SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, January 17, 2017

Kratka posjeta Pazinu

Dok na vani pada slaba kiša prisjećam se ljeta i lijepih trenutaka sa starom rajom.

Nakon što se moj boravak u rodnom gradu završio, s Ekom sam se uputio u Istru, dio bivše mi domovine koji, nažalost, nisam obilazio dok sam mogao. Sada, kada sam hiljadama kilometara daleko žalim što nisam bio malo aktivniji. Tada sam razmišljao da će biti vremena za obilaske, ne sluteći šta će nas zateći.

Kratku posjetu Istri sam iskoristio da posjetim nekoliko mjesta, između ostalog i Pazin, grad u središtu poluotoka poznat po pazinskoj jami koja je bila inspiracija Žilu Vernu za jedan od njegovih romana.

U grad smo se spustili jednog toplog julskog dana, nadajući se da ćemo moći obići i jamu, ali nismo imali sreće. Prilaz jami je bio zatvoren tako da smo se morali zadovoljiti kratkim obilaskom grada.

Kada odlazim iz nekog novog mjesta ili kraja, uvijek se nadam da ću se tu ponovo vratiti, da ću posvetiti malo više vremena obilasku ali je stvarnost nešto sasvim drugo. Kao utjeha mi ostaju fotografije koje kasnije sa sjetom razgledam. Nekolicinu sam odabrao za ovaj prilog kao dokaz ljepote naše nekadašnje domovine.

Na putu ka jami

Kaštel

Kaštel je kroz historiju promijenio nekoliko vlasnika

Ulaz u Etnografski muzej

Izlošci muzeja

I mi imamo letećih lavova!

Stara vila kojoj bi dobro došla rekonstrukcija

Eko se rashlađuje dok sunce nemilosrdno prži

Pogled na jamu kod ulaza u muzej

Hrabrost!

Informacije o jami

Kameno dvorište

Nazad prema gradu

Jedan obnovljeni objekat

Eko u hladovini malog gradskog parka

Crkva u centru grada

Idemo dalje

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home