SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, September 08, 2013

Važno - Popis u BiH

Predpostavljam da smo svi upoznati o predstojećem popisu stanovništva Bosne i Hercegovine. Facebook je preplavljen raznim infromacijama vezanim za popis, daju se objašnjenja, sugestije, mišljenja su ponekad suprotna, ali je očigledno da se za mnoge radi o izuzetno važnom događaju. Jedni preklinju da se popis bojkotuje, drugi opet na sve načine žele da ubijede one koji čitaju da se obavezno moraju popisa, treći objašnjavaju kakve odgovore treba izabrati, četvrti…

Kao prognanika iz rodnog grada Banjaluke naravno da me ovaj događaj zanima jer znam da će imati određene posljedice na budućnost moju a i moje djece. Ovim popisom ću konačno biti izbrisan sa spiska građana Banjaluke jer ne postoji nikakva mogućnost da se u vremenu od 1. pa do 15. oktobra nađem u ulici Đede Kecmanovića odakle sam davne devedesettreće otjeran u bijeli svijet. Vjerujem da je veliki broj prognanika u sličnoj situaciji i da im, kao jedina mogućnost, ostaje da se popišu kao osobe  koje žive u inostrantsvu, sa prebivalištem u B i H i odsutni su duže od 12 mjeseci. Iako ćemo ovim činom biti izbrisani sa spiska građana našeg grada, ubijeđen sam da je veoma važno da se svi popišemo kako bi na taj način konačno na svjetlost dana izašla činjenica o stvarnim proporcijama etničkog čišćenja koje se u njemu dogodilo. Ako se sada ušutimo i ne potrudimo se da popunimo i pošaljemo formular kojima se popisujemo kao „dijaspora“ kako nas sada nazivaju, dat ćemo još više hrabrosti Dodiku i njemu sličnim da šire laži o Bosni, ratu i njegovim posljedicama.

Zbog toga preporučujem da razmislite malo o ovome, da pročitate uputstvo o popunjavanju formulara i da postupite prema vlastitoj savjesti. Ja sam svoj dio posla već obavio.

Linkovi:


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ne bih htjela siriti defetizam, ali iz iskustva znam sta njima znace spiskovi. Bila sam na jednom takvom u milicijskoj stanici u ul. Danka Mitrova. Poucena tim iskustvom sva svoja dokumenta sam prenijela u ZGB, pa dolje ne moram ni po rodni list. Ne znaci to da se sramim svog porijekla ( inace su mi nerazumljive kategorije sram i ponos zbog necega sto nam je zadato ), ali mi se gadi BL, odnosno ono sto je od nje postalo. To nije grad, to je cudoviste. Cini se da ni sami nisu svesni sta su postali, nego se jos i ponose time.
Nada Stefanac

Tuesday, 10 September, 2013  

Post a Comment

<< Home