SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, May 11, 2009

Banjalucki slikar Bozo Nikolic (1904 - 1958)

Kada smo se "kućili" na kraju balade na red su dolazile i umjetničke slike. Slike su se kupovale ili dobivale na poklon a one su nam uljepšavale životnu sredinu. Obzirom na naglost odlaska slike su ostale kod poznanice, da nam ih prvom prilikom pošalje u Zagreb. Ostale stvari iz dvosobnog stana prodali smo u roku od 7 dana zajedno sa autom za 2000 maraka. Naše slike nažalost nikad nismo dobili. Jednu sliku rođak je prepoznao kod prijatelja. Rekao je da ju je kupio od naše poznanice pa nam je sliku vratio. Slika je jako stara i pripadala je mojim roditeljima. Ona nam je dočaravala ambijent starog doma.

Poslije su nam prijatelji poklonili nakoliko slika a među prvima i najdraža je slika banjalučkog slikara Bože Nikolića, koju smo dobili od kumova Hasanbašića, Sunčice i Keme. To je akvarel iz 1957 godine i prikazuje staru bosansku kuću. Slika visi u dnevnom boravku tako da joj se stalno divim a ona me potsjeća na dragi lik pokojnog Keme koji nije među nama već 4 godine.

Još iz djetinjstva sjećam se velike Nikolićeve slike iz Doma kulture i vatre na slici koja izgleda kao da je prava. Tražeći na Googlu nešto o slikaru pročitala sam da je 22. aprila 2009 god. u Banja Luci povodom obilježavanja "Dana grada" (kako sada zovu Dan oslobođenja Banja Luke) otvorena retrspektivna izložba poznatog slikara. "On je bio gradski banjalučki slikar" ulja, akvarela i crteža rekla je novinarka Nada Puvačić. Na izložbi su izložena djela 30 poslednjih godina slikareva života. Izložba traje do 6. juna pa ju možda neko od vas i vidi. Privitak slike vam šaljem da osjetite Bosnu iz daleka.

Srdačno vas pozdravljam!

Niskana

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kad smo kod banjalučkih slikara, nadam se da će vas obradovati ove stranice s umjetničkim opusom banjalučkog slikara Joze Granića. Začudno je da se odlučio prezentirati najširoj javnosti, samozatajan i posvećen svojoj umjetnosti.Čini mi se da u tome "ima prste" njegova supruga kojoj smo na tome zahvalni!
http://granic.webs.com/apps/photos/
Miljenko Bokan

Wednesday, 13 May, 2009  

Post a Comment

<< Home