SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, October 06, 2013

In memoriam - Reuf Kovačević


Postovani Milane,

prije nekoliko trenutaka dobio sam od Reufove kcerke i od par prijatelja tuznu vijest da je Reuf Kovacevic, nakon razarajuceg mozdanog udara, danas podlegao i pridruzio se mnogim nasim Cajevcanima koji pod stresom koji su dozivjeli u nasem gradu, skratise svoj boravak na ovome svijetu.

O Reufu dosta toga mogu reci od prvoga susreta sa njim kada je radio zajednicku ponudu za avio programe do buduceg zajednickog rada u Novakovicima gdje je on bio jedan od vodecih inzinjera na SUV M84 za tenk koji se proizvodio u bivsoj domovini. Ostao mi je u sjecanju kao jedan briljantan inzinjer i usto dobar sin svojim roditeljima a kasnije uzoran suprug i roditelj kcerki i sinu.

Kontakti sa njim su se pretvorili u porodicno druzenje koje narusi raspad bivse domovine i moj odlazak iz Banja Luke. Tragican kraj njegove supruge, gubitak roditelja i sve tegobe sa kojima se suceljavao u naporima da podigne svoju djecu, u sredini gdje njegovo ime nije bilo dobrodoslo, zahvaljujuci znanju uspjeva da prebrodi kriticne trenutke i ostane u Banja Luci kroz citav period ruznih promjena koje su se desile.

Siguran sam da je to sve ostavilo traga na njega skrativsi mu zivot sprjecavajuci ga da uziva u svojoj djeci i eventeualno unucadima.

Otisao je jos jedan R. Cajevcanin koji je svojim radom gradio i sigurno doprinjeo renomeu te kompanije i svih radnika koji radise sa njim i u drugim OUR-ima na zajednickim zadacima. Zelio bih da svi mi koji smo ga poznavali da mu pozelimo laku bosansku zemlju. Njegovoj kcerki Dzeneti i sinu Dzenanu izrazavam svoje saucesce isticuci da su imali oca kojega sa ljubavlju i postovanjem ce se sjecati i kao i mi koji smo ga poznavali.

Aljosa Mujagic

Čini se da je stiglo vrijeme kada će ovakve tužne vijesti biti sve češće. Naši najmiliji, prijatelji i poznanici odlaze na put bez povratka, jedno po jedno, a nama ostaje da ih ispraćamo ovako preko Interneta jer su nas sudbine razasule na sve strane svijeta.

Refu sam poznavao s posla, kao i mnoge druge koje ne viđam godinama. Još tamo davne osamdesete smo se našli u Engleskoj na obuci za računarski sistem Interdata, kada je snimljena i ova fotografija. Refa je bio omiljen i cijenjen u društvu i svugdje je bio rado prihvaćen. O njegovoj sudbini nakon odlaska iz Banjaluke nisam ništa čuo do prije nekog vremena kada se na blog javio jedan od njegovih bivših radnih kolega koji je također ostao u Banjaluci. A danas, stiže ova  tužna vijest.  

Teško je nešto dodati nakon lijepih Aljošinih riječi? Reufovoj familiji, a posebno njegovoj djeci,  upućujem svoje iskreno saučešće.

Labels: ,

5 Comments:

Anonymous Cadjo said...

Kako Aljose rece; Refa neka ti je laka Bosanska zemlja.
Djeci i familiji iskreno saucesce.

Monday, 07 October, 2013  
Anonymous Dzindici said...

Iskreno saucesce Refinoj djeci I cijeloj porodici,
Emira I Sasa

Monday, 07 October, 2013  
Anonymous Husein Smailagic said...

Koristim priliku da izrazim svoju duboku bol povodom smrti mog jarana iz Dolca-gdje smo skupa rasli i druzili se mnogo godina.Kasnije se pukom slucajnoscu nasli na istom poslu CAJAVECU i saradzivali na prizvodnji elektronike za JUGO TENK M 84.Tu smo radili zajedno do mog protjerivanja u Svedsku.U teskim trenucima nasao sam puteve i svesrdnopomagao njemu i familiji.nakon rata proveli smo divne trenutke u banja luci pijuckajuci pivo i sjecajuci se ljepih dana.NJegovu siru familiju sam takodzer dobro poznavao jer sam neposredno i sa njima rastao.Potrosio sam mnogo vremena,pisama i poziva da dodze u Svedsku,da dodze u Zapadni svijet u kome bi kao vrstan strucnjak prozivio jedan gala zivot i osigurao svojoj djeci dobru i sigurnu buducnost. Nikada nije prihvatio moje pozive.Ostao je vjeran svojo kuci,roditeljima,supruzi i CAJAVECU.Eto sve se to sasulo i rasulo i osim sina DZenana i kcerke DZeneta,unuceta nije ostalo nista. Neka mu ALLAH DZ.podari srecu i miran rahmet!neka mu je vjecna slava i hvala.Husein Smailagic-Sinac -Svedska-oktobar 2013.

Monday, 07 October, 2013  
Anonymous dubravka said...

Tuzne vijesti stizu sve cesce.
Refu sam poznavla iz Cajaveca kao i mnogi radeci na M 84, ali i malo vise privatno. Bilo je uvijek ugodno s njim razgovarati. Bio je neizmjerno strpljiv i pazljiv.
Moje iskreno saucesce djeci i familji. On ce im uvijek nedostajati. Tugu mogu zamijeniti ponosom imali su srecu da budu u blizini osobe koja je zracila toplinom.
Dubravka sa familijom

Monday, 07 October, 2013  
Blogger Unknown said...

A prije nekoliko dana smo sjedjeli u kafani i pili pivo. Dtagi moj Reufe, hvala ti za sve.

Vladimir Ivanović

Tuesday, 08 October, 2013  

Post a Comment

<< Home