SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, May 20, 2017

Tulip festival, veza Holandija i Kanada

U toku drugog svjetskog rata, Kanada je  poslužila kao zaklon izbjeglicama is tada okupirane Holandije, kraljici Juliani i njenim kćerkama. 1943 kraljica Juliana je rodila kćerku  Margriet u narodnoj bolnici Ottawa. Kanadski parlament je donio zakon  i proglasio teritoriju oko bolnice i parlamanta Holandskom teritotijom u trajanju od jednog dana. Čak se je i Holandska zastava  vijorila na zgradi Parlamenta. Tako je princeza Margriet rodjena na zvaničnoj teritoriji Holandije i dobila holandsko državljanstvo.

1945 godine, holandska kraljevska familija je poslala 100000 lukovica tulipana u znak zahvalnosti na gostoprimstvu. Tradicija se nastavlja sve do današnjih dana, kada u glavni grad Kanade stiže skoro million lukovica iz Holandije.. Cijela Ottawa je ovih dana u cvijeću. Zadnjih godina Tulip festival je dobio novo rukovodstvo,  tako da se pored šetnji cvijetnim parkovim može učestvovati u raznim dobrotvornim akcijama i sresti poznate svjetske muzičare, pisce i filozofe.

Poslije naše prve zime u Montrealu, koja je bila duga i hladna, imali smo priliku da posjetimo Tulip festival. Upravo u ovo doba godine, odjednom je postalo vruće, proljeća nije ni bilo. Ottawa je  blizu Montreala, dva sata autom. Zlajina sestričina i njena mama  tamo žive. One su navaljivale da dodjemo, ujna je htjela da nas vidi. Mi nismo imali auto. Autobus bio skup za nas četvero, a voz još skuplji. Onda je došla ideja, sestričin momak je došao po nas svojim autom, odvezao nas tamo i vratio nazad. Benzin nije bio skup i mogli smo si to priuštiti.

Ottawa je mali grad, svi parkovi su  zasadjeni tulipanima. Čamac sa gostima iz Holandije je plovio kanalom Rideau kroz centar grada.

Ostali smo dva dana, uživali gostoprimstvo malo dalje familije.  Trudili su se da nam sve pokažu, divili smo se cvijeću i bojama, ali smo jos uvijek bili  veoma brižni, šta će i kako će biti s nama. To se vjerovatno i na slikama vidi.

Dubravka

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Draga Dubravka
Da nisi napisala zadnju rečenicu, nikad se na slici ne bi vidjeli koliko ste bili brižni šta će biti s vama.
Meni djelujete sretno , a to može biti samo zbog saznanja da ste zdravi i svi zajedno na okupi. Nema veće sreće od toga a sve drugo se nekako namiri. Uzivaaaaaaajte.
Pozdrav Saima

Sunday, 21 May, 2017  

Post a Comment

<< Home