SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, October 10, 2018

Put u Evropu 2018 - treći dio


Versaj, ulaz
Treći dan smo namjenili posjeti Versailles-u do kojeg dođosmo koristeći što podzemnu a što nadzemnu željeznicu. Kako nismo kupili unaprijed karte za posjetu čekao nas je dugački red u kojem provedosmo dva sata vijugajući po ulaznom dvorištu zajedno s ostalim posjetiocima iz čitava svijeta koji kao i mi nisu umali unaprjed kupljene karte i one koje ti dozvoljavaju ulazak “preko reda”. Da sam znao da ću toliko čekati vjerovatno bih tu posjetu odložio za neki drugi dolazak u Pariz. Ipak obilazak dvorca i parkova u kojem su uživali Lujevi i plemstvo oko njega se isplatio. Silna umjetnička djela, predivan namještaj, skulpture ostavljaju bez daha te se pitaš tko je to napravio, a onda koliko je to koštalo i koliko je narod patio da bi jedna povlaštena klasa živjela u izobilju i “na drugoj planeti”.

Versaj, avlija


Posjeta Louvru je bila četvrtog dana, uz već unaprijed kupljene karte, tako da smo se vrlo brzo našli pod staklenom piramidom koja dominira u dvorištu Luvra i predstavlja ulaz iz kojega se može posjetiti od renesansnih umjetnika, francuskih savremenika 19 -tog i 20-tog vijeka, Starog Egipta, te postavki Islamske umjetnosti u djelu jednog od objekata muzejskog kompleksa. Prvo posjeta Mona Lizi oko koje je gužva ljudi koji telefonima, fotografskim aparatima nastoje da zabilježe svoj dolazak i dodir s djelom velikana Leonarda Da Vincija. Čovjek satima može obilaziti paviljone i izgubiti se pod snažnim utiscima koje nosi gledajući slike, kipove, namještaj i sva ostala djela ljudskih ruku kroz vjekove.

Aljoša Mujagić, oktobar 2018.

Jedna od soba Versaja

Dekoracija u spavaćoj sobi

Dvorana s ogledalima

Jedan od parkova Versaja

Mravinjak u Versaju

Park Versaja

Louvre

Louvre, grupa iz Azije

Jedna od palata kompleksa Louvra

Mona Liza

Miloška Venera

Boginja pobjede

Pomalo umorni


Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home