SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, July 07, 2017

Ljburg (novi dio-kvart u Amsterdamu)

Ljburg - šest otoka
Pošto je problematika sa gradjevinskim zemljištem u Amsterdamu (kao i u čitavom Randstadu) sve veća, počinje izgradnja kvartova na vodi.  Ijburg  kvart na jugoistoku Amsterdama je primjer,  pa prilažem par slika,

a uživo izgleda mnogo interesantnije.

Ljburg - Amsterdam - priprema terena
Pripreme za veće razmjere gradnje i života na vodi polako počinju. U Holandiji,  mislim da se već sada planira i misli daleko unaprijed .... šta ....ako se desi to i to, bolje rečeno klimatske promjene tjeraju ovu zemlju da misli na to .... kako opstati.   Ovdje  su veoma  interesantni  idejni projekti o nasipima u obliku koncentričnih polukrugova izmedju kojih su ‘’plutajuća’’ naselja.

Ijburg je potpuno novi kvart, vjestački. Napravljeno je 6 ostrva (planirano 7), sa kompletnom infrastrukturom a na periferiji ostrva pojedine ulice ‘’plivaju’’ na vodi a za prevoz stanari koriste vlastite brodice ili čamce raznih vrsta.

Veza prema Ljburgu
Idejni projekat Ijburg datira još od 1965. A uradila su ga dvojica arhitekata. Procedura do realizacije je veoma duga. Gradjen je u dvije faze, u 1-voj …. formiranje i izrada ostrva sa prilazima i infrastrukturom a u 2-goj, izgradnja stambenih jedinica.  Prvi stanari useljavaju 2002.godine a već 2008-e u novom kvartu  živi  10.000 stanovnika. Prema projektu do 2018-e godine planirano je 18.000 stambenih jedinica sa 45.000 stanovnika.

Medjutim, medjutim u medjuvremenu 2004.godine dolazi do zabrane daljnjeg pravljenja vjestačkih otoka  !!!!!

Ulica na vodi
Holandsko udruženje za zaštitu prirode i životinja vodi dugogodišnju borbu protiv ovog i sličnih projekata, pošto se narušava fauna i flora Ijmeera (jezero izmedju provincije Noord Holand i Flevoland). Navedeni pokret u Holandiji je veoma jak, što je rezultiralo zabranom daljnje gradnje i proširenja.  Da napomenem i to da je područje provincije Flevoland, od Almera do Lelystada ….. prirodni rezervat za razne ptice (za mnoge ptice-selice usputna stanica na relaciji sjever-jug i obratno).

Interesantno
Od 2012. godine u Ijburgu stanuje 19.000 stanovnika od kojih su 6.000 djeca. Kvart pretežno mladih porodica, sa najvećim procentom djece u Amsterdamu.

Ijburg je povezan sa centralnom stanicom u Amsterdamu, autobuskom linijom (od 2002.godine) i tramvajem od 2005.godine (voznja cca 15 minuta). Frekvencija kretanja javnog saobraćaja je svakih 5 minuta a ujutro i uveče, u špicama kada je najveća gužva  …. svaka 3 minuta.

Ponovo vas malo ‘’davim’’ sa Holandijom ali uskoro dolaze i novi prilozi, konačno malo o sportu (rukometu …haha ..ha). Mnogo pozdrava za sve čitaoce i posjetioce bloga, u zdravlje !


Sega

Višekatnice plutaju na vodi

Kao da je poplava

Ljburg u slici bez puno riječi

Interesantan kvart

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Nataša said...

Zanimljiv tekst, takve uvijek rado čitam, prilika za upoznati druge države, običaje, način života,...
Teško bih prihvatila stanovati u prizemlju ovih zgrada.
Koliko god ima zaštitnih brana, nasipa i vjerojatno je tu plitak ocean, on uvijek može iznenaditi.
Planet se mijenja, zahvaljujući ljudima, nismo ga ukrotili.
Vratit će!
U očekivanju novih tekstova, srdačan pozdrav Nataša

Srdačan pozdrav blogerima gdje god bili u ovim vrućim ljetnim danima!

Saturday, 08 July, 2017  
Anonymous Izet said...

Bravo Segicu. Zanimljiv prilog kako razvijena zemlja pokusava povecati prostor za stanovanje. Jos zanimljivije je da je Holandsko udruženje za zaštitu prirode i životinja zabranilo da se to radi. Podatak je posebno vazan kada sam danas procitao da se sa Anartika odlomio najveci komad leda velicine 6000 KM^2. Zemlja nam zadaje teske udarce sto joj to radimo.
Izet

Wednesday, 12 July, 2017  
Anonymous sega said...

Covjek, kako je sve stvorio, vjerovatno ce tako sve i da unisti. Sa stanovista nauke, odavno su poznate klimatske promjene, ali "boriti" se protiv bogatasa potpomognutih BOLESNIM politicarima nije lako. Od USA pa nadalje, primjera .... koliko hoces. Sve bolesno i ludo odreda.
Pisu i kazu da su otkrili nova sazvijezdja i planete. A ja, kao obican smrtnik saljem poruku na sve strane van zemaljske kugle : BJEZITE, DOLAZI COVJEK SVOJIM MOTOM ....PROFITOM !!
Pozdrav..Sega

Wednesday, 12 July, 2017  

Post a Comment

<< Home