SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, October 12, 2018

Put u Evropu 2018 - četvrti dio

Pogled na muzej Orsej

Naredni dan smo posjetili Muzej Orsej, nekadašnju željezničku stanicu koja je pretvorena u prostor koji je idealan za veliki broj skulptura, slika iz svih perioda i čuvenih majstora. Gledajući slike srednjovjekovnih majstora posvećenim temama iz religije, ne mogu se oteti utisku da su namjerno korištene tamne boje da se čovjek osjeti sitan i ustrašen, uz naglasak na figurama majke božije, svetaca i Isusa Krista od mladih dana do raspeća i njegovog skidanja sa krsta. Toliko obilje umjetničkih djela pomalo zamara jer se utisci toliko izmješaju da moraš sjesti i odmarati oči na kipovima boginje Dijane, Cezara ili vladara iz različitih epoha.

Ored muzejom Orsej
Muzej Orangerie je bio na programu narednog dana i tamo smo uživali u slikama impresionista. Naime imao sam osjećaj da ono što nismo vidjeli u Louvru ili muzeju Orsej nadjosmo u ovome tako da se nekako nadopunjavahu. Obzirom da je relativno malen čini mi se da je ostavi veoma upečatljiv dojam na nas oboje. Napustivši muzej obišli smo i Trg Concorde, na kojem dominira stub donesen iz Egipta, vjerovatno za Napoleonova  boravka.

Posjeta crkvi u kojoj je sarkofag Napoleona odvela nas je i u muzej Pokreta otpora za vrijeme 2. svjetskog rata, zatim izložba naoružanja i opreme iz doba francuske revolucije i carstva, te na kraju izložba oklopnika iz 15 do 17 vijeka.

Sat u muzeju Orsej

Boginja lova Dijana

I ona umorna

E. Manet - ručak na travi

A. Renoar

Aurora

Van Gogh

Jedna od Rubensovih slika

Mane, muzej Orangeri

P. Cesanne

Čitateljka

Breskve

V. Dajk

Pohod na Rusiju

Napoleonov grob


Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nevjerovatno, čitajući ovaj lijepi “putopis” sjetih se našeg komentara u Versaju. Ono o čemu su Mujagici komentarisali, o tolikoj količini bogatstva u vlasništvu samo vladajućih porodica sjećam se rečenice koju sam tada izrekla, stara bosanska “Narod je morao pro.......isati majčino mlijeko da im se ovo sve omogući.”
Hodajući po BL i Sarajevu po malo udaljenijim djelovima grada od centra, vile koje su izgrađene u periodu poslije rata su zastrašujuće u
pogledu njihove materijalne vrijednosti. Sve opasane nevjerovatnom ogradama a nigdje ni traga o pločicama na kapijama sa imenima vlasnika.
Bez prestanka se može razmišljati čije su i kako su došli do njih. Vjerovatno zahvaljujući nama glupim Bosancima koji su im to omogućili. Svi redom.
Pozdrav Saima

Friday, 12 October, 2018  

Post a Comment

<< Home