SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, November 25, 2013

Sretan - srećan Dan državnosti

PISARČlĆ: Ne znate vi, gospodine, još ovih bosanskih seljaka. Danas ovaj David hvali i uznosi carevinu do neba, a sjutra bi se, onako sakat, digâ u bunu i pošâ protiv ovog slavnog suda. Znamose, Davide, znamo. Svi ste vi jednaki.

DAVID  (unosi se pisarčiću u oči):
Ko?! Ko, bolan? Zar da se ja dignem u bunu?! Drago moje dijete, vidim, pametan si i učevan si, ali nemoj me, tako ticarskog kruva, musavediti i bijediti kod ovog carskog suda! Zar da se ja dignem u bunu? Bolan, bolan, ja bi glavu svoju položio za 'vaj sud!... Nego, preklinjem te,glavati gospodine, da ovog lopova što teže osudiš. Svega me upropastio. Skini mi gas vrata, tako ti carske službe! Nas je, seljake, kažem vam, ovaj slavni sud od mlogočega oslobodio. Ne riču nam više sa plandišta zadrigli bakovi niti nam bodu čeljadi; ne taru nam više silne volovodnice plotova i usjeva kô u ono staro, blentavo, tursko vrijeme. Danas ne mereš viđeti u svijeta žirovne i bakovite sermije.
Što nam jeslavni sud ostavio, to je mirno, ćudevno, pametno; istina, malo mršavo i slabo, ali za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo!...

PISARČIĆ: E, ta ti je, Davide, na mjestu.

(Petar Kocic, Jazavac pred sudom, satirisches Schauspiel 1904)

Iz starih knjiga prepisao

Grof

(epiolog
(...kakva je... da je, meni valja.. A obraza mi,  ja druge ni nemam. Da  uzmem. Zasto?...pa ova moja je postenija od Zapada koji se podobro valja u bljuzgi...
Grof)

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dragi moj bliski rodjace

Danas cjeli dan gledam program Kantonalne i Federalne televizije. Program je nakon dugi niz godina blizak mozgu i srcu velikog broja bosanskog naroda. Vrlo cesto su emocije snazne i izmame i suze.
U Narodnom pozoristu je odrzana svecana Akademija. Ne znam koliko ljudi ima mogucnost gledanja ovog programa u svijetu, ali govor Bogica Bogicevica i Anri Levija budio je neki ponos u meni sto sam gradjanka Bosne i Hercegovine.
Anri je odrzao i kraci govor u ime Predraga Matvejevica koji nije mogao iz opravdanih razloga doci u Sarajevo. Na kraju je sa papirica koji mu je dao Predrag zavrsio govor i procitao tekst. Pisalo je " Smrt fasizmu, sloboda narodu." Levi je to procitao sa simpaticnim francuskim naglaskom i aplauzu nije bilo kraja.
Bili su izabrani i najbolji literarni i likovni radovi iz skola u Federaciji. Kakvih mi talenata imamo u svakom pogledu.
Ovaj tvoj insert iz " Jazavca pred sudom" bio mi je kao biber po pilavu na danasnji dan.
Cije si ti gene raznih talenata pokupio?
Zadnjih 20 godina u ovoj zemlji pamet i talenti su protjeravani od idiota i glupaka koji su raznim nemoralnim i zlocinackim metodama unistavali sve sto je ranije bilo vrijedno.
Novi gradonacelnik Sarajeva Ivo Komsic , velikom brzinom vraca dostojanstvo svojim gradjanima.

Pozdrav Saima

Monday, 25 November, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Tim povodom dobro je pročitati intervju RFE sa Bogićem Bogicevicem, clanom Predsjednistva BiH koji je tada sprijecio vojni udar. Intervju mnogo toga otkriva ali i pokazuje da moral i ljudskost nema nacionalni predznak.

http://www.slobodnaevropa.org/content/article/1045338.html

Tuesday, 26 November, 2013  

Post a Comment

<< Home