SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, August 22, 2013

Presuda


Na cafekajak odem često ali danas još nisam tamo skoknuo pa me komentar Heretika na prilog „Orden časti“ zatekao nespremnog.

Vijest divna! Konačno nešto što daje nade da će se obespravljeni, matretirani i prognani konačno izboriti za pravdu. Nisam naivan, neće ići lako, ali, kreće. Po stoti put ponavljam da smo mi Banjalučani doživjeli sudbinu ravnu sudbini Židova u drugom svjetskom ratu ali kao da toga nismo svjesni. Rastjerani smo diljem svijeta na pravdi boga a nismo dobili nikakvu satisfakciju, Čak ni onu ljudsku. Izvinjenje od onih koji su u tome učestvovali bilo direktno, bilo indirektno. Šuteći i okrečući glavu na drugu stranu.

Većina prognanih se drži one, „šuti, dobro smo prošli“ i ne pokušava ama baš ništa. Čak ni da se živom riječi oglasi i dadne do znanja da je ogorčena odnosom prema nama devedestih. Često razmišljam šta bismo mogli napraviti kada bi nas se skupilo dvadeset-trideset hiljada i kada bi organizirano tražilo obeštećenje za učinjeno zlo. Jer, ne treba zaboraviti, niko od nas nije učinio ama baš ništa da doživi ono što je doživio. Ali, mi šutimo. Puštamo pojedincima da se eksponiraju nadajući se da ćemo možda i mi imati koristi ako neko od njih uspije. Nažalost, tako je.

Zbog toga ovaj napor Alenovog oca zaslužuje moje iskreno divljenje. Eh, da je više takvih...

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pohvalno je istaci da neki poslovi zaista cvjetaju u manjem blentitetu.Npr.u nadleznim sluzbama za utvrdjivanje (testiranje)ocinstva premasili su plan i 200%!Ovo je svjetski rekord!Takodjer,i svjetski rekord je:svaki treci testirani otac nije bioloski otac!!!Zato su narocito zabrinute svekrve(s v e k r i v e!).Procitajte na:
www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=11816
PS:Trebalo bi Vozdu predloziti da dodijeli"Orden Casti"i nadleznim sluzbama za utvrdjivanje ocinstva sto savjesno i uspjesno rade svoj posao.
heretik

Friday, 20 September, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Kakve veze ima ovaj komentar sa gornjim tekstom ?

Saturday, 21 September, 2013  

Post a Comment

<< Home