SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, July 21, 2017

"Istina"

Evo još jedne velike "istine".

Banjalučke novine su se još 1943. godine zvale "Glas Srpske". Da sam juče umrla ne bih znala. Jesam sretna  što sam doživjela da saznam "istinu" iz pravih izvora i u pravo vrijeme. 

Pozdrav Saima

Labels:

1 Comments:

Blogger co said...

Mnogo ti Saima nisi znala a ovo sa Glasom je samo mali dio. Mnoge „istine“ smo počeli saznavati krajem osamdesetih a danas ih je toliko da se čovjek teško od njih može „sakriti“. U to doba su „istinu“ „branile“ radio i televizijske stanice uz svesrdnu podršku štampe. Danas je Internet glavni alat za „širenje istine“, daleko moćniji od alata koji su se koristili da nas rastjeraju po svijetu (mislim na one „sretnike“ iz našeg grada kojima ovakve „istine“ nisu došle glave).

Glas je odigrao svoju ulogu u „obrambeno-otadžbinskom“ ratu a čini mi se da i danas nije ništa bolji. Na sreću, ne tračim svoje vrijeme na gluposti pa ga ne pratim. Ali ima ih na desetine hiljada koje gutaju sve što je napisano i na tome baziraju svoje živote i životne principe, uče svoju djecu i spremaju ih za život. Mogu zamisliti kakva će biti budućnost u starom kraju kada mladost odgojena na lažima dođe na vlast.

Nekako još mogu da shvatim neobrazovane i priglupe koji „padaju“ na sve te laži ali teško nalazim objašnjenja na one druge koji bi morali znati razlikovati istinu od laži. Pa nedavno sam pisao o jednom „prijatelju“ koji je kao glavni argument u raspravi o izborima u USA koristio fabriciranu laž koju je vrlo lako provjeriti. Ta spoznaja me je strahovito razočarala i zabrinula. Shvatio sam da je sudbina čovječanstva u velikoj opasnosti i da gotovo ne postoji način da prava istina pobijedi. Ljudi prihvaćaju laži iz raznih razloga (ekstremnog nacionalizma, vjere, rasizma…) i, što je još gore, šire ih dalje, zagađujući zrak koji udišemo.

Situacija u USA je najbolji pokazatelj kuda svijet ide. Za predsjednika je izabran patološki lažov koji je zahvaljujući svojim svakodnevno ponavljanim lažima pridobio veliki dio stanovništva USA. Na njih nikakav uticaj nema svakodnevnica, oni mu slijepo vjeruju bez obzira što je stvarnost koja ih okružuje drugačija. Šokirajuće je da novi predsjednik ne prestaje da laže ni sada kada je osvojio vlast već sa svojom taktikom nastavlja i dalje, očigledno svjestan da ona pali. Sjetio sam se one iz naših dana „što je više kleveti i laži, Tito nam je miliji i draži“. Eh, tako je upravo sada kod nas. Dakle, laž je nad istinom, čini mi se, odnijela pobjedu i postoje male šanse da će se tu šta uskoro promijeniti.

Zbog toga te Saima ta „mala laž“ u vezi Glasa ne bi trebala iznenaditi. A i dovoljno si stara, proživjela si svašta i trebala si već oguglati na ovakve stvari. Znam da ti je to teško jer sam isti takav.

Friday, 21 July, 2017  

Post a Comment

<< Home