SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, November 29, 2016

U Gruziji

Krasan restoran na obali jezera
Mjesec dana u Gruziji bio je pun ugodnih iznenadjenje , svaki dan, upoznavajući ljude, kulturu, istoriju, svakodnevni zivot.

Naš unuk ide u internacionalni vrtić, u kojem su djeca iz cijelog svijeta a glavna komunikacija je engleski jezik.

Za našeg boravka, naš unuk je od 9-13 sati bio tamo. Mi smo ga odvodili i dovodili. Vrijeme nas je služilo, miholjsko ljeto. Zemlja sa blagom klimom, puna voća i povrća po bagatelnim cijenama. U Šibeniku se u septembru pojavi voće koje se zove žižula. Najviše rastu oko Skradina, čitava brdašca su prekrivena njenim stablima. Priča se da je Marko Polo donjeo prvo stabli. Oblik je kao manja šljiva, smeđe boje i sa
U restoranu "Mlin" se melje brašno
i peku divni specijaliteti
blagom, manjom košpicom. Za mene i moje članove porodice prekrasan ukus. U Šibeniku nikad kg nije bio ispod 40. kuna. Uvijek smo kupovali na kapaljku. Tamo 1,50KM. Jeli smo do besvijesti. Isto tako i nasa banjalučka "mirišavka" (grožđe) - 1KM. Imala sam u bašti u Banja Luci, i od kad znam za sebe obožavala sam ga.


U jednoj piljarnici smo se pokušavali sporazumijevati sa prodavacem. Progovorio je jedan gospodin na našem jeziku. Saznasmo da je 4 godine radio u Sarajevu za OHCR.
Nosio je lijepe uspomene iz našeg grada. Kad smo se ispričali i krenuli, naš unuk kaže: "Ovaj čiko govori bosanski, ali ne tako dobro".

Frane napisao "Prvo puko burek!"
22-og ovog mjeseca u Gruziji su slavili Dan nazavisnosti, izabrali datum po ugledu na američki praznik. Svu djecu su pitali odakle su i da donesu neki specijalitet iz svoje zemlje na zajedničko druženje.

Kad su Dorijana pitali odakle je, on je odgovorio da je iz  Bosne. Teta je rekla onda nek ti mama spremi nešto iz Bosne. Snaha Zana, Ruskinja, je napravila burek. 

U prilogu šaljem nekoliko fotografija iz lijepe, pitome i blagonaklone zemlje prema strancima.

Pozdrav Saima
Ovdje se peče njihova rakija i odatle služi
kao besplatni aperitiv svim gostima

Prekrasan park pet minuta u koje Frane živi.
Pun je raznih sadržaja i dok smo mi odmarali,
Dorian je isprobavao sve živo


Turska kupatila i džamija.
Nikada ni jedan spomenik nije srušen

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home