SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, September 14, 2013

Naša lutanja

Kratak odmor i uživanje u ljepoti prirode
Kako smo se  svi izgleda umorili, priloga za blog je sve manje i manje što je bilo i za očekivati. Ja se već odavno nakanjujem da primpremim još jedan prilog o devedesetim i ulozi novinara u našem gradu u to doba ali sve rjeđe sjedam za kompjuter da nešto otkucam. Lijepo vrijeme vuče na polje, u šetnju, što je i logično. Od ranog proljeća pa do kasne jeseni za mene je ući u kuću grehota. Znam da će uskoro doći loše vrijeme, kiša, a nakon nje snijeg, i da tada neću imati puno izbora. Ovako, dok god je lijepo, u kuću ulazim samo na spavanje.

Rijeka Youghiogheny prije vodopada
Prošle nedelje smo opet malo lutali. Ponovo smo svratili u Ohiopyle State park koji smo s Tufekčićima posjetili prošle godine. Park je veliki i za njegov obilazak je potrebno odvojiti nekoliko dana tako da ćemo se vraćati još koji put.

Ovaj put smo se odlučili da prvo prošetamo uz rijeku Youghiogheny, onu istu koju sam spomenuo u prethodnom prilogu. Ohiopyle park je uzvodno od Cedar parka i rijeka je ovdje plahovita, sa vodopadima, kaskadama i bukovima. Staza ide u krug, kroz lijepu šumu, uz desno korito rijeke. U prijatnoj hladovini dopiru zvuci mnogobrojnih bukova koji su često nevidljivi. Tu i tamo uske staze vode do vidikovaca sa kojih se kroz granje rijeka samo nazire. Tek pri kraju glavne staze jedan puteljak vodi do same obale. Tek tu, iz bliza se pred očima ukazuje sva ljepota koju je priroda stvorila.

Kaskade kao pozadina
Nakon obilaska rijeke, uputili smo se u drugi dio parka gdje smo nešto prezalogajili (bilo je tu irskog putra, italijanskog kruha, te paprika i paradajza iz našeg vrta), a onda nastavili stazom uz potok Cucumber, koji prije samog ulijevanja u rijeku Youghiogheny pravi veoma lijep vodopad čiju pravu ljepotu moja jeftina kamera nije mogla uhvatiti.

Eto, ovoliko za ovaj put, dok me loše vrijeme ne natjera da blogu posvetim malo više vremena.

Kaskade
Iznad vodopad

Ribar

Glavni vodopad

Tiha nakon vodopada
Pogled na rijeku kroz gustu šumu
Bukovi

Povratak na stazu

Slapovi Cucumber potoka

Iznad vodopada

Slap i vodopad u pozadini

Sunce se mistično probija kroz granje

Cucumber vodopad

Vodopad još jednom

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nemoj se unaprijed " veseliti ", ja se nisam umorila. I ja zelim vec pola mjeseca napraviti jedan prilog, ali mi ne da ova borba s rokovima. Napokon ce, tako ocekujem, slijedeci tjedan biti nesto mirniji, pa akobogda...
Do tada, neka tvojih lijepih slika.
Lijepi pozdrav, Nada

Sunday, 15 September, 2013  
Anonymous Nada said...

Ovo je samo provjera funkcionira li name7 url. Jedno vrijeme me nije slusao.
Nada

Sunday, 15 September, 2013  

Post a Comment

<< Home