SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 13, 2009

Gradac

Za vrijeme prvomajskih praznika posjetila sam svoju prijteljicu Sinajku u Gradcu na moru. To je lijepo malo dalmatinsko mijesto na makarskoj rivjeri, 45 km udaljeno od Makarske ili 15 km od Ploča. U ranijem životu mnogi Bosanci a pogotovo Hercegovci najviše su ljetovali u Gradcu i susjednim mjestima: Bristu, Zaostrogu, Tučepima, Brelima i sl. Banjalučko Električno preduzeće godinama je imalo odmaralište u Bristu a u susjedstvu su imali kuću familije Mažar, Rojc, Pavleka, prof. Čamila itd. U Zaostrogu je bio veliki auto kamp gdje su naši prijatelji Kovaćevići imali prikolicu dugi niz godina.

Duž cijelog mjesta pruža se šljunčana plaža tako da se iz dvorišta izlazi na plažu. Između okolnih mjesta je uređena šetnica uz more tako da se može dugo pješačiti. Postoji nekoliko tenis igrališta koje turisti koriste cijeli dan. U Gradcu postoje 2 velika hotela i nekoliko manjih. U sezoni je sve puno. Najviše dolaze Česi i Slovaci. Mi tamo dolazimo od 1970 god. Komšije nas gledaju kao domaće. Moj muž Ahmet voli s ribarima bacati mreže i izvlačiti ih. Tamo se može lijepo uživati uz ribu i vino. More je čisto, na plažama su tuševi i ima mnogo hlada ispod borova. Ja tamo uvijek uzivam pa i vama šaljem malo užitka za oči tj. par fotografija.

Puno pozdrava od Niskane!

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Za Niskanu…
Vozom od Banjaluke do Ploca, cijeli dan. Tuhobic (brod) …Ploce –Gradac…Od Gradca 3km puteljak do Brista. Brist tridesetak kuca, pola kuca Veze, drugo pola Vezici. Spomenika Andriji Kacicu jos nema, ni magistrale, ni vodovoda. Jedini izvor vode cesma, prirodni izvor sa Biokova. Redovi za vodu dan i noc, svaka kap dragocjena. Turista nema, ni vikendica, a nema ni radnje u Bristu; Samo jedna u Gradcu.
Rano jutro, mirise borovina, lavanda vinogradi i more. Preko mora se jasno vidi Peljesac i Trpanj. Ribari bacili mrezu, stotinjak metara od obale. More, ko ulje, ni najmanjeg vala na zalu. Jedini zvukovi, galebovi…i sljapkanje bosih nodu po plicaku. Osmorica ribara, sa zavrnutim nogavicama i rukavima u tisini povlace mrezu. Samo se ponekad cuje: “Tvoja banda Stipe”, “Forca Mate…”. Mreza napokon vani, riba se rasula po zalu. Sve do najmanje girice pokupljeno i sortirano na osam jednakih gomilica. Jedan od ribara stoji, gleda u more okrenut ledjima ribi. Drugi pita: “Cije je ovo?”, pokazujuci na jednu od gomilica. “Jurino!”, odgovara prvi. “Cije je ovo?”
“Perino!”… dok se sva imena izredjaju. Sa strane cekaju uzbudjena djeca ribara, sa lavorima.
Tako ja pamtim Brist 1960
Pozdrav Abu (50% Vezic)

Saturday, 16 May, 2009  
Anonymous Marina said...

Prekrasno!

Monday, 25 May, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Evo mene opet u Gradcu kod Sinajke.Moj muž je operirao kićmu prije 2 mjeseca i sada je u Var.toplicama, pa sam iskoristila priliku da se malo odmorim u ovom "raju".Uživam u prekrasnoj kući i vrtu, u šljunćanoj plaži ispred kuće a prije svega u druženju sa starom prijateljicom.Naravno tu je i dobra dalmatinska spiza -riba,vino, grožđe,itd.Po dalmatinskom obićaju kupamo se jednom dnevno i znam da će mi poslije biti žao.Ipak važnije je druženje.Pozdrav blogerima Enisa

Thursday, 19 August, 2010  

Post a Comment

<< Home