Miris lipe
U mome današnjem gradu lipe cvjetaju u Julu
mjesecu. Pojedine ulice kao i u Banja Luci sa obje strane imaju drvorede lipa
koje su ovih dana u punom cvatu. Miris koji se širi čitavom ulicom i okolinom
vraća me u dane kada sam isti miris ćutio u našem gradu na obalama smaragdnog
Vrbasa. Idem ulicom i berem lipu, za čaj u dugim zimskim noćima i prisjećam se
dječaka sa kesama, najčesće platnenim, koje su im sašile majke, kako se
pentraju po već poodraslim lipama u ulici Kozarskoj, od stare stanice milicije
na uglu ulica Fadila Maglajlića i Titove,
koja se protezala kroz skoro čitavu Banja Luku, pa do Gornjeg Šehera.
Nigdje lipa nije mirisala kao u Banja
Luci u mjesecu Junu kada je ona tamo
bila u punom cvatu. Pričalo se, dok su još nebom letjeli dvokrilni avioni, da
se njen miris čuje na više od četiristotine metara.
Mi dječaci koji smo stanovali u kraju koji
je zvan Medrski , a najviše se odnosio na naselje blizu Vrbasa i Studenca čije
se hladne vode napijasmo u mladim danima za vrijeme kupanja i sunačanja na
obalama i na sedrama gdje se igralo "ganje", a za one manje obdarene plivače
završavalo u obližnjem tihaku nizvodno od
Studenca, visili smo na lipama u mjesecu Lipnju ili Junu.
Moji drugari iz škole ili sa livada na
kojima smo ljeti bespoštedno udarali krpenjaču, gumene lopte i na kraju pravu
nogometnu loptu, fudbal, tih dana su se pentrali po lipama i prikupljali
mirisni cvat za predivni čaj koji će nas,u zimsko doba, vratiti u tople dane
ljeta svojim ukusom i mirisom posebno ako je zasladjen medom, koji je u to
doba, jos izraženog poratnog siromaštva, bio rjedja slastica po našim kućama.
Tone, Koke-Zvonko, Lasta-Mehmedalija, Ivica,
Saltaga,Fikret i mnogi koji prodefilovaše mojim djetinjstvom skupljahu po
uputama nasih majki prvo zohvu a kasnije lipu za čajeve koji su nas liječili od
prehlada, kojekakvih upala a najviše jačali naše organizme željne hrane bogate
vitaminima, u periodu naseg odrastanja. Bilo je to vrijeme kada se od 10
dekagrama faširanog mesa pravila šerpa filovanih paprika, doduše najviše rižom
ali se ipak pomalo osjećalo i meso. Danas kada oni koji se bave prehranom
savjetuju da se manje jede mesa, naročito crvenog, a po nekima i sveg ostalog
mesa, nismo ni znali koliko smo se zdravo najčesće vegetarijanski hranili od
krompiruša, zeljanica od žare ili špinata, kljukuša, maslenica i sličnih jela
baziranih na brašnu ili krompiru. Ćevapi su mirisali daleko i guštalo se nadugo
kada bi nas otac počastio malom porcijom ćevapa. To mu je dolazilo kao neka
specijalna nagrada koju smo jeli i zubima i očima.
Istovremeno sa tim opojnim mirisom lipa živjelo
se dosta skromno i bez podjela na Srbe, Hrvate ili Muslimane. Slavile su se
slave, Božici, Bajrami, dočekivale Nove godine uz čestitanja onima koji ih su
ih slavili. Nikada nisu vjernici isticali naročito svoju vjeru ali smo svi od
djece učestovali u čisćenju Medreske džamije okružene haremom sa iskrivljenim
bašlucima na kojima su se nazirala arpaska slova i poneko ime koje smo
uspjevali da pročitamo. Čisćenje je obično bilo pred Ramazan i Bajram a džamija je uglavnom bila slabo posjećena,
izuzev okolnog stanovništva iz Medreskog potoka i obližnjih ulica. Narednih
godina groblje se diže i sruši džamija da bi na njoj bila podignuta stambena
zgrada sa nekoliko radnji u prizemlju. Kao jedini svjedok tog vremena od
objekata ostade piljarnica koja je bila na suprotnoj strani puta koji je vodio
ka Vrbasu, a koja čini mi se i danas postoji.
Uklanjanje Muslimanskih grobalja-harema i džamija
je bilo praksa koju su provodili u Banja Luci dugi niz godina jer
najatraktivnije lokacije sadašnjeg grada bijahu nekada greblja-haremi ili
mjesta na kojima su bile džamije. Neznam da se i jedno pravoslavno i li katoličko
groblje prekopa i da tu niče neko naselje.
Miris lipa budi i tugu jer mezari naših
roditelja, rodbine i prijatelja ostaše u gradu koji izmjeni dušu. Rjetko se
obilaze iako su duboko u nama i živjeće
sjećanja dok i mi nekrenemo istim putem. Za lipino drvo uvjek se govorilo da je
manje kvalitetno, meko i da nije dobro ni za loženje. Ipak takvo drvo se
koristilo za modele, naročito za livenje, jer se dalo lako obraditi i dati mu željeni
oblik. Tako i mi protjerani smo pomalo nalik na to meko drvo. Obrađeni smo na
način kako se to radi u novim domovinama, polako se utapajući u način života i
razmišljanja karakterističan za nove sredine. Stara domovina polako postaje kao
miris cvata lipe koji polako zasiti naše čulo mirisa i počinjemo da ga neosjećamo
više. Udišemo zrak i na nos i na usta ali tog mirisa nema. Ostarjela drveća
polako umiru, nova se nesade i mirisa lipa je sve manje a mi sve dalje i
dalje...
Kitchener 07.07.2017 Aljoša Mujagić
Labels: aljosa
0 Comments:
Post a Comment
<< Home