SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, October 29, 2013

Pismo prijateljima u Ameriku

Popriličan broj onih koji su uprljali ruke u ovom zadnjem ratu se našlo u Hagu gdje su „nagrađeni“ odgovarajućim kaznama, već kako je ko zaslužio. Radi se tu, uglavnom, o osobama koje su krojile politiku tih godina, određenom broju vojnih lica, te pojedinci koji su bili direktni izvršioci masovnih ubistava i drugih zločina protiv nedužnog stanovništva.

Jedna grupa ljudi, čiji je doprinos zločinima koji su se dogodili veoma velik, za sada su izbjegli bilo kakvo kažnjavanje. Radi se o novinarima koji su devedesetih svojim lažima širili mržnju koristeći medije koji su bili njihovo veoma moćno oružje.  Svi se mi sjećamo tih dana kako su se reporteri radija i televizije, te novinari dnevnih listova, utrkivali ko će od njih objaviti senzacionalniju vijest o zločinima druge strane. Koliko je u tim vijestima bilo istine nije im bilo važno. Senzacija, ma kako prozirna, je bila na prvom mjestu. Uz to, na taj način su se skupljali poeni kod „svojih“ za neka buduća vremena.

Dok sam se spremao za izlazak iz Banjaluke i svoje dane sveo na relaciji Starčevica – Predgrađe, živeći u strahu da bi me jednog dana mogla pokupiti vojna policija jer se nisam odazivao na svakodnevne mobilizacije, do mene bi, tu i tamo, dopirale vijesti iz grada. Radio i televiziju sam rijetko gledao, a novine nisam čitao. Šta se zapravo u gradu dešava sam saznavao od prijatelja. Posebno su mi bile interesantne vijesti iz Rudi Čajaveca, fabrike u kojoj sam radio skoro petnaest godina, u kojoj su neki od direktora i ljudi na visokim pozicijama činili osnivačko jezgro SDS-a, stavljajući se na taj način od prvog dana na čelo politike koja je kao rezultat imala potpuno uništenje države, s desetinama hiljada pobijenih i stotinama hiljada protjeranih. Rezultat njihovog predanog rada je etnički očišćena Banjaluka iz koje su desetine hiljada nepodobnih sada razasute širom svijeta.

Do mene su stizale vijesti o pojedincima koji su radili protiv tadašnje vlasti, stavljajući se na stranu ustaša iz Hrvatske, kako su to naši lokalni patriotski nastrojeni novinari govorili. Pisalo se o Peri Kolareviću, jednom izuzetnom gospodinu i poštenom čovjeku, kojeg su optužili da je prenio nekakve dokumente vezane za tenkove u tvornicu Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Pisalo se i o našoj prijateljici Emiri Šarić, koja je, da bi sačuvala živu glavu jednog dana jednostavno nestala iz grada. Bilo je tu još sličnih vijesti koje su revnosni režimski novinari kuhali u svojim kuhinjama s jedinim ciljem da neke ljude ocrne. Bili su to dani, kada se uveliko ratovalo u Hrvatskoj, kada su naši sugrađani srpske nacionalnosti negdje na hrvatskim ratištima branili svoje pragove (prema Karađićevim upustvima a uz pomoć tipova kao što je još jedan naš bivši radni kolega, Slobodan Bošković, sprovodili u djelo), kada se u tim pohodima ginulo i kada je bilo veoma opasno biti na onoj drugoj strani. Dobro tempirana vijest je za pojedince tih dana mogla značiti gubitak glave.
Sjećam se kada se jedno veče iz kuće iznad našeg parkinga na Starčevici, prolomio krik. Momak, osamnaestogodišnjak, koji se prije rata u Hrvatskoj igrao sa djecom iz zgrade, je poginuo na ratištu u Hrvatskoj „braneći svoj prag“ stotinjak kilomertara daleko od kuće.  Kada je tragična vijest saopštena majci, nastalo je zapomaganje i kuknjava. Našim parkingom su odjekivale kletve, prozivale su se ustaše koje sve treba pobiti („Gdje ste ustaše da vas sviju pobijemo!“). Bilo je strašno. Ja sam se u tom trenutku zatekao u stanu i nisam se osjećao prijatno. Bojao sam se da nam se nešto ne dogodi iako sa sudbinom dječaka nismo imali nikakve veze.

„Naši“ revnosni novinari su znali kakva atmosfera vlada u našeg gradu ali ih to nije sprečavalo da svakodnevno iznose laži, koje su se se redale jedna za drugom, svaka nova veća od predhodne, jer tako se branio „svoj narod“. U isto vrijeme su na kestenovima gradskih drvoreda svakodnevno osvanjale nove smrtovnice zaluđene mladosti poslane da ratuje za interese nekolicine koja je svoje guzice čuvala na sigurnom.
Članak u listu "Glas Srpski"

Dvadesetak godina kasnije, za potrebe knjige koju pišem, pretraživao sam Internet kako bih pronašao informacije o događajima iz devedesetih koje mi je nakon ovoliko godina teško bilo postaviti u pravilan vremenski redoslijed. Mnogo toga je objavljeno na Internetu i na svašta se može nabasati. Tako nedavno naletih na članak objavljen u listu „Glas Srpski“ od 1. maja 1992. Naslov: „Pismo prijateljima u Ameriku“.
Čitam. Novinar „Glasa Srpskog“ spominje Osmana Kovačevića, kojeg su čitaoci ovog bloga već upoznali. Čitam, i ne vjerujem svojim očima. Naš poznanik Osman pisao prijateljima u Ameriku, a u to doba to je bio veliki zločin. I što je još gore, pismo poslao sa fabričkog telefaksa. Koristio društveno dobro da, prema riječima novinara, širi laži o trenutnoj situaciji u Banjaluci.

A šta je to Osman lagao. Čitam. Piše Osman kako je učestvovao u protestima protiv rata i kako mu je nakon toga zabranjen ulazak u fabriku. Kako „naša“ JNA surađuje sa četnicima koji su bili suradnici nacista za vrijeme rata. Kako je teško odbiti poziv u mobilizaciju. Kako se teško živi jer se u Srbiji štampa novac kojim se financira rat. Kako se ne slaže sa stvaranjem srpske republike na teritoriji Bosne za što se koriste srpske izbjeglice iz Hrvatske. Kako se radi na stvaranju velike Srbije.

Mi, koji smo sve to preživjeli znamo da je sve to „laž, jedna veća od druge“.

Po Banjaluci su se četnici slobodno šetali već devedesetprve a ovih dana je „ratni staž“ čak i onih iz drugog svjetskog rata priznat u dvostrukom iznosu prema važećim zakonima Republike Srpske. Vojnom rukovodstvu „naše“ JNA oni nisu smetali, čak naprotiv. Zajedno sa redovnom vojskom su učestvovali u ratu protiv „podivljalog ustaštva“ u Hrvatskoj, kako su na sav glas trubili svi režimski mediji. Novac je u Srbiji nelegalno štampan još prije rata u Bosni a njime su otkupljivane posljednje njemačke marke koje smo prodavali organiziranim dilerima kako bi se mogli prehraniti. 9. januara 1992. je proglašena Reublika srpskog naroda B i H čije stvaranje se ovih dana proslavilo na Palama pod rukovostvom osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajičnika. Nesrpsko vojno sposobno stanovništvo se krilo na sve načine kako ne bi učestvovalo u ratu koji nije bio njihov. Dakle, sve su to, prema autoru teksta bile „laži“ koje je Osman naveo u svom pismu poslanom sa fabričkog telefaksa.

U isto vrijeme su se u Prijedoru, Kozarcu i okolini događali štrašni zločini o kojima nije bilo ni riječi u medijima. Tek kasnije su do nas doprle vijesti o koncentracuionim logorima Omarska i Keraterm u kojima su nestali mnogi. Par mjeseci kasnije su se desile Koričanske stijene o kojima niko nije znao par godina. Revnosni novinari su o tome šutili ali su zato oštricu svojih pera usmjerili prema poštenom narodu kojeg je trebalo ocrniti za neke više ciljeve.

Nastavit će se...

Labels: ,

25 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ja u Armeniji imam vremena , unuk spava, snaha mi ne dozvoljava da ista radim, a veceras jedan Amerikanac odlazi sa projekta i pozvao je sve dobre prijatelje u restoran na veceru, tako ni rucak nije danas u opisu posla.
Citam na miru ovaj tvoj prilog i zakljucujem da smo svi u onim mislima i djelima kakva nam se nametnu u odredjenom trenutku
Vama su nasi nametnuti okupatori propagandom nametnuli strah u kojem je svako reagovao na svoj nacin. Neko bjezanjem, neko nametnutom mobilizacijom, neko ostankom u gradu. Veliku ulogu su imala i novcana sredstva s kojim su svi raspolagali. Stara je izreka za sve ratove da bogati daju volove, a sirotinja sinove.
Tako je propaganda ucinila svoje a strahovi svoje. Ambicija i granzivost u zajednistu prave najgore ljude. Tu nema morala, nema samilosti, nema iskrenosti.
Tako je Bosna funkcionisala tada a tako funkcionise i i sada.
Ja sada poslije tvog priloga razmisljam da smo mozda mi najbolje prosli u Sarajevu upravo zahvaljujuci tome sto nismo bili zatrovani popagandom . Neprijatelj je sve osmislio u Sarajevu osim toga. Prvo su gradjane srpske nacionalnosti evakuisali vojnim avionima sa civilnog aerodroma bez prestanka. Tu su upadali i poneki gradjani iz drugih nacionalnosti. Prijatelji rodbina i dobro obavijesteni spijuni. To je sve bilo da se vlasi ne dosjete.
Svi su odlazili bez icega i na Pale, zauzimali vikendice ubjedjeni da se vracaju za 5 do 6 dana jer je Karadzic javno sa Pala porucio da moze osvojiti Sarajevo u svakom trenutku. Onda su barikadam presjekli Sarajevo na srpski i muslimanski dio. Onda su nam zapalili Glavnu postu, onda su nam zatvorili vodu i struju.
Nisu mogli pretpostaviti da nam je nedostatak toga svega ukinuo i propagandu. Ostala nam je glad, zedz i borba za goli zivot.
Zbog toga smo postali ljudi. Nismo se medjusobno ubijali, nego samo pomagali. To su radili obuceni kriminalci i radikalni nacionalisti. ali nisu dugo trajali. Ja cu do kraja zivota ostati ponosna da taj dio izbora svog zivota. To cu ostaviti i djeci u naslijedje.
Danas je u nasem gradu a i u cjeloj Bosni propaganda od istih tvoraca i dalje na snazi. Nakrali se, obogatili, opustosili zemlju, i mrznjom drze narode u torovima, da ne bi doslo do drzave, kao sto je Hrvatska u kojoj se hapse Sanaderi i saradnici. Tamo se svaki dan otkrivaju strasnije i strasnije afere. Sanader je bio bog pred kojim su se klanjali i obozavali ga . danas mu se sudi.Ovde se razjedinjenoscu Bosne i vjekovnom mrznjom Srba i Hrvata, potpomognutim primitivizmom i neosvjescenosti Bosnjaka, ovce u torovima dvadeset godinama ponasaju kao njihove Sekurity organizacije. Ovo je sve dovoljno Milane da se sutnja dugo nece pretvoriti u krik ili bunt.
U tvom prilogu ima mnogo toga s cim se ne slazem i mislim da sebe oslobodis malo i opustis se. Uzivaj u tome sto ste i ti i Osman i mnogi drugi bili u najboljim godinama kad ste otisli, a bili ste uspjesni i sposobni na svojim radnim mjestima i svojim zivotima. Sad i vi i vasa djeca uzivate u plodovima svoje patnje. Bas vas briga za glupake i primitivce koji obozavaju svoje vodje i onda i danas.
Ja sam za vrijeme popisa bila tri dana u BL. Imala sam vremena ostati i duze, ali nisam imala nikakve zelje
U gradu se osjeca totalno umiranje. Od moje kuce do pozorista je sve sto se desava . Mladi ljudi setaju , bez perspektive, pijaca se preljeva plodovima jeseni a ono sto se kupi nalazi se u malim plasticnom vrecicama. Bogati se tamo ne vide. Oni imaju svoja mjesta i svoje zabave.
Odlasci u Evropu na tri do sest mjeseci koliko nam je dozvoljeno u jednoj godini, su masovni. Radi se bilo sta i bilo gdje.
Sarajevo je imalo drukciju proslost, pa tako i sadasnjost. Grad je pun turista, djeluje kao manja evropska metropola, pa se ovaj isti jad i mladih i srednji generacija ne vidi toliko kao u Bl. Propadanje firmi strajkovi gladju, spavanja u satorima pred OHR-om zbog trazenja najosnovnijih ljudskih prava su nasa svakodnevnica a ne vidi se nikakav kraj, niti bolja buducnost. Domacim politicarima su njihovi problemi zadnja rupa na svirali.
Nastavit ce se
Pozdrav Saima

Wednesday, 30 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Vi jeste ulozili puno truda i vremena za ponovno obrazovanje, ucenje jezika i strucno dokazivanje, ali sada uzivate plodove svojih patnji a vasoj djeci su pruzene sanse.
Trebaju samo htjeti pa ce i moci.
Petnaest godina traju prepucavanja izmedju onih koji su otisli i onih koji su ostali. Sve se generalizira i svi narodi i gradovi se optuzuju.
A propaganda i danas radi i svemu tome potpomaze.
Oni moji gosti iz Sibenika nisu se mogli cudom nacuditi, da na svim zgradama postoje dvojezicni natpisi, da u sred grada postoji Titova ulica i Titova bista, a sta su nam Srbi i komunisti ucinili.
Ja sam davno zakljucila da sve te komentare ignorisem. Vidjela sam da ga ocekuju, a kad ih ja samo gledam i cutim, brzo shvate da nismo na istoj talasnoj duzini.
Ipak mislim da zbog toga i dolaze i zele da se druze s nama
Nije to za mene zaborav onog sto je bilo, to je meni sada samo besmislenost, zbog koje se sada svi patimo. Neko materijalno, neko dusevno., a manipulatori uzivaju, smiju se, dogovaraju se . A vrijeme prolazi, prolazi,prolazi uzalud.
Natasin komentar mi se jako svidio, sa njom sam po svemu u tom komentaru na istoj talasnoj duzini.
Pozdrav Saima

Wednesday, 30 October, 2013  
Blogger co said...

Kod nas je još uvijek lijepo vrijeme pa žurim na van da kupim lišće, čistim šovrtnjak i posmpremim ono što se treba pospremiti prije nego što zahladi. Provirih na blog i vidim Saimine komentare pa odlučih da na brzaka odgovorim.

Vidim da mi raja često kaže da se ne slaže sa mnom a ja nikako ne shvatam zbog čega. Ne vidim u ova zadnja dva priloga šta sam ja to napisao što Saimi ne odgovara. Prilozi su o sudbini jednog od naših radnih kolega sa dokumentima koji to potvrđuju. Poštena čovjeka su optužili njegovi „drugari“ sa posla, zajedno sa novinarima. Osmanu se niko, nikada nije izvinio zbog laži koje su mu stavljene nale leđa. Da se meni nešto slično desilo ja bih vjerojatno pokušao da stvari istjeram na čistac koristeći postojeće zakonske puteve iako znam da je teško bilo šta napraviti dok su sadašnje strukture na vlasti koje se održavaju upravo na lažima.

Primjera kao Osmanov još ima i o njima ću pisati. Postoji želja ljudi da se o tome priča jer ostale su posljedice na duši koje je teško izbrisati, a najmanje tome može pomoći čutanje i turanje prašine pod tepih.

A što se tiče mog života, zahvaljujem se onima koji se brinu ali nemaju razloga da budu zabrinuti. Meni je lijepo ovdje gdje sam i uživam u svakom danu, naročito od kada sam otišao u penziju pa dane provodim onako kako želim. Prošlost o kojoj često pišem me ne opterećuje i ne čini dane nepodnošljivim kako neki misle. Provodim sate i sate na vani, radim oko kuće ono što me čini sretnim, vikendima Nera i ja lutamo parkovima kojih je Pensilvanija puna, uvece pratim sportove i gledam utakmice koje me zanimaju, pišem knjigu, pripremam priloge za blog, prelistavam lokalne novine, ponekad skoknemo na koncert ili mjuzikl, ponešto pročitam. Nisam ja opterećen ratom i zlom koje nam se desilo ali želim da o tome pišem, da ostane bar negdje zapisano, onako kako sam to ja, jedan običan građanin grada u kojem je napravljeno vjerojatno najveće etničko čišćenje u ovom zadnjem ratu, doživio. I ne znam zašto bi to nekome smetalo. Mislim da je to bolje nego stvari držati u sebi i ćutati zbog nekih meni teško razumljivih razloga.

Dakle, Saima, drago bi mi bilo da napišeš s čime se ne slažeš pa da to prodiskutiramo. Naljutiti se neću, osim u slučaju da ne bude vrijeđanja, kao što je nekima svojstveno.

Wednesday, 30 October, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Samo ti pisi Co, odlicno pises. Treba netko da ostavi stvarne informacije buducim narastajima iz prve ruke, da ne ponove greske koje smo mi bili prisiljeni napraviti.

Sutjeti o onome sto se desilo gotovo je jednako zlo kao i ono sto se desilo.

Wednesday, 30 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Moj Milane , meni ne pada na pamet da se s tobom ne slazem. Pa sve sto pises i na blogu i u knjizi ostat ce vrlo vrijedno za nas, ali kako ce biti slijedecim generacijama to niko ne zna. Pa mnogi su se patili uceci istoriju, neki gubili godine i ponavljali, i nista nam to nije posebno znacilo. I nama su pricali o cetnicima i pokoljima u Istocnoj Bosni i ustasama i zlocinima u Jasenovcu i po Kozari itd. I ponovo se pojavise i cetnici i ustase sa slicnim zlocinima , logori po Hercegovini , ubistva po Krajini i Istocnoj Bosni , etnicka ciscenja ( ko je gdje koga stigao)' . Moj glavni naglasak je na tvom ocekivanju izvinjenja i oprastanja od ucesnika ovog svega.
Ti si to sve do sada lijepo napisao o proslosti u kojoj si ti sve to dozivio.
Ja sam to isto uradila i sa nasom prosloscu, ali ne znam jesam li jasna. Do dana danasnjeg niko se iz Srbije nije
izvinuo, za sruseno Sarajevo, pobijenu djecu i civile
Gledam danas ove turiste razlete se po Carsiji , jedu, piju, kupuju a sve im jeftino. Jer nam je jeftina radna snaga. A posebno Iz cjele Hrvatske, Slovenci i Beogradjani posebno.
Mi na ovom blogu nismo cutali ni o cemu, a pogledaj nase sugradjane. Prvo su se javljali sa uvredama i tebi i meni i svima koji su se javljali i pisali o onom sto se desilo. Anonimni se pravdali i onda ucutali. Mislim da je njihova sutnja gora, jer ih progoni, nas ne.
Iz dana u dan se na televizijama saznaje istina o vodjama rata i njihovim sljedbenicima, o kriminalu poslije rata. Pa opet mnogi cute. Ne znam kako izlaze na kraj ,
Sami sa sobom. Ali mi je drago da je tebi lijepo.
Kod nas mladi svijet sanja Svedske, Danske, Norveske, Amerike, Kanade, Australije , ali im je mrka kapa.
Poznajem mnoge iz nasih generacija koji su se u nasem sistemu skolovali kao Gospodin Osman i uvijek sam ih postivala i divila im se.
Ali zloba i zavist, lijenih, primitivnih i neskolovanih je bila jaca od svega i zbog toga smo ovde gdje smo.
To je moje licno misljenje. Ja na ovom blogu volim biti upravo zato sto mogu iznijeti licno misljenje, a ne mjenjati nicije. Ne bi bilo dobro da smo svi isti
Pisati ili pricati istinu je za mene najveca ljudska vrlina.
Nazalost lazi imaju bolju prodju u mnogim mozgovima.
Pozdrav Saima

Thursday, 31 October, 2013  
Anonymous Osman said...

Milane, htio bih da dodam neke detalje vezane za moje školovanje koje je teklo ovako: Išao sam u osnovnu školu od 1939. do 1943 godine. Poslije osnovne škole otac me upisao u nižu gimnaziju. Tada nije bilo osmogodišnje škole. Prvi i drugi razred sam završio, ali treći nisam prošao, pa me je otac dao na učenje automehaničarskog zanata 1946 godine. Zanat sam završio 1948. godine i postao kvalifikovani automehaničar. Uz učenja zanata, išao sam u Školu učenika u privredi. Kako sam učio zanat u istom preduzeću, tu sam nastavio i raditi kao kvalifikovani automehaničar i počeo skupljati radni staž. Kako je u ono vrijeme bio zakon da za polaganje ispita za Visoko kvalifikovanog auto mehaničara treba da prođe pet godina, ja sam ispit položio 1953 godine.

Negdje 1954, godine u Banjaluci je osnovana trogodišnja majstorska škola, u koju sam se i ja upisao iako sam već imao visoku kvalifikaciju. Završavanjem ove škole stekao sam mogućnost da se prijavim na prijemni ispit za fakultet.

Pripremao sam se i prijavio na objavljeni konkurs mašinskog fakulteta u Sarajevu i nisam prošao. Iste godine u Zagrebu je objavljen konkurs na Visokoj Tehničkoj Školi. Spremao sam se i prijavio na konkurs i nisam prošao. Sljedeće godine objavljen je konkurs na Visokoj Tehničkoj Školi u Zagrebu. Opet sam se pripremao i prijavio na konkurs i ovog puta sam prošao i upisao se na Visoku Tehničku Školu.

Visoka tehnička škola je koncipirana tako da školuje kadar za proizvodnju u industriji. Profesori su bili sa Univerziteta u Zagrebu. Poslije pet godina studija ja sam diplomirao i stekao naziv: Diplomirani strojarski inženjer. Diplomirao sam 25.03.1964 godine.

U toku studija namjerno sam izgubio dva semestra, jer nisam bio zadovoljan svojim znanjem.

Milane! Mislim da bi ovo što sam napisao trebalo naći svoje mjesto na blogu.

Friday, 01 November, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Izgleda meni postovana Saima da vi iako ste svjedok niste najbolje shvatiti sta se desavalo devedesetih.

Zato je dobro da ljudi poput Co-a pisu sta je bilo jer prepricano od ljudi poput vas bojim se da bi opet bilo pogresnih tumacenja historije.

Srdacan pozdrav i postovanje

Friday, 01 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Smatram da je misljenje g.Posmatraca apsolutno tacno,jer g.Co sve pise iskreno i sa argumentima.On pise takodjer savjesno i uvijek je sve svoje tvrdnje potkrijepio cinjenicama.Svi njegovi prilozi su za svaku pohvalu.
Heretik

Friday, 01 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Volio bih da ova dvojica, koji su shvatili sta se desavalo 90-tih, to i napisu i naravno potpisu,da bi nas neobavjestene i neznalice sprijecilo da pogresno tumacimo povijest. Drazen

Saturday, 02 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Mislim da vi niste razumjeli mene. Ja sam na ovom blogu upravo zbog Coovih priloga i zadovoljstva sto je pokrenuo ovaj. Imati toliko obaveza i poslova, a ovoliko dugo pisati i drzati blog" na zivotu" zasluzuje sve cestitke.
Ja bi bila jako sretna da vi koji to sve isto znate ili ste to dozivjeli ili ste gledali sve to,, pisete i pomognete Cou u tome. Ali sve dok se ne koristite svojim pravim imenima i dok ne znam ko ste jane pridajem znacaj puno tim komentarima. Ne sjecam se da ste ikad ucestvovali sa prilozima.
Na ovom blogu je bilo mnogo blogera , ali malo po malo mnogi su odustajali.
Ja sam se u Bl naslusala protiv bloga, i od osoba sa koje se to ne bih nadala,
Moj stav je prvenstveno dosao, zbog ravnodusnosti i nezainteresovanosti ljudi za sve sto nam se desavalo u Bosni. Isto kao stonase generacije nisu bas posebno uzivala slusati partizanske price nasih djedova i oceva. Skola je maksimalno o tome vodila racuna i stalno su bili organizovani posjrti muzejima i spomen obiljezjima. I sta imamo od toga.
Vise se pojavi cetnika i ustasa nego partizana, opet kod nas u Bosni.a druge republike postadose ravnodusne ili nam pojacase malo broj radikala i nacionalista. Ovaj put cak i iz drugih drzava i kontinenata(mudzahedini, vehabije, ruski kriminalci, kanadske ustase.) sve smo mi to osjetili na svojoj kozi.

Ja sam prestala pricati o nasim godinama rata , jer sam dozivjela stotinu puta da se traze razlozi da se ode nesto uraditi. Samo da se ne slusa o tome.
Meni ne smeta ni komentarisanje anonimnih, jer se svak dobro osjeca kad kaze sta misli. Moja apsolutna podrska je u svakom trenutku i Co- u i njegovom blogu i mislim da nece nikaad odustati, izuzev ako ga sam ne ukine.
Pozdrav Saima

Saturday, 02 November, 2013  
Anonymous Nataša said...



Co, pišeš vrlo dobro, argumentirano, i uz uključenje emocija, što je razumljivo; imaš stav i želiš pisati o temama o kojima pišeš, imaš ideju vodilju i cilj.
Na tvoj izbor nitko nema pravo utjecati, niti ga osuđivati, što se u konkretnom slučaju nije ni dogodilo, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje, kakvo god ono bilo.
Različiti smo, pa su i razmišljanja različita.
Koliko sam da sada zapazila to razumiješ i uvažavaš.

Saimini komentari uz komentare drugih koji dopiru do mene pomažu mi slagati sliku o stanju u Sarajevu i BiH. U njenim komentarima vidim korektnu osobu, koja je provela teške ratne godine u Sarajevu, ali i 20 godina nakon rata još uvijek živi u ratu; ne pucaju oružjem po ljudima, ali im pucaju u dušu i ne vide nikakav izlaz iz tog zla. Danas im više nije važno tko je uzrokovao i započeo rat i tko je više, a tko manje kriv za zlo koje im se neprekidno događa, doveli su se u stanje da su sada sva tri naroda kriva, jer se takvo stanje održava, a Saima, vjerujem da ih ima još sličnih, želi mir, suživot i okrenutost budućnosti u kojoj će svi, bez obzira na naciju i vjeru, živjeti kao ljudi. Od tuda u njenim nekad i kotradiktornim komentarima, pršte emocije, a kad one vladaju onda se ne može biti analitičan.
Koliko god Saima ne može u potpunosti razumjeti tragediju prognanih, toliko ni prognani ne mogu razumjeti tragediju Sarajlija i ostalih građana BiH.

Svima nedostaje više empatije.




Saturday, 02 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Za illustrissimus-a g.Drazena:
--Posto pogresno tabiris sta smo mi rekli,nas dvojica ti ne mozemo pomoci da shvatis tok historijskih zbivanja poslije 90-tih godina u Bosni i u komsiluku.
Heretik

Saturday, 02 November, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Moje postovanje gospodji Saimi. Mislim da ime nije vazno jer vas ne poznajem a ni vi mene. Takodjer moram reci da suosjecam sa vasim mukama u ratu.

Svi naravno opcenito znamo sta je bilo, ali za detaljnu pravu istinu treba pogledati iz drugacijeg ugla. Cini mi se da pomalo pogresno zakljucujete da su 'napali Bosnu', no 'Bosna' je napala sama sebe. Drugi su mozda osmislili, dali oruzje, poticaj ili zeleno svjetlo ako hocete. Ali ljudi iz BiH su uglavnom najzesce napali Bosnu. Tako zestoko da se dobiva dojam da su to oduvijek planirali i samo cekali pravi trenutak i poticaj. Oni koji razmisle znati ce o cemu pricam (npr preseljenje oklopnog korpusa u Banjaluku). Tragicno ali istinito.

Nisam iz Srbije ako to ima veze i nikako ne amnestiram njihovu ulogu koja je najveca, no dok je u Beogradu bilo masovnog izbjegavanja mobilizacije i stotisuca izbjeglo vani zbog toga (ljudi nisu zeljeli da ginu u Bosni i RH), U 'RS' je bilo vise dobrovoljaca nego oruzja, pa su cak isli u RH da ratuju.

Treba se suociti sa istinom da je vas (i moj, i mnogi drugi) prvi komsija napao Bosnu. Mozda cak onaj sa kojim ste se sretali i drugovali. Treba potraziti i shvatiti razloge da se to vise nikada ne desi, u interesu svih strana. Okrivljavanje 'drugih' uz zatvaranje ociju ne vodi nikuda.

Monday, 04 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

G.Posmtrac je naveo neke temeljne zroke koji su doveli do tragedije Bosne i Bluke u ovom ratu.Premijestanje Centra oklopnih jedinica JNA"Petar Drapsin"u Bluku uradjeno je zbog geopolitickih i geostrateskih razloga.O ovim razlozima mogao bih napisati knjigu,ali ovdje necu o tome nista pisati vise i iznositi svoje misljenje zbog DEZURNIH CENZORA koji ne uvazavaju tudje misljenje.
PS:Samo da navedem-sto je KRUCIJALNO-nijedan komandant(general)ovog Centa nije nikada bio iz BiH-a,a vecinom su to bili srpski i crnogorski generali.
heretik

Monday, 04 November, 2013  
Anonymous Nada said...

@ heretik
Sad ste stvarno pretjerali. Gdje Vi ovdje vidite dezurne cenzore ? Drugacije vidjenje stvari cesto prouzrokovano dislociranoscu u vrijeme rata ( mislim na Saimino misljenje o ratnoj Banjoj Luci )i mene nekad natjera da poskocim na stolici, ali ne mislim su ona i neki drugi zbog toga dezurni cenzori. Po meni blog treba osloboditi od romanticarskih i ideoloskih oznaka i floskula , te govoriti o dogadjajima u nasem okruzenju kojima smo i sami svjedocili. Kad god sam govorila o onome sto se meni dogadjalo u ratnoj Banjoj Luci cilj mi nije bio staviti sebe u centar paznje, niti staviti u drugi plan tudja stradanja kako su to mnogi komentirali, nego ne dovesti u pitanje ni jednu napisanu rijec. Nikad se nitko nije javio i rekao da to nije bilo tako, a sve sto sam pisala imalo je bar jos jednog svjedoka. Meni to daje, priznajem, pomalo prepotentan osjecaj nevinosti, a to oni koji pisu 's namigivanjem ' sebi ne mogu priustiti.
Cini mi se da taj osjecaj nevinosti posjeduje i Milan, pa premda me ratne teme ponekad zamaraju, ipak postujem njegovu ustrajnost i podrzavam je.
Nada Stefanac

Tuesday, 05 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Meni je drago da postoji ova komunikacija i da mozemo jedni drugima , iznositi svoje dozivljaje i svoja misljenja.
Ja mislim da su i Posmatrac i heretik obrazovaniji, nacitaniji i elektronsko - komunikacijski jaci od mene, jer se to vidi i po linkovima koje salju
Posmatrac kaze da se ne poznajemo. Ja mislim ipak da za mene zna kako se zovem, gdje zivim i zahvaljujuci fotografijama i kako izgledam
Ja o njima " nemam blagog pojma" jer ne mogu odgonetnuti je su li muskog ili zenskog pola . Jedino pseudonim navodi na muskarce.
Ja posljednjih desetak godina dolazim cesto u BL i slusajuci price rodbinem komsija i prijatelja ne mogu nikako dokuciti da li govore istinu ili se "vade i odricu svega" . Zato razumijem Nadu kad poskoci sa stolice a mozda i mnogi drugi koji se ne javljaju.
Samo jedno znam sigurno da ono sto pise ona , Co, Enisa i mnogi drugi koji su protjerani iz BL, na ovom blogu je sigurno istina i samo istina.
Vlastita proslost se ne moze zaboraviti.
Natasa rece da iz mene prste emocije i zaista je u pravu. Taj trenutak jednostavno dodje i ne moze me zaustavit
Na komentar da smo napali sami sebe, jave se slike prvog prelijetanja Migova bivse JNA iznad glava mirnih demonstranata. Sa Titovim slikama i jugoslovenskim zastavama, u maju mjesecu ,a tada se vec u januaru formirala Republika srpska. Vojska je na kapama vec imala srpski grb sa 4 S . Migovi su probijalii zvucni zid i prasak je bio strasan. Mi nismo imali takve avione da bi smo to radili sami sebi. Na demonstrante je pucano sa Vraca . Bivsa Policijska akademija. Prve zrtve su bile dvije studentice. Dubrovcanka Suda Dilberovic i Sarajka Susic( u trenu zaboravih ime) I .danas na Vrbanja mostu stoji spomen obiljezje.
A onda sa svih okolnih brda krenu artiljeriska paljba. I nastade Montenova pjesma " da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo". Zapali se Glavna posta, nastade blokada svih informacija iz Sarajeva i ne mogu zamjeriti mnogima sto ovo ne znaju i u ovo ne vjeruju.
Bilo bi dobro kad bi bar malo razmisljali da je otpor bio neminovan jer zlocinci nisu imali milosti. Oni za mene nisu imali ni morala ni vjere ni nacije. Bez otpora bilo bi jos vise Srebrenica i kolektivnih grobnica po cjeloj Bosni.
Pozdrav Saima

Wednesday, 06 November, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Postovana Saima

drago mi je da se ne ljutite na moje malo 'jace' intonirane komentare.

Jedne crtice se sjecam iz 1989. Tog smo se ljeta u Makarskoj druzili sa Sarajlijama, musko i zensko drustvo uglavnom studentarija. Posto se vec tada kuhalo povela se prica o tome da li ce biti rata. Kolektivni odgovor tih mladih obrazovanih ljudi bio je 'Kakav rat, mi smo ba raja, nema sanse da kod nas rata bude'.

To dobro pokazuje stanje svijesti naroda u Bih, jedan dio ni u snu nije zamisljao rat a drugi dio se vec dobrano pripremao. Sve to unutar BiH nazalost. Do dan danas nije mi jasan mozdani sklop ljudi koji zrtvuju prijateljstvo, komsijske odnose, miran zivot za nekakve imaginarne politicko-teritorijalne ciljeve.

Taj sklop ni Amerikanci vjerojatno ne bi shvatili jer u BiH nema ni nafte ni zlata ni slicnih resursa da budu motiv. Pa koji je onda bio motiv da mi je znati

Thursday, 07 November, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Ako mogu jos Saimi da dodam, toplo vam preporucam da pogledate ovaj dokumentarni film (a i drugima) gdje se iz prve ruke vidi da to nije bio rat 'uvezen' izvana vec je to bilo zao mi je reci kolektivno ludilo cijelog naroda. Nije tu govora bilo o obrani Jugoslavije vec o cistom osvajackom ratu koji su na ledjima izveli prve 'komsije'. Neobjasnjivo ludilo i opijenost.

Dobro je izdvojiti par posebnih momenata koji razotkrivaju sve toboznje zavjere: npr 0:53 zatim 1:03
Nadalje 1:15 govor Martica. Zatim narocito 1:30 govor Seselja 1995 (obratiti paznju na otreznjenje naroda u publici).

Na kraju na 1:35 i razotrkivanje teze o 'genocidu' hrv vojske u Oluji, dosad neemitirane snimke. Vidi se po dobrim autima da su prvi dan organizirano pobjegli vodje i bogatiji, drugi dan dobro uhranjeni vojnici na boljim vozilima. I tek treci dan na traktorima bjezi jadan narod koji je ostavljen od svojih vlastitih. Sramotni rat sa jos sramotnijim krajem.

Da se zna i ne ponovi vise.

http://www.youtube.com/watch?v=HTBtq7N33t0

Thursday, 07 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Za Posmatraca:
-1.-DO RATA JE MORALO DOCI I BIH JE MORALA DA DOZIVI TRAGEDIJU jer je tako zelio BALKANSKI KASAPIN posto je odbio plan lorda Karingtona o mornom razlazu 6 republika.Zasto je moralo da dodje do rata i tragedije BiH-a vidi u knjizi:KO JE BRANIO BIH?(od generala H.Efendica).
2.Procitajte kako baba rRadojka(dr elektronke Zagrebackog Sveucilista)prekraja lingvistiku u sluzbi vozdove propagande(iako ona nije lingvista!):
radojka-prastalo-sakac.info/krizarski_ratovi/sto_nam_kazuju_hrvatska_prezimena.html
heretik


Thursday, 07 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Poz svima, nisam nesto obrazovana, čitam prvi put nesto ovako na comp. Preskacem neke recenice jer sam umorna , sutra cu obavezno da odvojim vrijeme za sve postove. Ono sto me dojmilo je Sajmino pisanje. Vrati me kao da je jucer bilo, izasla iz Shehera 93' sa bebicom. I jos uvijek mnoga raja bi da zive u Kanadi, zapadnoj Evropi, Australiji, ...na zalost Sajma nista se puno nije promjenilo, cak se i ovde preko bare osjeti kriza , tako da potpuno razumijem nove generacije koje zele da zive, da im djeca zavrsavaju skole ni po babi ni po stricevima, a ne da slusaju istoriju, ja to zovem suplju priču, jer lijepo je uciti na pun stomak.
Inače svidja mi se sto čitam razna mišljenja ....

Tuesday, 12 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Ispravka grjeske:
Mjesto:
Radojka-Prastalo-Sakac.info/...
trebalo bi da pise:

Radojka-Prastalo-Sakic.info/...
heretik

Saturday, 16 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Najnovije istrazivanje otkrilo da je Balkan najreligiozniji dio svijeta:IMA SAMO 4% ATEISTA!
Citajte na:
www.jutarnji.hr/
PS:BiH je TEOKRATSKA DRZAVA!
Npr.u banjaluckim sred.skolama mj.Titove fotografije sada su slike svetaca!Nedavno je na Prirodno.matematickom fak u Bluci(grupa etnologija)1 studentkinja magistrila ,a tema njenog rada je:SLAVA SV.NIKOLE(napisala je sve kako joj je baka pricala o ovoj slavi,itd)
--Blizu Bugojna jedan hodza je osnovao Akademiju za skidanje SIHIRA...
Itd.Itd...
heretik

Saturday, 16 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Vratila sam se u Sarajevo. Juce su me posjetile dvije prijateljice. Stanuju u velikom neboderu na Grbavici. Imali su firmu za odrzavanje zajednickih prostorija s kojom nisu bili zadovoljni i odlucili su da je promjene. Sastanak stanara je odrzan u skoli u njihovom susjedstvu, jer zbog velikog broja stanara nije bilo druge mogucnosti.
Obe su Bosnjakinje , jedna i vjernica od kada je poznajem, a to je skoro 30 godina.
Djeca su davno izisla iz svih skola i fakulteta, pa su se nakon dugo vremena nasle u skolskim klupana osmogodisnje skole. Bile su iznenadjene lehvama na zidovima ucionica.
Predhodni komentar od nove blogerice iz Gornjeg Sehera, ( na taj dio grada sam posebno emotivna, zbog majke Camke Demirovic i najljepsih uspomena ) me je dirnu zbog recenice " da zeli da djeca idu u skole ni po babu, ni po stricevima". To je nasa tragedija u cjeloj Bosni da svi misle da je ispravno i dobro samo ono sto " njihovi" rade. Cutanje ili odobravanje ovog stanja to pokazuje. To je znak da nemamo pameti , a ne da li smo religiozni ili ateisti.
Pozdrav Saima

Wednesday, 20 November, 2013  
Blogger co said...

Evo da se kratko javim sa par riječi. Čitam danas u „nezavisnim“ Nezavisnim Novinama kako „gospodin“ ratni zločinac Momčilo Krajišnik, kao svjedok na suđenju „gospodinu“ Radovanu Karadžiću, osumnjičenom za ratne zločine, izjavljuje kako Srbi nisu bombardirali Sarajevo nego su samo uzvraćali na vatru iz grada. ( http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Krajisnik-VRS-uzvracala-na-vatru-iz-Sarajeva-219016.html ). Isto tako, niko od njih nije ništa znao o zločinima u Prijedoru I Tomašici, da ne prepričavam sve.

Eh šta će na kraju ispasti za jedno desetak godina niko ne može predvidjeti. Neke nove generacije će slušati o nekom novom boju na Kosovu u kojem je “slavna” srpska vojska pobijedila, braneći se goloruka od znatno nadmočnijeg I do zuba naoružanog neprijatelja.

Da li je moguće da ti ljudi stvarno tako misle ili se tu radi o nekoj težoj vrsti oboljenja, pitanje je sad?

Wednesday, 20 November, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Krasnik pripada najvecim lazovima izmedju velikosrpskih genocidnih vodja.Kada je pusten iz zatvora izjavio je da se nece baviti politikom vec ce raditi "na pomirenju naroda"..Genocidne masakre u Prijedoru organoizirao je I.Korpus VRS-a pod komandom ratnog zlikovca gerela M.Talica.A Talicu su komandovali Mladic i Karadzic,a njihov pajdas je bio i Krajsnik
heretik















Thursday, 21 November, 2013  

Post a Comment

<< Home