SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, February 03, 2012

TV serije - sapunice - moja razbibriga

Mobitel, televizor i kompjuter su mi najbliži prijatelji. Uz njih ostvarujem veze sa cijelim svijetom, saznam i još uvijek nešto novo naucim. Uz televizor iskljucim se iz svakodnevnog života, zaboravim na probleme i svakodnevne brige i živim neki drugi život - život likova iz tv-serije.

Sjećate li se naših prvih serija iz sedamdesetih kao što su "SERVISNA STANICA" sa ČKALJOM I MIJOM ALEKSIĆ, "KAMIONĐIJA" sa P. VUJISIĆEM i ČKALJOM, a da ne govorim o stranim serijama: "GRADIĆ PEJTON", "KARIGTONOVI", "DUGO TOPLO LJETO" pa "MARISOL" "ROBINJA ISAURA", "OTIMAĆICA" ... itd, itd. Onda se HTV dosjetila da bi i sami mogli snimati "sapunice" pa su angažirali meksicku režiserku i tako je otpočela era snimanja hrvatskih sapunica.


Većina tih serija je dobra, a pogotovo ove novije, jer su ispekli zanat. Zadnje dvije godine u svim zemljama bivše Jugoslavije prikazuju se turske sapunice i moram priznati da su izazvale veliki interes gledatelja. Prva se pojavila "ŠEHERZADA" i svi su poludili za ŠEHERZADOM I ONUROM, glavnim likovima serije. Tajkun TODORIĆ, vlasnik KONZUMA, angažirao je ove glumce za snimanje božićne reklame uz spektakularne susrete sa gledateljima i sl. Ovom serijom upoznali smo se sa savremenim životom turskih bogataša i mnogi su razbili dotadašnje predrasude o TURCIMA. Nagledali smo se ljepota Istambula, upoznali patrojarhalni nacin života u velikim porodicama, glavnu ulogu majke u kući i poštovanje djece prema roditeljima. Saznali smo da je glavno piće ČAJ koji se pije litrama u specijalnim staklenim ćašicama. Kafa se pije rijetko i nema kafendisanja kao kod nas.

Poslije Šeherzade slijedila je najezda turskih serija. Skoro svaki TV studio emitira po nekoliko turskih serija zaredom tako da besposleni imaju zabave. Prije sedam dana završila se prekrasna serija "LJUBAVI KAZNA". U ovoj seriji upoznali smo još jedan nepoznati aspekt turskog života. To je krvna osveta među plemenima na ćijem čelu je aga. Savaš je mladi aga, koji pokušava iskorijeniti ovaj obićaj, kao i trgovinu drogom, kojom se bavio njegov otac. Na kraju i uspjeva, jer pobjeđuje pamet i ljubav. Smiješno mi je oslovljavanje "ŽIVOTE MOJ" između onih koji se vole: muško dijete zovu "LAVE MOJ", nanu zovu baba, a ožalošćeni nose crninu. Imena si im čudna, ali ima puno koja ima i kod nas, kao i "naših "turcizama: amdža, dajđa, ajde, avlija i sl.

Dok gledam seriju iskljućim se iz svakodnevnice, koja nije baš ružićasta. Ne obazirem se na primjedbe NEKIH da to ne gledaju jar nije njihov intelektualni nivo. E pa ja gledam, pa nek misli ko šta hoće.

Pozdrav Enisa

U privitku su slike glavnih junaka setije "LJUBAV I KAZNA"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home