SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, September 25, 2013

Piran

Poslije ne baš lijepih iskustava s blogovima, nemam želju javljati se, ni sada to vjerojatno ne bih učinila da moja očaranost ovim lijepim gradićem slovenskog primorja nije toliko jaka, da i desetak dana nakon povratka još uvijek imam želju njegovu ljepotu podijeliti s drugima.
Pretpostavljam da ovaj dio bivše Domovine nije Banjalučanima previše poznat, pa vjerujem da će biti zanimljivo upoznati ga.
Bilo je još lijepih i zanimljivih predjela koje sam u zadnjih nekoliko mjeseci posjetila, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji i Švedskoj, ali me nisu potaknuli da napišem prilog, što je uspjelo Piranu, i u zadnje vrijeme lijepim prilozima na blogu. 

Osmodnevni boravak u Piranu ispunio je moju dušu mirom, radošću i pozitivnom energijom, i nisam bila izuzetak, nekoliko turista mi je to isto reklo.

Gradić se smjestio na poluotoku, nastao je na ilirskoj gradini, nalikuje velikom muzeju na otvorenom sa srednjovjekovnom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Uske ulice i kompaktne kuće daju mu poseban šarm.Od bizantske uprave, počela je gradnja utvrda, da bi gradske zidine postale čvrsta prepreka Otomanskom nadiranju.
Piran je rodno mjesto skladatelja i violiniste Giuseppea Tartinija, koji je odigrao važnu ulogu u oblikovanju kulturne baštine grada, a glavni trg na kojem mu je 1892. podignut spomenik, na 200-tu godišnjicu rođenja, nosi njegovo ime.
Grad je prepun turista, čuju se svi “veliki” svjetski jezici, službeni jezici su slovenski i talijanski. Svi su, kako domaći, tako i turisti ljubazni, spremni na razgovor, nasmiješeni, radosni.

Prekrasan položaj grada, širok vidokrug, lijevo Savudrija i Hrvatska, desno Italija i Trst, za leđima bujno zelenilo izmiješane primorske i kontinentalne vegetacije, naprijed beskrajno plavetnilo morske pučine i očaravajući zalasci sunca, moguće je da stvaraju tu pozitivnu energiju.
Specifični su i po gradonačelniku, kojeg sam imala priliku slušati na završnoj priredbi extempore 2013 Piran, jedinom crncu gradonačelniku u Evropi.

Na svega 22 km slovenske obale, nekoliko je gradića; tu su čuveni Portorož, zatim Lucija, Strunjan, Izola, Koper. Svaki gradić je na svoj način lijep, ali Piran je poseban.

Bio je to aktivan odmor, nema kutka grada koji nisam obišla, sve šetnice, plaže, crkve, zvonik, zidine, muzeje, galerije, otvorenu scenu,…
Nema dalmatinskog kamena, nema vječnih, neruiniranih kamenih fasada, uličica i trgova; nema mirisa Dalmacije, na koje sam navikla i koji su dio mene, ali ima svoju posebnost, koja također plijeni.

Vjerujem da ste na ovim mojim fotografijama nešto od spomenutog uspjeli osjetiti.

Nataša






Duga iznad Trsta









Sa zidina

Zidine prema Hrvatskoj

Labels: , ,

4 Comments:

Anonymous Nada said...

Fantasticne fotke !

Nada

Wednesday, 25 September, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Nikad nisam tacno znala ni u bivsoj domovini gdje je tacno Piran i kojoj republici pripada. Najdalje sjeverno sam bila u Crikvenici na bracnom putovanju i jednodnevnoj posjeti Opatiji.
Ni poslije razlaza nisam razmisljala o Piranu.
Moji dobri prijatelji Jadranka i Bakir imaju sina koji vec 15 god. zivi u Ljubljani sa djevojkom Slovenkom. Zavrsio Likovnu Akademiju u Sarajevu Kupili zajedno stan iako on tamo nije nikad dobio stalno zaposlenje. Prosle godine "dobio je nogu" od svoje partnerice . Tesko je to podnjeo ali i odbolovao.
Cetiri mjeseca je u vezi sa djevojkom koja radi u Ljubljani a rodjena je u Piranu i tamo joj zive roditelji.
Djevojka je divna i cijelo ljeto ih zove u Piran.
Gospodin muz je tesko pokretan za putovanja. U mirovini je ali zivot provodi za kompjuterom.
Procitala sam im Natasin prilog i pokazala umjetnicke fotografije prelijepog gradica. Pakuju se za polazak
Hvala Natasa

Sunday, 29 September, 2013  
Anonymous Nataša said...

Raduje saznanje da je ovaj moj prilog izazvao lijepe osjećaje u Vama i Vašim prijateljima i dodatno ih motivirao za posjetu ovom lijepom gradiću, a moguće i Vas jednog dana.
Želim Vašim prijateljima lijep boravak u Piranu.

Monday, 30 September, 2013  
Anonymous Jasna T. said...

Natasa nas, kao i obicno obraduje zanimljivim opisom mjesta koje posjeti pa tako i Pirana. I ja sada imam zelju da vidim taj gradic u kome nikada nisam bila, a samo prolazila pored na putu za Trst.
Pozdrav Natasi.
Jasna T.

Monday, 30 September, 2013  

Post a Comment

<< Home