SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, May 07, 2012

Na danasnji dan




13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Da je Ferhadija srusena u ratnim razaranjima bilo bi mi muka, ali bih progutala.
Da je neki terorist minirao crkvu Svete Trojice, a onda drugi iz osvete minirao Ferhadiju, opet bi mi bilo muka, ali i to bi progutala.
Da su je za vrijeme rata pretvorili u npr. skolu, muzej ili slicno, gadio bi mi se kontekst, ali opet bi nekako proslo.
Ovako iz cista mira...ne prolazi.
--------------------------------
Neka mi oproste vjernici, ali za mene je Ferhadija uvijek bila prvorazredni povjesni spomenik i simbol grada. Trazim je na novom grbu grada, uzalud.
----------------------------------
Puno godina nakon drugog svjetskog rata Njemci su u Izraelu pronasli Zidova cija je kuca u toku rata bila devastirana. Prema njihovim zakonima fasade moraju biti uredjene, te su oni ponudili pomoc vlasniku da se kuca dovede u red. Zidov je ponudu odbio uz obrazlozenje da kuca takva kakva je treba potsjecati na njemacku sramotu.
Nada Stefanac

Wednesday, 09 May, 2012  
Anonymous Dubravka said...

Te godine su se cesto, skoro svake noci cule eksplozije. Slijedeci dan be saznali sta je sruseno. Tog jutra sam isla kod mog komsije Foto Dragana da se slikam za dokumente za prijavu za odlazak u Kanadu. On je blizu Ferhadije. Prasina i slomljeno staklo svud okolo.
Sva stakla u elektro skoli gdje sam radila bila su razbijena. Skola nije imala dovoljno para da popravi sve prozore. Slijedeci jeseni djeca su sjedila u razredu sa prozorima bez stakla u zimskim jaknama. kad su pisali kontrolni govorili su mi da se tinta u hemijskoj olovci sgusnula i da ne mogu pisati.kolega koji je predavao energetiku i ja smo pokusvali da ih ubijedimo da 30 djaka zraci dovoljno energije svaki po 100 W, to su 3 kW kao jedna termoakumulaciona pec. dva tri dana poslije explozije , profesorica Katana Fatima je prestala dolaziti u skolu. Saznala sam da je cijela familija otisla. Ona me je ucila istoriju u osnovnoj skoli i bila moj idol u svakom pogledu. Pametna , odmjerena, kulturna.
To su nabacene misli koje uvijek dodju ponovo kad se spomene rusenje Ferhadije. Komadici stakla i prasina, zima u skoli, i moja omiljena profesorica nestala.

Trebalo je znanja i vjestine za napraviti kupole bez armiranog betona da stoje pola milenijuma. Napraviti visoko i tanko minare da odoli svim vjetrovima. Dudogodisnje ucenje, praksa.
Koliko je znanja i vjestine trabalo da se postavi exploziv i sve srusi? Za donji dio minareta trebalo je malo vise sile. tesko i kompaktno, pedpostavljam da drzi teziste minareta nisko, blizu zemlje.danima su ga razbijali sa pneumatskim cekicima komad po komad.
Vec sam se jednom izjasnila kad se govorilo o izgradnji nove dzamije. Steta je ucinjena i ne moze se popraviti.Danasnji graditelji mogu praviti ono sto znaju. Mjesto gdje je nekad bila ta cudesna gradjevina treba ostaviti kakvo jest.
Slazem se sa Zidovom kojeg spominje Nada.
Puno pozdrava od Dubravke

Thursday, 10 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Nece iver dalje od klade!
Hajduk i verhovni predvoditelj serpski Karadjordje drzi rekord u povijesti:za dan je sa svojim "revolucionerima"-kada je usao u Beograd--srusio 42 dzamije.Ovi novi vandali i tatari srusili su 1000 dzamija ali ne za 1 dan nego planski kako im je njihov SVETI TRIO(PATRIJARSIJA,SANU i GENERALSTAB) to odredio.Ferhadija i Arnaudija-biseri orijentalne arhitekture(Ferhadija je bila pod zastitom UNESCO-a)--prezivjele su 4 rezima(K und K,monarhiju,NDH-a i socijalizam),a srusio ih je najmonstruozniji,najdemonskiji i najbestijalniji rezim u povijesti Bosne i Balkana,koji i danas egzistira zahvaljujuci makijavelistickoj diplomaciji velesila...--Rusenje Ferhadije i Arnaudije mene uopce nije iznenadilo zbog karaktera i ciljeva Milosevicevog rezima i njegovih trabanata.Kada je srusena Ferhadija ,vladika Jefrem je izjavio:"Bila je na pogresnom mjestu(SIC!)",a psihopata -ideolog SDS-a u Bluci ginekolog dr Vukic je izjavio da su je srusili"islamski fundamentalisti".Posto sam cuo od komsija za taj vandalizam,odmah sam otisao do rusevina banjalucke ljepotice.Gradjani su bili sokirani a vojnici i njihovi jarani(novi stanovnici) bili su zadovoljni.Ispred mene u masi stajala su dva vojnika.Jedan je drugom rekao:"bas su ovo savrseno uradili Ratkovi specijalci!"
spectator

Friday, 11 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Ista sjećanja kao Dubravka imam i ja,jer sam cijeli rat provela u B.L.Svake noći pod okriljem "policijskog sata" letile su u zrak bogomolje,frizeraji i druga privatna imovina starosjedilaca.Sijao se strah i ljudi su odlazili spašavajući goli život.Ipak najviše me pogodilo rušenje Ferhadije te vjekovne ljepotice.Iako su nam isključili telefone ujutro se sve znalo.Idući na posao na biciklu plakala sam od tuge i bjesa zbog nemoći,da se suprostavimo tim divljscima ,koji su rušili na očigled cijelog svijetaNakon škole išla sam sa kolegicom da vidimo posljedice bijednog ćina seljačina predvođenih Brđaninom.Policija je stražarila i kad smo stale da pogledamo pitao nas je jedan od njih .Snašla sam se i rekla da gledamo ima li vode na česmi ispred džamije.Uglavnom nisu dali da se gleda i prića,pa smo otišle Ispraćala sam konvoje prijatelja i na kraju 1995 otišla u čamcu preko Save.Sve to potiskujem i ne mislim o tome,pa zato i ne idem u B.L.Ponekad peročitam da gradnja Ferhaduje napreduje i jednog dana sagradiće se.Zamolila sam ing. Seada Pašića- Lalu,koji je nadzorni organ na džamiji da se javi svojim komentarom na blog i kaže nam neke podatke koji se ne mogu pročitati u novinama.Pozdrav Niskana

Friday, 11 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Vratila sam se iz Sibenika preko Banja Luke.I u jednom i u drugom gradu bilo je popravki od zimskih vremenskih nepogoda.
Radilo se polako, zadesio se Uskrs, obiljezavanje tradicije u rodbine. (samo ice i pice), vjera i vjeronauk nisu starijima ni u peti.Nadam se da ce mlade generacije nauciti sve ono dobro i plemenito(prvenstveno moralno), sto vjera uci od kad je svijeta i vijeka.Ali meni u glavi uvijek ona narodna" daj boze kceri da te aga uzme, al Cigani se oko kuce vuku".Suvise nasilja, televizija i filmova, suvise tajkuna bez pokrica, uzori mladima, a ideal, lako dolazenje do novca.
Nas narod nije mario za dzamije u komunizmu, bilo mu sve lakse i bolje.Dzamije im bile zadnja rupa na svirali.Samo su se stari ljudi, koji nisu mjenjali ideologiju mogli vidjati na vjerskim obredima.
Sad nisam puno izlazila iz baste, borila se sa travom i uzivala u druzenju sa starom rajom.Vidjela Bihu iz Zagreba, dosla Bisera iz Svedske, Oskar iz Austrije, bila nam Radmila.Svi su trenutci bili divni, ali djeljenje tuge sa Lojzinom Enisom mi je bio tezi momenat u zivotu. Umrla je njihova divna kcerka Vedrana u Kanadi.Pokusala sam pomoci Enisi da ublazi tugu.Rekla sam joj da je sa Lojzom imala pet zivota i samo sjecanje na to ,mora joj dati snage da zivi. I zbog njihove divne unuke Tine i zeta Dragana.
Nisam imala vremena da snimim Ferhadiju.Cesto sam prilikom dolazaka, ispred sebe znala cuti komentare u stilu"zasto dzaba izginuse srpska djeca, a vidi opet ovo u centru grada".Nisu Banjalucani sigurno.Vise ne ocekujem da se nasa raja javlja i komentarise.Jedan kolega mi je rekao. "Sve tvoje komentare otcutim i odbolujem.Vjeruj cutanje je znak odobravanja, a ovde je cutanje i mirniji zivot, nase djece koja imaju posao, a mogla bi lako ostati bez njega ako sta zucnu protiv vlasti.
Ovaj put atmosfera najvise lici na P.Kocica"narod se od silnog dobra i ljepote umrtvio pa jedva dise".


Zbog toga sam ponovno pristalica da se Ferhadija obnovi i da zablista punim sjajem.Kao spomenik ljudskoj gluposti, primitivizmu i bezumlju.
Ogradjena je velikom , metalnom ogradom sa izrezanim prozorcicima da se moze proviriti.
Ograda je ista, sedervan je isti doslo se do minareta.
Bila sam svjedok rusenja minareta za vrijeme zemljotresa.Bila sam kod Vakufske palate kad su se cigle iznad minareta rasule kao vatromet.
Pa se obnovilo uprkos prirodnoj sili, a da se ne obnovi uprkos ljudskom bezumlju.
Pitaju me u Sarajevu kako mi je bilo u BL, a ja svima kazem isto kao onima u BL.Mozda je to republika,mozda je i srpska ali za mene je tamo samo moja babovina.Poslije toga ne pita vise niko nista.
Bilo je napora nesto napisati poslije apsolutnog odvikavanja od ovisnosti kompjutera.Ali polako, nadoci ce.
Veliki povratnicki pozdrav Saima
PS.Milane ova slova za ukucavanje ko moji crtezi iz Drozdekove nacrtne kad se razlije tus.

Friday, 11 May, 2012  
Blogger co said...

Komentar Slobodana Popovic koji je ostavio po pitanju rusenja Ferhadije je vrijedan paznje i evo ga ovdje kopiram. Nadam se da se Pop nece naljutiti.

"Emira Džindić,O ovom činu bezumnika sam već pisao ali mislim da treba ponovo napisati.U vrijeme rušenja Ferhadije i Arnaudije u Banja Luci je bio policijski sat.Dakle znalo se tačno ko se mogao a ko se nije mogao kretati između 22-06 sati.Policija,vojska i osobe sa specijalnim odobrenjem.Količina eksploziva potrebna da se unište ovoliki objekti ne može se ponijeti u džepu.Činjenica da su na zgradi tadašnjeg SUP-a ostali otvoreni prozori da ne bi stradali od detonacije jasno kaže ko je znao šta će se tu noć desiti.Početkom 1992 godine,tadašnji ministar za informisanje pokojni Velibor Ostojić održao je u Ekspres restoranu na spratu sastanak sa predstavnicima medija na čelu sa danas pokojnim Mirom Mlađenovićem.Sastanku je prisustvovao značajan broj novinara banjalučkih medija od kojih neki i danas prodaju demokratiju,slobodu,kultur​u,tolrerantnost na sramotu časnog novinarskog poziva.U jednom momentu Ostojić je razmakao zavjese i pitao :"Zar ovo još stoji,pokazujući na Ferhadiju".Novinar Trkulja je jedini samo upitao ministra zna li on koliko je to staro,na što mu je odgovoreno,rušio sam ja i starije.Novinar Trkulja je u roku nekoliko dana pobjegao iz Banja Luke i danas živi u Holandiji.Sve ovo sam napisao već nekoliko puta.Dakle sve se unaprijed znalo a to ko je fizički izvršio nedjelo nije toliko važno.Vašni su nalogodavci i oni koji su nakon toga stvarali klimu i medijski promovisali priče koje su išle do apsurda."Vjernici su dolazeći na molitvu donosili eksploziv kojim su srušene džamije"Uostalom ko su i šta misle o Ferhadiji pokazali su nosioci vlasti u RS i Banja Luci organizujući proteste prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije. Zloupotrijebili su banjalučke srednjoškolce koji su tog dana umjesto u školu otišli punih torbi kamenja na mjesto događanja da "uveličaju" svečanost koja je jednog starca koštala života.Neki i danas prodaju maglu i glume"ljude" ali na sreću mnogi zasluženo broje dane po Hagu i drugim zatvorima."

Friday, 11 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Hvala Milane za ovaj tekst.Nisam ga ranije procitala.
Jos jedan dokaz da u BL treba dolaziti ako se moze, pa makar samo radi Popa i Trkulje.Treba stvarati i nova sjecanja.
A danas u oba blentiteta mali ljudi ne mogu uciniti nista da ovoj drzavi krene.Nigdje vlast ne pusti tako duboko svoje ludo korjenje kao na ovim prostorima.I u ratu i u miru.
Jednom sam u Gosposkoj ulici vidjela Popa u setnji.Puno mu prolaznika prilazi i rukuje se s njim.
Podsjetilo me na sarajevske ulice i Jovu Divjaka.Obicni ljudi na taj nacin izrazavaju svoje postovanje.
Pozdrav Saima

Saturday, 12 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Draga Dubravka
Prema rijecima prof. dr. Muhameda Hamidovica ( Arhitektonski fakultet u Sarajevu ) Ferhadija se gradi na nacin kako je nastao izvornik.
Meni jos nije poslo za rukom zauzeti stav prema ponovnoj gradnji. Kad sam gnjevna, onda mislim da ne treba graditi, a kad se inatim mislim da treba. Ni gnjev ni inat nisu dobre podloge za zauzimanje stava. Ja sam mislila da ce , kad prodje rat, gradjani Banje Luke, bar oni koji o sebi tako misle, spontano zatraziti da se Ferhadija ponovo izgradi i zatraziti oprost za one " koji nisu znali sta rade ". U tom slucaju ja bih od srca zeljela da se BL ponovo okiti Ferhadijom.
Ne sumnjam da ce za dvije godine, kad bude otvorenje potreba za politickim poenima dovesti tu i one koji ce umjesto fige u dzepu skrivati tri prsta ( protiv uroka ), ali se iskreno nadam da ce bar poneki Banjolucanin obradovati povratku ljepotice.
Nada Stefanac

Tuesday, 15 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Danasnji rezim u BLuci slijedi one sto su planirali rusenje Ferhadije.Pa me ne bi iznedadilo da je ponovo jednog dana --kada bude podignuta--ne sruse opet.Na Sudu u Bluci IZ je izgubila spor a tuzba za rusenje dzamija i trazenje placanja odstete su odbijeni i IZ zajednica mora da plati sudske troskove oko 50.000KM.I sudovi u BLuci su idalje barjaktari ideologije S.Milosevica i SANU-a,a za to je sve kriv tzv.Daytonski sporazum(nametnut i suprotan medjunarodnom pravu i etickim normama ljudskog digniteta)jer njime nije formiran Vrhovni sud BiH-a,da bi se IZ mogla zaliti na odluku suda u Bluci(koja je zasnovana po mjerilima i normama etnocentristicke ideologije i rasistickog prava,i barbarskih zakona(kao onih u doba Franaka,tj.iz doba ranog srednjovjekovlja)...
spectator

Tuesday, 15 May, 2012  
Anonymous dubravka said...

Evo ja se ponavo javljam da mozda budem malo preciznija u mom stavu. Uvijek tvrdim da je staeta ucinjena i da je nepopravljiva. Izvinjenje jedna nacije drugoj nema smisla, zato sto nije nacija ucinila stetu nego odredjeni rezim u odredjenom trenutku.Taj rezim je to ucinio zato sto je htio i izvinjeje se ne uklapa u njihov kocept. Rezimi koji su slijedili mogli su da rade na unapredejnu zivota svih bez razlike i tu bi se osjetila neka solidarnost i postovanje.
Citala sam u jednoj knjizi istorije (strucna istorijska knjiga za fakultet) kako su stari Sloveni zajedno sa Avarima upadali u podrucja juzno od Save i Dunava pljackali i palili. U toj knizi pise da su Sloveni odgovorni za paljenje mnogih rimskih gradova na obali Jadranskog mora.To je bilo prije vise od hiljadu godina. Eto tu je tacka gdje se moram razocarati u ljudsku rasu. Ona divlja strana covjeka ostala je ista. Uvijek pali, rusi, unisti.
Hiljade godina rada i napretka u nauci i tehnologiji ne znace nista.
pozdrav od dubravke

Wednesday, 16 May, 2012  
Blogger co said...

Ako je suditi po zlu koje se stalno ponavlja, svijet zaista nije dozivio evoluciju. Balkan je najbolji dokaz tome a primjera mozemo naci svugdje u svjetu.

Sto je mene razocaralo i zaprepastilo je cinjenica da se to dogodilo kod nas nakon nakon toliko godina (prividnog) relativno lijepog zivota. Mi stariji znamo znacenje rijeci bratstvo i jedinstvo u kojeg su se najvise kleli upravo oni koji su nacinili najgore zlocine. E, tu meni mozak staje i ne mogu razumjeti gdje je napravljena greska. Ovih dvadesetak godina pokusavam da nadjem logicno objasnjenje za ono sto se desilo kod nas i moj zakljucak je da je svo zlo duboko utkano u porodicu jer sva ostala objasnjenja padaju na testu logike. Kako objasniti zbog cega postoje osobe iz sve tri nacije-religije koje osudjuju zlo a da u isto vrijeme ima mnogo onih kojima je osnovica za mrznju samo pripadnost drugoj naciji-religiji. Porijeklo, polozaj u drustvu, uspjeh u zivotu, mjesto rodjenja i zivljenja, vjera u boga, obrazovanje i drugi faktori ocigledno nisu presudni u formiranju nekoga kao ljudskog bica. Porodica, hranjenje neiskvarene djecje psihe mitovima i lazima je dovelo do onoga sto se desilo u Bosni, pa tako i u nasoj Banjaluci.

Sticajem okolnosti sam se zatekao u Banjaluci kada se trebao postaviti kamen temeljac za obnovu Ferhadije i ono sto sam tada vidio me je zaprepastilo: toliko ludaka na jednom malom prostoru je tesko zamisliti a jos teze naci za to objasnjenje. Zalosno je sto i jedna manja skupina onih koji za sebe tvrde da su neoptereceni nacijom i vjerum pokusava pronaci opravdanje zasto se to desilo u Banjaluci, gradu u kojem rata nije bilo jer opravdanja za barbarluk ravan onome sto su ucinili talibani rusenjem statua buda jednostavno nema i ne moze biti.

Wednesday, 16 May, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Danas je počelo suđenje R.Mladiću.Čitala se optužnica,prikazivali se filmski inserti zlodjela u BiH,a on se ironićno smijao.Reporteri su intervjuirali banjalućane i beograđane i oni govore da je Mladić njhov HEROJ.Pitam se jesu li normalni.Enisa

Wednesday, 16 May, 2012  
Anonymous Posmatrac said...

da se osvrnem na odlican komentar Co-a.

Osobno sam dozivio taj osjecaj bratstva i jedinstva, uzivanja u ljepoti zajednistva za vrijeme Juge. Bilo je tu neke iskonske cari i mistike, upoznavati i druziti se sa pojedincima drugih naroda i religija sve pod istom kapom zajednicke drzave. I zasto da ne kazem, bilo mi je nekako posebno zadovoljstvo druziti se sa pripadnicima drugih naroda, posebno onima iz mjesovitih brakova. Za mene je druzenje sa njima imalo neku posebnu ljepotu, koju do danas nisam uspio nadoknaditi druzeci se sa pripadnicima vlastitog 'tora'.

Zato je vece moje razocaranje i nevejrica sto je sve to tako drasticno puklo. Ni ja ne uspijevam shvatiti zasto je puklo u obicnom narodu, sto traje do danas. Jedino objasnjenje, a sa kojim se slazem, je da je takav duh netrpeljivosti odgajan u porodicnom krugu. Prema van jedna maska a iznutra druga stvarnost.

Priznajem da su mene uspjeli prevariti. Ali ostaje pitanje, zar takvi nemaju vlastiti razum. Nakon sto postadose punoljetni zar sami ne vidjese sto je pravo a sto krivo, bez obzira sta porodica govori.

Thursday, 17 May, 2012  

Post a Comment

<< Home