SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, March 18, 2007

Misterija Hanging Rock-a

Vjerovatno ste vec siti mojih priloga iz Australije ali naprosto nisam mogla izdrzati a da ne posaljem ovaj.

Prije 3 nedjelje otisli smo na Harvest Picnic u podnozju Hanging Rock-a, otprilike sat i po voznje od Melbourne-a. U ovo doba godine su ovakvi skupovi uobicajeni i odrzavaju se sirom Victorije. Tu lokalni proizvodjaci vina, sireva, maslinovog ulja i raznih preradjevina od voca i povrca izlazu svoje proizvode. Moze se naci i probati sve sto srce zazeli. Dva benda sviraju cijeli dan pa kad dosadi hodati okolo, sjedne se uz jelo i pice i slusa muzika.


Starost Hanging Rock-a se procjenjuje na 6000 godina. Stijene su vulkanskog porijekla i u sebi sadrzavaju veliki procenat sode pa su poznate kao soda trachyte ili solvsbergite, i osim u Australiji mogu se naci jos samo u Norveskoj i Svedskoj. No, geoloski sastav nije ono sto ih je ucinilo poznatim u uvelo u svijet filma i literature vec dogadjaj koji se tu zbio davne 1900-te.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home