SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, December 11, 2016

Par dana Ližnjana

Eko ispred svog ljetnjeg doma
Prošlog ljeta sam, pored Banjaluke, posjetio još nekoliko mjesta bivše mi domovine. Ko zna da li bi me put ikada odveo u u Ližnjan, malo mjesto u Istri, da nije bilo rata. Istra je, zadnjih godina, postala krajnje odredište za priličan broj Banjalučana koji je vide kao mjesto gdje će provesti starost. Izbor nije slučajan.

Dnevni boravak s kuhinjom i trpezarijom
Banjaluka još od početka devedesetih nije ono što je nekada bila i mnogi prognani ne pomišljaju da se u nju vrate. A mogli bi, jer u njoj još uvijek imaju stanove, kuće, ili dovoljno novaca da si kupe nešto za stare dane. Ali, nije to onaj grad na kojeg su navikli, koji je na daleko bio poznat po svom gostoprimstvu, koji je otvorenih ruku prihvaćao sve koji su u njega dolazili. Na njenim ulicama se govori nekim drugim jezikom, zvuke gitara su zamijenile dragačevske (i kojekakve druge) trube a štandovi s knjigama nude književno smeće primjereno njenim novim stanovnicima. Narod šljegao iz okolnih sela i manjih mjesta, uz one pristigle iz Like, Banije, Korduna i Hrvatske Zagore, je donio novu “kulturu” koju je teško ne primjetiti a još teže podnostit dan za danom.

Pogled prema terasi
Ni u drugim gradovima Bosne, a ni susjedne Hrvatske, nije puno bolje. Zbog toga je Istra, taj kutak Hrvatske koji je, čini mi se, ponajviše zadržao onaj stari duh u kojem smo rođeni i odrasli, postala zanimljiva za mnoge protjerane Banjalučane. Kupuju se stanovi i kuće u nadi da će se tu, u blizini mora, naći smiraj pod stare dane.

Eko i Emina su se odlučili za Ližnjan, malo mjesto u blizini Medulina, u kojem se smjestilo par familija iz starog kraja. Tako će se opet biti u komšiluku, kao nekada, kada smo, zapravo svi bili komšije jedni drugima. Mjesto je zadnjih godina doživjelo građevinski bum jer broj potencijalnih povratnika raste i na sve strane su vidljivi novi građevinski objekti koji nude apartmane na prodaju.

Velika terasa okrenuta prema moru
Proveo sam par lijepih dana s Ekom u njegovom prostranom apartmanu na prvom katu novog objekta. Sve je spremno za jednu lijepu starost nakon progona iz rodnog grada i snalaženja u novoj sredini na sjeveru Evrope gdje su ljeta kratka a zime duge. Naš narod, vrijedan i pošten, se uglavnom dobro snašao i sada je vrijeme da se smirii i proživi starost tamo gdje se lijepo osjeća.  A Istra je, čini se, to mjesto. Samo da zdravlje posluzi. 

Negdje u daljini pogled mi se gubi...

Jos jedan novi objekat ocekuje kupce

Svratili smo i do malog restorancica na plazi

S familijom u obliznjem restoranu: ceka se vecera


0 Comments:

Post a Comment

<< Home