SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, April 22, 2011

22. april


Kristijana i Holbruk preko puta Paskuline ciglane
Nas grad, Banjaluka, je u svijetu mnogo poznatiji nego sto to mnogi od nas misle. Licno sam se u to uvjerio vise puta za ovih mojih 15-tak godina ovdje u Americi o cemu sam par puta nesto napisao. Nije li neobicno da se ime Banjaluka izgovara na svecanostima jednog univerziteta koji sa njom nema ama bas nikakve veze, pored toliko mnogo poznatijih gradova i mjesta svijeta o kojima se obicno govori u svecanim prilikama. U pocetku me je to fasciniralo, cak sam se pravio vazan, kasnije sam postao ravodusan, da bih se na kraju poceo osjecati nelagodno. Razlog zbog cega sam se u pocetku pravio vazan je lezala u cinjenici da su govornici spominjali bas moj rodni grad, iako nas na fakultetu ima iz cijelog svijeta: samo u biblioteci pravnog fakultetat ima nas is Kine, Indije, Etiopije, Ukrajine, Bosne... Moje raspolozenje se promijenilo u nelagodu kada sam shvatio da moj rodni grad nije bio pominjan zbog nekih velikih dostignuca u obrazovanju ili necem cime bi se mogao ponositi vec se uvijek spominjao po zlu. Zbog te cinjenice nisam imao razloga za ponos vec sam se, zapravo, trebao stidjeti. A losem imidju rodnog grada nisam ni najmanje doprinjeo.
Grad Banjaluka i sudbina polovine njenog stanovnistva je nasla mjesto u mnogim TV emisijama pa tako i u emisiji poznate i svjetski cijenjene reporterke i urednice Kristiane Amanpur, osobe koja je mnogo puta riskirala svoj zivot izvjestavajuci sa svih ratnih podrucja svijeta. Jos prije dvije godine na CNN-u je u udarnom terminu prikazivana dvosatna emisija "Scream Blody Murder". Emisija je obradila najvece zlocine koji su se dogodili u historiji covjecanstva, zapocinjuci s prilogom o sudbini Jevreja za vrijeme drugog svjetskog rata. Ni u snu nisam mogao pomisliti da ce se u njemu pojaviti poznate ulice kojim sam godinama bezbrizno setao, ovaj put u kontekstu koji ne sluzi na cast nikome.

Predlazem vam da pogledate ovaj 10-minutni video klip koji je u ovako kratkom vremenu prikazao sustinu onog sto se kod nas desilo. Podsjetit ce vas to na mnoge zastrasujuce trenutke iz proslog rata, sjetit ce te se vasih sudbina i sudbina mnogih koji su prezivjeli njegove strahote, shvatit ce te da je svijet dobro znao o cemu se radi ali nije reagovao. Prepoznat cete tu mnoga mjesta i dogadjaje, od kojih ste neke mozda vec zaboravili. Cucete Ricarda Holbruka kako, stojeci na trotoaru sa zadnje strane hotela "Bosna", tamo gdje smo cesto isli na girice (nadam se da se sjecate "Sokare"),  s pogledom uperenom prema "Paskulinoj ciglani" gdje sam godina parkirao auto iduci jutrom na posao, prica o onome sto je vlastitim ocima vidio: organizirano protjerivanju nevinih gradjana Banjaluke od strane tadasnje vlasti od kojih su mnogi jos uvijek na visokim polozajima danasnjih struktura vlasti.

Sudbinu nas banjalucana Ricard Holbruk poredi sa sudbinom Zidova u Njemackoj, pricajuci o svom djedu koji je prosao kroz istu golgotu kroz koju su prosli mnogi banjalucani. Stvari se nazivaju pravim imenima, bez umotavanja u sareni papir kako to danas neki rade.

Dio priloga koji se odnosi na Bosnu i Banjaluku mozete vidjeti ovdje. Video link ce biti prikazan u novom prozoru. Kako biste mogli cuti o cemu Kristijana Amanpur govori, morate zatvoriti prozor bloga koji kao podlogu obicno ima neku pjesmu.

Za one kojima engleski ne ide od ruke, evo prevoda razgovora izmedju Kristiane Amanput i Ricarda Holbruka:

A - Ovdje, u gradu Banjaluka, vidio je kako bosanski Srbi prisiljavaju muslimane da potpisuju izjave da se odricu svojih nekretnina u zamjenu za zivote i put iz grada u jednom pravcu.
H – Razmisljao sam kako gledam ponavljanje u boji crno-bijelih scena iz drugog svjtskog rata kada su Zidovi pod pritiskom oruzja predavali svoje nekretnine i bili slani ko zna gdje."
A - Holdbrukov djeda je napustio Njemacku 1933 kada je Hitler dosao na vlast. "Da li te je to podsjetilo na tvoju vlastitu familiju?”
H – Ne vjerujem da moras biti Zidov da bi svatio da je ono sto vidis stvarni zlocin protiv covjecnosti.
A - Da bi se zaustavio zlocin, Holbruk je mislio da bi amerikanci morali da bombarduju srpske vojne polozaje u Bosni...

Zasto to danas spominjem, na dan oslobodjenja rodnog grada od fasizma? Na dan kada bi svi trebali slaviti a ruznu proslost ostaviti za nama. Dan, kada ce se u nasem gradu ova pobjeda proslaviti samo zbog jeftinih politickih ciljeva pojedinaca koji znaju da im to pomaze u krajnjem cilju a ne zbog toga sto je fasizam tog dana 45. stvarno pobijedjen. Jer da je bilo tako, ne bismo bili gdje smo sada i ne bismo o nasem gradu pisali po raznim forumima i blogovima vec bi sa nasim najblizima prisustvovali toj proslavili kao sto smo to nekada cinili.

U Banjaluci fasizam nikada nije pobijedjen, samo se presvlacio u drugacije ruho kako bi manje bio uocljiv. Jedno vrijeme su ga neki zvali bratstvo i jedinstvo jer im je u tom vremenu to bilo isplatnije a danas se stvari nazivaju pravim imenima iz istog razloga. Svijet i danas zna o cemu se radi ali ne cini nista kao sto to nije cinio ni onih ratnih godina kada je jedna mocna ratna masinerija radila sta je htjela. Politika je, kako to mnogi popularno kazu, kurva a rezultat te politike u Bosni su kopilad koju je ona izrodila 95: dva blentiteta koja nisu sposobna za zivot i vjestacki se odrzavaju sve ove poratne godine. Majka nije sposobna da svoju djecu odgaja kako to prilici jednoj normalnoj familiji a ocevi ne zive sa djecom vec izdaleka situaciju cine jos gorom.

U Njemackoj je, cini mi se, fasizam istinski pobijedjen 45. (istina je, uz ogromne ljudske zrtve i materijalna razaranja), za razliku od onog sto se desilo kod nas. Valjda je to zbog toga sto nas grad nije dozivio ono sto su dozivjeli njemacki gradovi cetrdesetih i mnogi bosanski gradovi devedesetih pa pojedinci zive u iluziji da im je sve dopusteno. U to su uspjeli uvjeriti vecinu koja zivi u zabludama da su konacno ostvarili dugogodisnji san: da se osjecaju svoji na svome nakon sto su protjerali sve one koji su im u tome smetali. Ali, zive u zabludama. Budjenje iz ovog sna ce biti bolno, mnogo bolnije nego da su se probudili sada vec davne 95. Istorija je puna primjera, samo je treba poznavati.

I na kraju ove price o jednom gradu koji danas slavi dan oslobodjenja a koji jos uvijek zivi u okupaciji a da toga nije svjestan, pozdravljam sve one prave banjalucane kojima je ona nekadasnja Banjaluka u srcu i koji su ostali ciste duse i obraza, razasuti na sve cetiri strane svijeta. Oni su ti koji ime rodnog grada nose s ponosom za razliku od mnogih koji niti nakon svih ovih godina jos nisu shvatili da je i njihova uloga u rusenju ugleda jednog slobodarskog grada doprinijela tom padu: bilo stavljanjem na stranu tadasnje i sadasnje vlasti, bilo nereagiranjem na zlo koje je u njihovo ime cinjeno.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Dobre li carevine od svega me oslobodila..."potsjeća me David Štrbac poćesto dok kunem ONE što oslobodiše Banjaluku od njenih GRAĐANA.Nadam se da će Banjaluka ući u Ginisovu knjgu rekorda kao najveće selo na svijetu.A mi rasuti biseri pronosićemo slavu GRADA svog porijekla uzdignuta čela ma gdje bili.Veliki pozdrav od Anke partizanke.Enisa

Friday, 22 April, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Velika je sramota za tzv.zapadnu demokraciju da je Banjaluka ostala bastion fasizma poslije agresije na Bosnu.Jedino je IRON LADY priznala istinu od svih zapadnih mudeaca"Banjaluka je ostala nekaznjena"tj.dodijeljena je pokretacima genocida.Za to je dosta kriv sam Holbrook!
Spektator

Friday, 22 April, 2011  
Anonymous Posmatrac said...

Ne zelim komentirati clanak jer je odlican i ne treba komentar. No i ovo sto kaze Spectator je tocno. RS je nagradjena postojanjem premda u korijenima nastanka ima fasizam, to bunilo traje do danasnjih dana. Toliko je uznapredovalo da se Dodik potpuno uzivio u ulogu 'drzavnika' koji sve drskije trazi 'zasluzena' prava za svoju drzavu.

Ako znamo da vecina vani zna kako je nastala ta 'drzava' RS, mene jako cudi kako to dosad uopce prolazi vani. Jer ipak se vani drze nekih normi izmedju ostalog i antifasistickih. Veoma je to cudno, rekao bih i opsano kao presedan za potencijalne druge koji bi takodjer da fasizmom stvaraju nove drzave.

Saturday, 23 April, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Svaki članak treba komentirati sa svog stanoviša i sjećanja.Tako razmjenjujemo svoja unutrašnja bogatstva i postajemo još bogatiji.Enisa

Tuesday, 26 April, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Cista gebelsova propaganda.Pa znate li vi da je taj isti Holbruk i ta novinarka,da joj ime ne spominjem ,jer je toliko provaljena zbog laganja,najveci krivci za rat u Bosni?Kad su sve tri strane pristale na mirovni sporazum,na nagovor americkog ambasadora Zimermana,Alija povlaci mirovni sporazum i posle deset dana pocinje rat.Pobogu ljudi,pa zasto vam sluzi internet.Cuj sad tu brojite kosti,a svi ste glasali za nacionalne stranke,to jest za rat[5% se izjasnilo kao Jugosloveni u Bosni]i sad vam drugi krivi.Najveci krivci za rat smo mi sami krivi,sto smo dozvolili da nas inostrane tajne sluzbe zavade,pa tek onda separatisti i Nato drzave.Ko je koliko metaka ispalio i ko je koga ubio kasnije,ma to je nevazno.Alija je hteo islamsku Bosnu i izazvao je rat.Kad su Srbi u Bosni videli kako su prosli Srbi u Hrvatskoj[akcija Oluja,genocid],spremili su se da se to ne ponovi u Bosni.Eh,sto se svi muslimani nisu ugledali na Fikreta Abdica i rata ne bi ni bilo.

Saturday, 19 May, 2012  
Blogger co said...

Ne znam ko stoji iza ovog komentara ali cini se kao neka normalna osoba, bar po tonu istog. Medjutim, receno zasluzuje odgovor, jer u ovo nekoliko recenica je strpano toliko toga da se covjek potpuno zbuni sta je pisac htio reci.

Pod jedan, nikada necu prihvatiti krivicu za rat jer mu nisam nicim doprinjeo. Nisam glasao za nacionalnu stranku (znam da danas kada kazes da si glasao za reformiste to zvuci pomalo ofucano), nisam se naoruzavao niti sam okrenuo glavu od komsija, nisam se preselio u veci stan iz kojeg je moj radni kolega istjeran itd (ima toga jako puno)... Dakle, niti u jednom momentu nisam prihvatio politiku nacionalista, cak stovise, pokusao sam da se angaziram da oni ne zavladaju.

Pod dva, Kristijana Amanpur je jedan od najpriznatijih svjetskih novinarki i reci da je provaljena zbog laganja je cista glupost. Bilo bi lijepo kada bi mi anonimni posjetilac naveo konkretne dokaze za njegovu tvrdju. Sve ostalo je samo mlacenje prazne slame.

Pod tri, muslimani i Hrvati su protjerivani iz Banjaluke jos od 92. godine a kojilo se sjecam Oluja se dogodila u ljeto 95. Predpostavljam da kod Srba (posebno kod onih koji vode narod) ima jako puno onih koji znaju sta ce se desiti u buducnosti kada su Oluju predvidjeli jos pocetkom devedesetih.

Pod cetiri, po Banjaluci su naoruzani cetnici hodali jos 91. i za to mi ne treba Kristijana sa svojim lazima jer sam ih vidjao vlastitim ocima. Vec tada su organizirano djelovali sa tkz JNA jer smo se u to svi imali prilike uvjeriti, bez strane propagande. Oh, gotovo da zaboravih, pa cetnici su se u drugom svjetskom ratu borili protiv Nijemaca, zajedno sa partizanima, ako je suditi prema 'dobro obavijestenim izvorima', samo je i u njihovom slucaju strana propagnda kriva za iskrivljivanje cinjenica.

Te iste 91. godine je moj radni kolega, komunista, na visokom polozaju, organizirao dijeljenje oruzja Srbima u Banjaluci i okolini, vjerojatno u duha ocuvanja bratstva i jedinstva. Bilo bi mi zanimljivo objasnjenje kako je oruzje za koje smo svi placali kroz poreze dijeljeno samo jednoj naciji i na koji nacin je u to ukljucena strana propaganda, NATO, Kristijana i Holbruk.

Da dodam da je jos 93. godine u centru Banjaluke za vrijeme policijskog sata srusena Ferhadija (i Arnaudija) od strane muslimanskih terorista, kako kazu zvanicne institucije manjeg blentiteta. Ili je mozda bilo drugacije, onako kako kazu novinari koji su davno provaljeni zbog laganja.

Ima toga jos ali zadrzat cu se na ovom. I da, istina je, Internet postoji i na njemu se moze naci jako puno informacija o onome sto se desilo kod nas pa cudi kada se neko ko Internet koristi za prikupljanje cinjenica poziva na njega. Ili je ponovo u pitanju strana propaganda i svjetska urota protiv jednog naroda.

Saturday, 19 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

@Saturday, 19 May, 2012...Jesi li glasao za nacionalne stranke?Jesi!Pa sto se branis...Samo 5% gradjana u Bosni je glasalo za multietnicki suzivot,to jest za Jugoslaviju i to je cinjenica.Kad nekome spmenes CNN,kao da spomenes djavola,ma ko bolan jos gleda CNN i ko se poziva na CNN,ili BBC,u kojem svetu vi zivite?Znate li vi sta je propaganda,sta su mediji...?Daj postanite konacno punoljetni i evo vam dobre prilike,da nesto saznate iz elektronske biblioteke zvana internet,komjuter....Tu leze sve informacije i informisite se konacno,ko je i zasto rasturio Jugoslaviju.Umoran sam od neznalica!Na Zapadu skoro svi gradjani bolje znaju sta se desilo u Jugoslaviji,nego mi koji smo tamo odrasli,jer ovi gradjani na Zapadu za svaku temu se brzo informisu preko interneta{ne lazljivog CNN/a.BBC/a....}i nemoguce ga je slagati i obavezno cuju obadvije strane..........Ko zna dobro engleski,evo vam clanak pa citajte,kako je propaganda napravila od Srba nove naciste.Shef firme Ruder Fin koja je bila placena za to,ne krije da je to radila i da je bila placena za to.Ceo svet zna za ove stvari,samo balkanci jos ne:http://www.greens.org/s-r/20/20-24.html...........Markiraj ovu adresu i zalepi je na Googl i citajte kako su vas napravili malom djecom.Kako ste ispali smeshni...Evo jos jedan clanak sa prevarom:http://whatreallyhappened.com/RANCHO/LIE/BOSNIA_PHOTO/bosnia.html#interview............Evo kako su i zasto rasturili Jugoslaviju i nagovorili Aliju da zapocne rat i da ce ga podrzati u tome,SRETNO!!!:http://www.globalresearch.ca/index.php?context=newsHighlights&newsId=19..........Imam jos brdo clanaka,ali za pocetak ovo.Obratite paznju ko pise te clanke[Kanadske nevladine institucije],nije bla,bla i ovo su najcitiraniji ljudi danas u svetu sto se tice svetske politike.Pogledajte njihovu pricu o Balkanu.Vreme je da konacno naucite neke stvari,jer je sramota,da ne znate,ko vam je rasturio drzavu Jugoslaviju.Ajd zdravo!!

Saturday, 19 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Za anonimnog
Ispricavam se, ali kod Vaseg prvog komentara cinilo mi se da ste pijani. Vas drugi komentar me uvjerio da se ne radi o pjanstvu nego o demenciji ili o lose naucenoj lekciji. Odmah cu ilustrirati ovu tvrdnju: Onaj sto je izazvao rat u BIH nije se zvao Alija nego Slobo.
Engleski mozda ne razumem dobro, ali srpski cujem dobro.
Nada Stefanac

Saturday, 19 May, 2012  

Post a Comment

<< Home