SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, September 03, 2017

Tebe, druže Tito, niko ne smije da dira!

Jutros mi se emailom javila gospođa Saida Bahtijarević-Bekić iz Švedske i zamolila da na blogu objavim njen članak objavljen na stranici "Saveza BiH udruženja u Švedskoj". Članak je aktuelan jer se u starom kraju, čini mi se, dovršava plan zatiranja velikog dijela naše historije i naših života. 

Zahvaljujem se na njenom javljanju uz nadu da će ih biti još.

Štokholm, mart 1976:
Olaf Palme, maršal Tito i kralj Karl XVI Gustaf

Već duže vremena sanjam teške snove! Trebalo bi biti suprotno, sada kada trebam da uživam u zasluženoj mirovini, nakon 40 godina aktivnog radnog staža (21-nu u Bosni i Hercegovini i 19 u Švedskoj), ali nije tako! Trebala bih, možda, da njegujem izbjeglički turizam, pa da odlazim u Tursku, Španiju, Grčku, Italiju, na Kanare, do Pariza, Tajlanda,  da "odlepršam" do sada nam blizu Njemačke, da "skoknem" do Hrvatske i grada mog studentskog života Zagreba, Crnogorskog primorja i Cetinja, Skoplja ili Ohridskog ili Prespanskog jezera u Makedoniji, do Drača u Albaniji, da odem na najbolji pohovani sir sa tartar sosom u Novi Sad na obalu Dunava i restoran "Bela lađa", da odem u Niš i ponovo vidim "Ćele kulu", da "trknem" do Slovenije i Ljubljane, Mozirja i najljepše alpske doline u Evropi, Logarske doline u blizini Celja, a zašto ne i do Beča, pa nekad nam je baš Beč bio prijestolnica, a svi moji preci studirali u Beču ( od mog djeda Edhem-age Bahtijarevića, amidže dr. Omera Bahtijarevića, osnivača Kirurške klinike u Sarajevu i predsjednika Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet "davne 1930.godine), amidže Smaila Bahtijarevića, dugogodišnjeg direktora Tvornice duhana u Banja Luci itd.itd.

Tito na Butmiru, u Sarajevu

Ali ne! Na ove destinacije više ne letim i ne putujem! Ne zbog godina i zdravlja, koje me, hvala Bogu, još uvijek dobro služi, nego što sam to sve davno vidjela i doživjela u najboljem svjetlu, i u tuzemstvu i inozemstvu, zahvaljujući crvenom Titovom pasošu, koji nam je bez viza i zabrana otvarao sve državne granice i sve porte, kud god da smo kretali i putovali!
Uzaludno sam se nadala i strpljivo čekala da ovakav poklik, koji slijedi, napiše predsjednik Svjetskog saveza dijaspore, trenutačno smještenog u Turskoj, ali se niko iz tih redova nije oglasio, a on osobno je trenutačno vrlo "bizi", jer navodno, sa turskim "pamukdžijom" otvara jedan pogon za proizvodnju tekstila u Kalesiji! Zoran primjer ulaganja i stranih investicija u domovinu!

Notorna je činjenica da nas iz dijaspore baš niko i ništa skoro i ne pita, osim da uredno i redovno dostavljamo novac i omogućujemo održavanje socijalnog mira u tektonski razvaljenoj državi, u kojoj cvjeta nacionalizam svih boja i oblika, a sada taj isti uvijen u još opskurniji termin: fašizam!
A protiv fašizma, tog najvećeg posrnuća ljudskog roda u povijesti civilizacije, zajedno sa svojim partizanima i narodno-oslobodilačkom vojskom, borio se i izborio upravo on, maršal Tito, i osigurao nam život dostojan čovjeka skoro pola stoljeća "na našem brdovitom Balkanu", što je i u civiliziranoj Evropi zavidan period! 

Zato, tebe, druže Tito, niko ne smije da dira!

Neposredan povod za ovaj usamljeni poklik, i to još ženski, i to još iz dijaspore, nije zahtjev nekih posrnulih političara iz susjedne nam Hrvatske, da se ukine naziv "Trg maršala Tita" u Zagrebu ispred Narodnog kazališta, već takav isti prijedlog da se u glavnom gradu naše domovine Bosne i Hercegovine, ukine naziv glavnoj i najpoznatijoj sarajevskoj ulici i prometnici: Ulica maršala Tita.
Naziv "Titova" je duboko uklesan u našu memoriju sjećanja na najljepši i najsigurniji dio života, koji je danas na poseban način deziluzioniran i to saznanjem da ni naša djeca neće vidjeti Bosnu i Hercegovinu kakva je nekad bila, da "Ni Saraj´vo neće biti kao što je nekad bilo", jer bez "Titove" i Sarajlija u njemu sve ostalo je pusta laž i fatamorgana za sve koji još čeznu za domovinom!
Ulica maršala Tita u Sarajevu je dobila naziv poslije oslobođenja grada Sarajeva, kako su se tada zvale sve glavne ulice u glavnim gradovima saveznih republika. Nakon raspada bivše države samo je u Sarajevu ova ulica zadržala Titovo ime!
Ko je bio Tito zna cijeli svijet i danas, skoro 40 godina poslije Titove smrti, postoji Titova ulica u 6 italijanskih gradova. Tito ima ulicu u Sao Paolu i dvije ulice na Kipru, Trg maršala Tita u Moskvi, dvije ulice u Indiji, u Kairu, u Etiopiji, Gani, Angoli, Tunisu. a o njegovim svjetskim odlikovanjima ne treba ovdje ni govoriti!

Zato, ”tebe, druže Tito, niko ne smije da dira" je poruka neukim i loše priučenim junošama iz Sarajeva, čiji bi prijedlog trebao da zatalasa svu antifašističku javnost diljem regiona, jer, da parafraziram pjesnika:

"K´o ne sluša pjesmu, slušaće oluju!"

Jugonostalgija

Saida Bahtijarević-Bekić

UMJESTO KOMENTARA - ENISA
9 Comments:

Blogger Saima said...

Jedan od priloga koji u sebi nosi iste emocije, koje i sama osjećam.
Svaku riječ koja je izrečena, nose u duši mnogi Bosanci koji su imali sreću da žive u tim sretnim vremenima. Za druge nacije i narodnosti ne želim ni da mislim ni da pišem.
Ovde sam doživjela svašta od primitivnog i nepismenog svijeta , koje je u bivšoj državi u Titovom sistemu, sagradilo kuće , radilo u šibenskim tvornicama i firmama koje su imale ugled u cijelom svijetu, imali svoje vinograde, ovce , masline koje danas nemaju kome prodati.
I mozak kao pileći. Svaki dan su siromašniji, ovo pakleno ljeto u kojem četiri mjeseca nije pala kap kiše , pa neće imati ni za sebe raznih proizvoda.
Ali kolektivno su protiv Tita jer im je vlast u selu HDZ. Ali se vidi da bi onog Hasanbegovica " bacili u bunar" ali ne smiju, jer govori ono sto nacionalisti i fasisti žele.
Meni licno je odvratan i nesretna sam sto je za mene izrod bosanskog roda.
Hvala za ovoj prilog sa moje tacke gledišta.
Pozdrav Saima

Tuesday, 05 September, 2017  
Blogger co said...

Rasprave o Tito i njegovom vremenu u starom kraju ne prestaju evo već više od dvadeset pet godina, tj, od dana kada je na našim prostorima zakucala demokratija na vrata. Kako je iz nastupa novoizabranih „demokrata“ na vlasti vidljivo, nije valjao nikome. A i mnogo je običnog svijeta koji o njemu govori sve najgore, dovodeći me u sumnju da li smo živjeli u istom vremenu i na istim prostorima.

Dok je bio živ, većina ga je kovala u zvijezde, obožavala, padala u trans kada ga vide… A danas, ako je suditi prema onima koji su najglasniji, bio je diktator, oličenje zla, zločinac…

Normalnom čovjeku, a sebe ubrajam u takve, mozak prosto ne može da svari toliku i takvu mržnju prema čovjeku koji je prostore, na kojima se stalno ratovalo, držao u miru i (tako sam mislio) slozi, punih tridesetipet godina.

Idealno društvo ne postoji pa ni ona Jugoslavija u kojoj smo živjeli većinu naših godina nije bila takva ali me niko ne može ubijediti da je to bilo doba mračnjaštva, strahovlade, bijede i beznađa kako to Titovi mrzitelji sada tvrde. Živio sam u toj Jugoslaviji 45 godina i nisam imao nekih većih primjedbi na život sve dok na prvim slobodnim izborima (razumijem zašto se tako zovu jer u jednopartijskom sistemu pravih izbora nije bilo, niti ih je moglo biti) ne izabrasmo one koji vladaju i danas i koji od nekada ugledne države u svijetu ne napraviše tamne vilajete (možda samo Sloveniju ne bih svrstao u tu grupu) i, u nekim slučajevima, najsiromašnije i najbjednije države u Evropi (i, u ponekim slučajevima, i šire).

Priznajem, smijao sam se novoizabranim političarima kod nas u Bosni, početkom devedesetih, ne shvaćajući da će oni uvesti zemlju u krvavi rat čiji se kraj, po meni, još ne nazire. Nisam ni pomišljao da ću uskoro morati ostaviti sve kako bih sačuvao svoju glavu i dao šansu djeci za život i to baš zbog onih koji su se do tada zaklinjali u Tita i partiju i bratstvo i jedinstvo. To su oni koji danas najviše pljuju po njemu, koji su tragove njegovog postojanja izbrisali i još uvijek brišu, nadajući se da će na taj način uništiti istinu o jednom vremenu i životu. Kod nas u Banjaluci, Tita su protjerali odmah, zamjenjujući ga kraljevima i carevima, kao da su u doba tih kraljeva i careva tim krajevima tekli med i mlijeko. U drugim sredinama to rade ovih dana, uz slabašne proteste onih koji još nastoje da se historija sačuva za neka nova pokoljenja koja će, valjda, biti razumnija.

Dok sam uklanjanje Titovih tragova kod nas u Banjaluci (i sadašnjem manjem blentitetu) opravdavao nacionalističkom politikom koja, razumljivo, isključuje drugog i drugačijeg (uz, naravno, cijelo vrijeme tajno glorificiranje četništva i đenerala Draže), današnju histeriju u prvom trenutku nisam mogao razumjeti. Međutim, kada sam malo bolje razmislio, u Hrvatskoj, pored ustaštva koje je očigledno uhvatilo korijena, ni onim drugima na vlasti nije u interesu da se neko prisjeća vremena kada se, većina bi se morala složiti s tim, živjelo životom dostojnog čovjeka. U današnje vrijeme, kada veliki broj pučanstva živi na granici bijede, kada mladi odlaze trbuhom za kruhom jer ga u svojoj domovini ne mogu zaraditi, potrebno je naći opravdanje za neuspjeh „demokratskog“ društva u kojoj je samo nekolicini (pokvarenih i prefriganih) dobro. Slično objašnjenje bi se moglo primijeniti i na veći blentitet, jer treba narodu skrenuti pažnju kako bi zaboravio na prazan novčanik i gladan stomak.

Nisam prorok (jer da jesam, na vrijeme bih shvatio šta se oko mene događa krajem osamdesetih i početkom devedesetih) ali pretpostavljam da će jednog dana neki drugi skidati današnje nazive ulica i trgova posvećenih kraljevima i carevima i mijenjati ih nekim drugim, onima koji danas nisu poželjni. Znam da to neću lično doživjeti ali se nadam da će jednog dana neke nove generacije shvatiti da su prevarene i da je vrijeme da se stvari postave na pravo mjesto.

Tuesday, 05 September, 2017  
Anonymous Enisa said...

Drago mi je što se javila Saida Bahtijarević Bekić, koju znam još iz studentskih dana u Zagrebu.č
Sve što je napisala potpisujem. Ogorčena sam na jačanje desnice u većem dijelu svijeta, a pogotovo
na Balkanu. Najviše me dira ono što se dešava u Hrvatskoj - Zagrbu, jer tu živim od 1995.godine.

U politici isplivali su fašisti na površinu kaljuže, i bezobrazno ucjenom ostvaruju svoje ustaške ideje. Jedan se najviše zainatio (ZLATKO HASANBEGOVIĆ) da se preimenuje TRG MARŠALA TITA
u TRG REPUBLIKE HRVATSKE. Boreći se za fotelju gradonačelnika Milan Bandić (nekadašnji SDP
-ovac i atifašista) prodao se za 2 glasa i pristao na ukidanje Titovog trga. Više puta održani su protestni skupovi građana, ali uzalud. Gradska skupština je izglasala izmjene naziva trga i preko noći stavljena je nova ploča. Živim u nadi da neće dugo ostati.

Dok sam bila u B.L. i radila u Građevinskoj školi u zbornici je visila Titova slika. Neki su od direktora tražili da skine sliku, ali on je samo rekao: "NISAM JE JA OBJESIO, PA JE NEĆU NI SKIDATI"

Pozdravljam Saidu i sve blogere.

Enisa

Tuesday, 05 September, 2017  
Anonymous Anonymous said...

Gospodine Co, ja Vas cijenim zbog Vase odmjerenosti, objektinosti i dobronamjernosti. To se jednostavno da citati.(iako je to vecinom lose)
Izgleda da ni Titova ulica u Sarajevu nece jod dugo, kako to najavljuje "mladi i perspekrivni" SDA clan Dautovic:
“Sudeći prema najavama jednog od zastupnika SDA u Općinskom vijeću Stari grad Tarika Dautovića, u pripremi je i novi obračun.
Nova generacija Bošnjaka neće dozvoliti da se glavna sarajevska ulica zove po "zločincu i vođi totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema" – Titu (Josip Broz Tito), već po Aliji Izetbegoviću.”
http://vijesti.ba/clanak/372181/sarajevo-ispod-trebevica-skola-za-pavelicevog-poklonika
Dautovic kaze, poslije nedavnog sudskog rjesenja u kome je (konacno) jedna skola u Sarajevu dobila ime po aktivnom fasistickom NDH saradniku M. Busuladzicu: Gospodar je htio da se tako desi a on ce nam pomoci da i ulica Titova konacno promijeni naziv u Alijinu ulicu, jer je to rahmetli Alija zasluzio daleko vise nego Tito.(nesto vrlo slicno je nedavno rekao).
Koliko su narodnih heroja po Sarajevu skinuli, to je jos jedna prica, kao Esada Midzica i druge. I to od vlasti koja "slavi antifasizam"! Jos gori su u RS i Banjaluci sa cetnicima, u Hrvatskoj sa ustasama a najgori su izgleda u Srbiji sa cetnicima (najveci broj preimenovanja trgova, ulica i razne spomen ploce fasistickim pomacacima).

Da, tacno, "dovršava se plan zatiranja velikog dijela naše historije i naših života". Davno su svi oni prestali biti "normalni ljudi" (jos 1990. samo to mnogi nisu primjetili misleci: Hajde, pa to su "nasi". A Tita mi nije zao. Sta ce on u takvim fasistoidnim zemljama?
Jos dva linka na tog M.Busuladzica, ko je bio i sta je radio:
http://ba.n1info.com/a119597/Vijesti/Vijesti/Tako-je-govorio-Mustafa-Busuladzic.html
https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/ko-je-bio-mustafa-busuladzic/242965

Wednesday, 06 September, 2017  
Anonymous Anonymous said...

..oh da, o Titovoj ulici u Sarajevu i o Busuladzicu pisao (nepotpisao se, sram ga bilo): Cisti banjalucki anonymus.
Lijep pozdrav !

Wednesday, 06 September, 2017  
Anonymous natasa said...

Bilo je lijepo i bilo je časno živjeti s Titom!
Razvijala se kultura, gradile su se škole, osnivali fakulteti, tvornice, instituti, podizali gradovi, ..., unatoč slabostima, pogreškama, primitivizmu i siromaštvu, kojih je bilo.
Društvo se trebalo i moglo popravljati i razvijati brže i bolje, bez rata!

Bili smo cijenjeni, crveni pasoš se poštovao!

Rekli smo NE Staljinu, ali i zapadu i izabrali svoj put, slobodnog naroda!

Osmijeh je bio na licima, krasio je ulice!
Nada je živjela u ljudima!
Imali smo ideale!
Nismo se dijelili po nacionalnosti!
Nije bilo gladnih!
Nije bilo nezaposlenih!
Svi su mogli na more!
Svi su se mogli školovati!
Imali smo besplatno zdravstvo!
Od mirovina se moglo živjeti, a ne preživljavati!

Da je bio tiranin i zločinac, kako govore, ne bi ih bilo i ne bismo doživjeli ovo kroz što smo prošli i dozvolili da oni, nacionalisti, fašisti i klerofašisti podignu glave.

Mrzili su ga i mrze ga još uvijek, iako ga već odavno nema, jer ih je pobijedio.

Zapamtimo svi:
Plakat ćete narode ponovo za Titom!
Vjerojatno nećete shvatiti da je za njim, ali ćete za ideje koje je proklamirao i provodio!
Stidjet ćete se što ste ga iznevjerili!
Pljujete po VELIČINI, pljujete neargumentirano po svome!
Zaslužili ste da drugi pljuju po vama, da vas preziru, da im budete podanici i sluge - glupi, primitivni, lopovski, licemjerni, povodljivi, prevrtljivi, pogani, kukavički narode!
Svi smo u tome kolu, nema nevinih, samo s manje ili više ili previše putra na glavi!

Natasa

Wednesday, 06 September, 2017  
Blogger Saima said...

Djeca imaju jedan lijep gest. Kad te oduševe nečim onda im se kaže " daj pet" i od srca ga daju.
Samo mogu učiniti i reci ovo" Daj pet Natasa"
Pozdrav Saima

Wednesday, 06 September, 2017  
Anonymous sega said...

Saima ..... 5+ ....od mene. Prilog procitam jednom,dvaputa,triputa, lijepo je biti s vama kao sto je bilo lijepo zivjeti u Titovo vrijeme. Gospodjo Saida, hvala na prilogu.

PIONIRSKA ZAKLETVA

Danas, kada postajem pionir
dajem casnu pionirsku rijec :

Da cu marljivo uciti i raditi,
Postovati roditelje i starije,
I biti vijeran i iskren drug,
Koji drzi datu rijec.

Da cu voljeti nasu domovinu,
samoupravnu Socijalisticku Federativnu Republiku JUGOSLAVIJU,
Cuvati bratstvo i jedinstvo
Svih njenih naroda i narodnosti i
Ideje za koje se borio drug TITO,
Da cu cijeniti sve ljude svijeta,
Koji zele slobodu i mir !

Dali sam ja postovao rijeci kojima sam se zakleo ??
Da li bi nam svima bilo bolje da smo ih postovali ?

Bilo nas je oko 23/24 miliona. Skoro svi smo nekada izgovarali navedenu zakletvu.
Uceni da volimo,cuvamo i branimo domovinu od neprijatelja, agresora. Nismo ni sanjali sta nam se sprema, sta ce nam se desiti.
A, taj neprijatelj je isto tako izgovarao te rijeci, zivio i razvijao se tu, pored nas, vrata do vrata, u istom razredu, u istoj plesnoj dvorani, na istoj knjizevnoj veceri, u istom fabrickom krugu ..... svuda. Kakav paradoks !!
Najveca vrijednost jednog naroda je postovanje istorije i kulture, kako svoje, tako i svih drugih naroda.
Dok je zivio i mogao, cesto bi govorio:
" .... cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga .... "
Dolazim u Holandiju. Svake godine, u trecoj sedmici oktobra objelodanjuje se budzet zemlje za slijedecu godinu. Prije kraljica a sada kralj se obrate naciji javnim govorom i uvijek (izmedju ostalog) cujem : ...... postujte se medjusobno, cuvajte suzivot, jer ako zelite drugome dobro i vama ce biti dobro ....." Izmedju rijeci TITA i ovdasnje kraljice ili kralja, ne vidim nikakve razlike.
Za mene Tito je bio veliki drzavnik a posmrtno postao genije !!!!
Steta sto je bio vodja i predvodio narod sa veoma, veoma niskom kulturom.
Svima, uz pozdrave najljepse zelje za dobro zdravlje !
SegaThursday, 07 September, 2017  
Anonymous Posmatrac said...

Zašto mrze Tita. Jer se kraj njegove velicine osjecaju bijedno, nesposobno, nedostojno i sicusno. Mrze ga jer nije uvazio njihove sebicne i primitivne nacionalisticke teznje.

Teznje za koje smo konacno saznali da nisu bile za dobro naroda. Sada kada su ih konacno ostvarili, vidimo da im je glavna preokupacija bila pljacka vlastitog naroda i drzave. Sve se na to svodi, nema tome kraja. A narod sve siromasniji, samo bleji, gleda i suti.

Nije u Titu problem, vec u nama. Mi smo kvarni i nedostojni Tita i onoga sto nam je nudio. Za nas je cini se ipak ovo sto imamo, da nas pljackaju, varaju i osiromasuju, praveci nas usput budalama. I zato nastavimo da glasamo za nepismene primitivce koji nas varaju i kradu.

Thursday, 07 September, 2017  

Post a Comment

<< Home