SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 15, 2017

Bila unuka i djeca


Stigla djeca (i snaha)
Nekada davno, u ona mračna vremena, prije demokratskih promjena koja su donijela sreću i blagostanje u onim našim krajevima, posjeta djece ne bi zasluživala posebnu pažnju jer je to bilo nešto normalno, uobičajeno, nešto što se samo po sebi razumijevalo. Većina nas je živjela u istom gradu, a i ako to nije bio slučaj, daljine koje su nas razdvajale nisu bile tolike da bi ti susreti bili rijetki i dragocjeni.
Demokratske promjene, mržnja i rat koji je slijedio, su mnogima život promijenile toliko da su nekada uobičajene stvari sada postale prava dragocjenost. Dolazak djece se sada očekuje s posebnim nestrpljenjem jer smo svjesni da se to ne događa često i da će tako biti i u buduće.

Dido slika
Nama su za Božić i Novu godinu stigla djeca s dvije strane svijeta: Sanja, iz Los Angelesa, a Davor sa suprugom i kćerkom, iz Nizozemske. Skupili smo se u našoj maloj kućici u predgrađu Pittsburgha i uživali usprkos što je na vani bilo loše vrijeme (hladno, s temperaturama ispod nule).
Posebno nas je radovao dolazak unuke, Famke-Emine-Roisin, koju smo zadnji put vidjeli prije ravno godinu dana. Kada smo u decembru prošle godine posjetili sina i snahu, unuka je imala samo dva mjeseca i sigurno se čudila koja su joj to dva stranca došla u posjetu. Tada sam joj nekoliko puta izmamio osmjeh na licu, nadajući se da će me prepoznati kada se slijedeći put sretnemo. Od tog dana, pa do ponovnog susreta, snaha nam je svaki dan slala desetak-dvadesetak fotografija, uz pokoji video klip, što je kod nas stvaralo osjećaj da je tu, blizu, iako nas dijele hiljade kilometara. U druženju su pomogli i razgovori preko Skypea svakog vikenda, kada sam na sve moguće načine pokušavao da izgovori riječ dido. U tome nisam uspio ali sam zapazio da nas prepoznaje jer se osmjeh na licu javljao sve češće i češće.

Krade se pura
Pred unukin dolazak smo obavili sve potrebne pripreme: svi oštri čoškovi su zaštićeni, kućno cvijeće je našlo nova mjesta a dio namještaja u kojem su se nalazili suveniri, knjige i neke druge sitnice je izbačen iz dnevnog boravka kako bi unuka imala više mjesta za svoje igračke. Od Nane, naše Banjalučanke, smo dobili krevetić za dijete, Nerin kolega s posla nam je dao stolić za hranjenje, a većina igračaka je stigla od Tufekčića koji su imali posjetu unuka prije par mjeseci. Sjedalo za auto smo kupili preko Interneta i tako je sve bilo spremno za doček.
A i ove marelice nisu loše
I sve je prošlo tako brzo da još uvijek nismo svjesni da će do slijedećeg susreta proći možda i godina dana. Igra, trka kroz kuću, ples uz muziku dječijih pjesmica, skakanje na krevetu, vozanje po kući u malim kolicima, šetnja obližnjim parkom, gužva u maloj trpezariji za vrijeme jela, jagma za stolom, skrivanje daljinskih upravljača, laptopa i pametnih telefona koji izgleda imaju neku posebnu privlačnu moć, sve je to odlaskom gostiju nestalo. Kuća je utihnula i vratila se u svoju svakodnevicu.

Tako je to kod nas koji nemamo sreću da su nam djeca blizu. 


Šetnja Point Parkom

Jao što je ovo interesantno!

Izložba povodom Božića

Ispred klizališta na PPG Place

Lopovski osmjeh

U Schenley Parku

Šetnja parkom

Lapto je uvijek interesantanPosljednji fotos na aerodromu

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ovo sve sto si napisao u ovom prilogu , vec pet godina od kada nam se rodio prvi unuk. To sa Zlatkom i njegovom suprugom toliko traje s tim sto se u medjuvremenu rodio jos jedan unuk . Dolasci su u Sarajevo svake godine u februaru kad snaha koji radi u Britanskoj skoli ima ferije, i(7 dana) , i dvije u Sibeniku u augustu koliko Zlatko uklopi odmora( dvije ili tri nedelje. )
Franin sin se radiju u Armeniji , rodni list Armenac , ali je od druge do treće godine bio u Sarajevu, jer je Frane radio od kuce. Sad su u Tbilisiju ( Gruzija). To su bili predivni dani i s nama je potpuno naucio nas jezik.
Unuka je preslatka, vi djelujete sretno( to je najlakse postići kad su u porodici svi zivi i zdravi.
Toliko u Bosni ima porodica koje zive na ovaj nacin, da je nemoguce broj i pretpostaviti.
Pozdrav Saima

Monday, 16 January, 2017  
Anonymous sega said...

BRAVO OPA (deda) i OMA (baka) !!!!!!
Negdje do pred Bozic mi je bio pokvaren PC a IDENT mi je podaleko, preselio preko Okeana pa popravka ide malo sporije. Co zna o cemu pisem ! Sada je sve u redu. Citam zaostatke na nasem blogu, kad' vidim najljepsi prilog, velika i mala djeca na okupu, nista ljepse !!!!! Femke odmah upisujemo u nasu raju sa Predgradja, haha...ha...ha.
Malo sale. Vrijeme brzo prolazi a to najbolje vidimo po djeci i unucima.Saima i Co imaju sada "korijene" ovdje u Holandiji a ja im porucujem da im unucad odrastaju u jednoj prelijepo uredjenoj zemlji. Co,
Femke sigurno zna tko su joj OPA i OMA,
veomna lagano za izgovor, za djecu.
Zelim svima, svima sve najbolje i dobro zdravlje ! Pozdrav.
Sega

Monday, 16 January, 2017  
Anonymous Dubravka said...

Dobro dosli u klub baka i dida. Kad unuci dodju u kucu, sve se promijeni, kuca ozivi. Mi se nekad i umorimo, kad odu sve se utisa, a mi prepricavamo sta je koje dijete reklo, sta su pisali, nacrtali, cime se vole igrati. Ponosimo se njihovim "pametnim izjavama". I za nas su oni najljepsi na svijetu. Pogledaj samo te divne tamne okice dubokog pogleda male Femke-Emine. Razgleda svijet oko sebe sa puno razumijevanja.Divno.
Puno toplih pozdrava od bake Dubravke

Tuesday, 24 January, 2017  

Post a Comment

<< Home