SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, October 08, 2018

Put u Evropu 2018 - drugi dio

Eifelov toranj, pogled sa Sene

Drugi dan smo krenuli ka Eifelovom tornju i, šetajući oko 60 minuta, dođosmo do parka gdje se nalazi toranj a koji na mapi izgleda dobro dok u stvarnosti ima dosta izgažene trave zbog mnogo posjetilaca (iz azijskih zemalja dolaze u velikom broju i organizirano), djece, koja se tu igraju i porodica koje teferiće na travi. Lutali smo oko tornja pošto se tamo nešto gradi ili rekonstruiše, da bi konačno nakon dužeg čekanja kupili kartu i krenuli u red za lift kojim smo namjeravali doći do najviše platforme s koje puca prekrasan pogled na grad i rijeku koja vijuga blizu tornja. 

Tu ostadoh bez svoga švajcarskog noža, pošto ga na radaru otkriše i rekoše da ga mogu baciti u smeće ili napustiti red ako želim da ga sačuvam. Inače mjere bezbjednosti su prisutne svugdje, počev od policije, do vojske opremljene modernim oružjem i zaštitnim pancirima, imajući u vidu da su se u periodu prije našeg dolaska desili teroristički napadi u kojima stradaše nevini ljudi.

Pogled na Senu s tornja
Da bi došli na gornju platformu morali smo koristiti dva lifta. Pogled na grad je bio predivan a ljudi su izgledali kao mravi, iako se radi o visini circa 260 metara.

Nakon tornja prešli smo u susjedni park sa vodskocima i tu se malo odmorili kao i mnogi posjetioci koji su imali istu ideju. Nastavismo šetnjom do Trga C. De Gaulea na kojem se nalazi Trijumfalna kapija koja se ne može zaobići pri posjeti Parizu. Osim spomenika neznanom junaku - vojniku iz 1. svjetskog rata čitava fasada je urađena sa reljefima i skulpturama  i nazivima svih većih bitaka u toku tog rata.

Povratak “kući” je bila duga šetnja Jelizejskim poljem koji vodi od Trijumfalne kapije do Trga Concorde.

Aljoša Mujagić, oktobar 2018

nastavit će se...

Pogled na Jelisejska polja

Sena, pogled s tronja

Triumfalna kapija

Triumfalna kapija, detalj

Triumfalna kapija, detalj

Triumfalna kapija, detalj

Trg Concorde


Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dva puta smo iz Haag išli u Pariz. Vodili nas sin i snaha jer nije puno daleko.
Hvala Aljosi na divnom opisu i fotografijama.
Prošli smo gotovo sve isto kao i on i supruga i ponovo proživljavali jedan divan period i podsjetili se na predivan grad.
Pozdrav Saima

Wednesday, 10 October, 2018  

Post a Comment

<< Home