SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 06, 2018

Pravda za Davida?


Sinoć se na Kastelovom ćošku okupila masa ljudi, neki kažu oko 40 hiljada, na skupu pod nazivom Pravda za Davida. Predpostavljam da većina posjetioca bloga zna o čemu se radi jer su informacije dostupne preko socijalnih mreža ali za one, ako ih ima, koji ne znaju o čemu govorim, evo par rečenica.

Prije nešto više od šest mjeseci na ušću Crkvene u Vrbas je pronađeno tijelo mladića Davida Dragićevića. Tijelo nesretnog mladića je pronađeno šest-sedam dana nakon što je familija prijavila njegov nestanak. Policija je, u veoma kratkom roku, na konferenciji za štampu, koja nije uobičajena u ovakvim slučajevima, smrt okarakterizirala kao samoubistvo ili nesretni slučaj, koristeći pri tom kao dokaze snimke nadzornih kamera postavljenih na različitim mjestima u gradu. Nesretni mladić je okarakteriziran kao uživaoc droga, osoba sklona sukobima, a dio prezentiranih video snimaka su prikazali navodnu provalu u jednu kuću na Laušu iz koje su nestali predmeti nađeni kod Davida.

Otac nesretnog mladića Davor Dragićević od prvog dana tvrdi da se radi o ubistvu, da su u njega umiješani vodeći ljudi policije iz manjeg (bl)entiteta, da svoje prste u svemu ima političko rukovodstvo istog. Kastelov ćošak je postao mjesto okupljanja grupe koja se bori da istina iziđe na vidjelo, da se krivci za Davidovo ubistvo pohvataju i kazne, a Davidov otac Davor je postao lider pokreta koji za cilj ima oslobađanje manjeg (bl)entiteta iz kandži korumpiranog i kriminaliziranog MUP-a i iste takve političke elite. Kastelov ćošak je prozvan Davidovim trgom a na trgu, u neposrednoj blizini gradskog sata, simbola  podsjećanja na katastofalni zemljotres iz 1969. godine (događaja koji je promijenio etničku strukturu i dušu grada, kao i ovaj posljednji rat), se nalazi skulptura ruke sa  stisnutom šakom koja simbolizira otpor prema režimu i odlučnost da se istina iznese na vidjelo. Oko skulpture ruke, oni koji podržavaju borbu oca, pale svijeće a isto tako se ostavljaju razne poruke, slike i drugi predmeti kao podrška ocu i majci nesretnog mladića.


Okupljanja na Kastelovom ćošku su svakodnevna, na njima se otac Davor obraća prisutnim, čitaju se pisma podrške ocu i familiji, izvikuju se parole, prolazeći automobili prave buku trubeći, što u gradu nije dozvoljeno a vrhunac okupljanja je pjesma Klinac u getu pokojnog Davida kada svi prisutni dižu ruke sa stisnutom šakom u zrak kao simbolom otpora protiv kriminala i korupcije protiv kojih se bore.

Tokom svojih šetnji gradom par puta sam se zatekao na Kastelovom ćošku u trenutku održavanja skupa. Obično bih zastajao desetak minuta da osjetim atmosferu i da napravim pokoji snimak. Jednog dana sam napravio i kratak video snimak upravo kada je trgom odzvanjala pjesma Klinac u getu. Moram priznati da me se pjesma posebno dojmila, kao i cijela atmosfera vezana za ova okupljanja.

Iako o događaju nemam izgrađen stav jer me se Banjaluka davno odrekla a za ono nekoliko kratkih posjeta nisam mogao steći osjećaj šta se u gradu dešava i kakva su razmišljanja njenih sadašnjih građana (osim zapažanja da većina nije u njoj rođena i da tamo sada preovlađuje drugačiji mentalitet od onog prije rata), čini mi se da je otac Davor u pravu jer vlast i policija već više od 190 dana tolerira okupljanja koja su, (ako govorimo o zakonima), nezakonita i da do sada nije podnijela prijave protiv organizatora. A kršenja zakona, (osim skupova) je svakako bilo. Kao primjer bih mogao spomenuti ometanje saobraćaja, koje je u svakoj normalnoj zemlji kažnjivo.

Uz to, zadnjih dana su podnijete prijave protiv nekoliko lica koje su bile uključene u istragu o ubistvu, za koju su glavni iz MUP-a tvrdili da je obavljena prema postojećim zakonima i pravilima službe. Govori se o netačnom toksikološkom nalazu, brisanju dijelova video snimaka korištenih u istrazi, bacanja u smeće gaća nesretnog mladića kako bi se uklonili eventualni kompromitirajući dokazi, itd. Te prijave i sumnjive aktivnosti nagovještavaju da u tvrdnjama oca ima istine, samo se ona, iz razloga koji se mogu naslutiti, još uvijek skriva od očiju naroda. 

Jedan od razloga za skrivanje su svakako i izbori koji se održavaju sutra. A na njima će pobijediti oni koje će narod koji sada živi na onim prostorima izabrati. Rezultati izbora će svakako imati velikog uticaja da li će se do istine o smrti jednog mladića doći ili ne. 



Ako je suditi po onome kako je bilo do sada, te poznajući činjenice u gradu i manjem (bl)entitetu, ništa se neće promijeniti. Jer nacionalizam je na onim prostorima karta koja sigurno dobija i nikakvi događaji to ne mogu promijeniti. Pa ni smrt jednog mladića u gradu u kojem su se, početkom devedesetih desile mnoge smrti za koje niko nikada nije odgovarao.

2 Comments:

Blogger co said...

Kao što sam i prognozirao, u manjem (bl)entitetu se ništa promijenilo nije. Diplomirani mesar iz Mrčajevaca (jučer je mladi SKOJ-evac kumovao crkvi u svom kraju) je odnio pobjedu na izborima, a isto tako je pobijedila i njegova prišipetlja, nastavnica engleskog. Dakle, narod je izabrao a sve prognoze da će navedeni dvojac otići na smetljište historije su pale u vodu. Nije trebalo biti posebno pametan da se to predvidi. Evo, ja, koji sam daleko nekoliko hiljade kilometara od mjesta događanja, sam pogodio, ne poznajući situaciju tako dobro kao oni koji žive na onim prostorima. U Bosni se ništa nije promijenilo od početka devedesetih i neće se ništa promijeniti ni u narednih 20-30 godina jer oni koji bi mogli nešto promijeniti, a to su oni kojima nacija i vjera nisu glavna stvar u životu, već dugo ne žive tamo. Oni su davno protjerani a u zadnjih 20-tak godina su ih slijedile hiljade koji slično razmišljaju. Kako je neko mogao pomisliti da će biti drugačije kada je, prema nekim procjenama, preko 97% stanovništva religiozno, da većina vjerskih službenika podržava nacionalne vođe i da bilo koja druga opcija nema apsolutno nikakvu šansu. Nije valjda da smo zaboravili kakva je situacija bila početkom devedesetih a i tada su pobijedile nacionalističke stranke i, naravno, nacionalistički lideri. Samo naivni (da ne napišem nešto gore) su mogli vjerovati da će ovaj put biti drugačije.

Sunday, 07 October, 2018  
Anonymous Anonymous said...

Mislim Co , da sad poslije ovih izbora na svakom koraku se vide nepravilnosti i krade izbornih rezultata. Ja sam neplanirano došla dva dana u BL. U jednu srijedu ujutro su nas zamolili prijatelji da li možemo u subotu ujutro otići na put Banja luka I oko 12 sati biti na skretanju za Mrkonjić da preuzmemo oca od prijateljice. Oni nisu mogli nikako. Komsija bi ga doveo do Mrkonjića jer je imao poslovne obaveze koje produženjem za Sarajevo ne bi mogao obaviti. Radilo se o bolesnom čovjeku i mi kao penzioneri u današnje vrijeme, obično ne pravimo unaprijed planove, nego od danas za sutra. Prihvatili smo odmah.
Odjednom moj mozak profunkcionirati. U BL mi je bila velika prijateljica iz Švedske Bisera,Seka iz Sarajeva je Takodje bila tamo a preko bloga sam saznala i da je Co tamo.
Ručali smo i odmorili se i oko dva sata krenuli preko Skender Vakufa .
Prvo iznenađenje je bilo da nema velike table sa natpisom “ Dobro došli u Rep. Srpsku.” Samo visoko na metalnoj “ banderi” pocjepana i izblijedila zastava. Pretpostavljam da je neko “ ilegalno “ to skinuo jer je to pustara prolaze samo automobili kojima se voze oni koji time skraćuju put za BL i dalje. Vrijeme je bilo idealno i na pola puta iz Sa i BL predivan motel i restoran “Kanjon” sa predivnim pogledom na
rijeku Ugar.
U BL smo stigli oko 18 i 30 sati. Taj dan je kolona “Pravda za Davida” krenula sa Trga Krajine pred MUP R S-a.
Moja kuća je od te zgrade udaljena 5min. I odmah sam rekla Vici idemo tamo. Bila sam jako sretna sto sam mogla u tom trenutku biti u pravo vrijeme na pravom mjestu imajući i vidu moj svjetonazor.
Ujutro sam se javila Co- u na blog, jer nisam znala nikakav broj telefona
O slučajnom susretu je i on pisao.U petak smo se sastali kod mene u kući i bilo mi je predivno. Nažalost sutradan smo i uspješno obavili posao zbog kojeg smo došli.
U ta dva dana meni je vazduh u BL bio pun neke pozitivne energije i veliki protest koji je bio u BL je Senad Hadzifejzovica završio u svom prilogu sa “ Bravo Banjalučanini i ostali koji su došli iz raznih krajeva bivše YU. Svaka vam čast. Sarajevo to još uvijek ne pokazuje na takav način, šta god da se desilo.Zato Co cekacemo, vidjecemo da li će sve biti isto.
Pozdrav Saima

Tuesday, 16 October, 2018  

Post a Comment

<< Home