetnici" sa sprejevima se vec spremaju za akcije...."grafiti" cekaju iza coska.
Sto se tice poklonjenih ili vracenih cilima o tome ce vjerovatno jos biti price, humoreski i slicno. VELIKI VOZD se u ratno vrijeme bavio trgovinom i posjedovao kamione.... ko' zna? mozda ih je pokupio prije rusenja...da spasi
bar nesto od kulturne bastine ??
U svakom slucaju, politika je kao vazan segment u zivotu covjeka, na nasim prostorima jos u "pelenama".
Saima je optimista, ocekujuci bolja vremena, pomak nabolje za obicnu raju a ja mislim da ce proces "lijecenja" zatrovanog drustva na nasim prostorima trajati jos nekoliko generacija. Vrijeme brzo prolazi.
Pozdrav svima.
Sega

Friday, 06 May, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Laktasenko je sigurno VRATIO UKRADENE , i to ONE NAJJEFTINIJE TEPIHE.Poslije rata pricalo se da su Domu kulture vidjene prostrti tepisi koji su kradeni iz ferhadije prije njenopg rusenja.
Ne vjerujem u optimizam gdje Saime:da ce jednog dana biti bericeta za "raju".Naime,sama rijec "raja"i najbolje odgovara za naziv siroke narodne mase kako u Bosni tako i sire(pa i ovdje u USA:ta "raja"ide kao LUDA ZA TRUMPOM(TRAMPOM),a ja ga nazivam KRAMP,sto mu najbolje odgovara zbog njegovog KARAKTERA(a formirala su ga 3FAKTORA:1.PORIJEKLO,2.ODGOJ i 3.SREDINA)...Rijec RAJA =SVJETINA,SKUPINA,DRUZINA(<tur.r a y a,<ar.pl.r a a,y a=STADO,PODANICI...)TRAPM se ponasa kao PASTIR BOZIJI a narod ga slijedi KAO STADA,a poslije svakog njegovog govora njegovi sljedbenici kao ovce bleje i odobravaju mu sve kao da je MESIJA,IZABRANIK BOZIJI:KARIZMATSKI VOZD...
Babo iz USA

Friday, 06 May, 2016  
Anonymous Posmatrac said...

Co po običaju hrabro i otvoreno govori, na čemu mu svaka čast. Nema puno takvih.

Što se tiče situacije nadam se da će se jednom u budućnosti desiti 'narod' ali za stvarno a ne izrežirano. Da će narod sjesti za stol i otvoreno međusobno raspraviti što ga muči, dal su Turci baš krivi za sve, ili Ameri ili nacisti, ovi, oni itd. Pa kada se svi izjadaju da se konačno krene naprijed u ovom napaćenom društvu gdje narod sam sebe drži međusobno u šaci i niko ne popušta.

Ne vidim niakakv smisao u bjesomučnom ponavljanju toga da je netko kriv jer je nešto radio pred 300 godina. Bilo takvo vrijeme pa prošlo, i šta sad. Hoćemo li o tome jalovo pričati još 300 godina ili ćemo konačno krenuti naprijed.

Monday, 09 May, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Jutro nakon rusenja ferhadije, vracajuci se iz parka "M.Stojanovic, iz setnje sa psom, ispred "Kantuna" naletim na svog dobrog druga. Pozove me na pice i ja pristanem. Sjedili u basti, bilo lijepo vrijeme. Iznad nas svaki cas preletali avioni ratnog vazduhoplovska iduci na zadatak oslobadjanja Jajca. Moj drugar, iako srpske nacionalnosti, nije mogao sakriti prezir i tugu povom rusenja bogomolje. Znam dobro da je hebao sve po spisku onome ko je to naredio i ucino. Nakon izvjesnog vremena u kafic nam se pridruzi jedan poznanik. Odmah sa vrata poce hebavati balijsku mater i psovati rah. Deumica, kako je mogao srusiti djamiju. Prijatelj i ja se samo pogledasmo, ustadosmo od stola i rekosmo kretenu da smo u zurbi i da idemo. Ovo pisem iz razloga jer je RTRS plasirala tu vijest da je Deumic "kozar" srusio djamiju i naravno klenovi, ko klenovi, samo im je trebalo neko ime, naravno da nije pravoslavne vjeroispovjesti, pa da ga optuze.

Tuesday, 10 May, 2016  
Anonymous Anonymous said...

Dva priloga o Ferhadiji:

www.autograf.hr/novo-znacenje-ferhadije-dzamije

www.tranzicijska-pravda.org/dobrodosla-nazad-prva-prava-banjalucanko


Babo iz Amerike

Saturday, 14 May, 2016  

Post a Comment

<< Home