SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, November 29, 2012

Help!


Zadnjih dana se nekako slucajno podsjetismo Rudi Cajaveca, fabrike koje vise nema. Bila je drugi dom mnogima. Hranila je mnoga usta. Bila je ponos grada.
A danas?

Pokrase je lopovi koji su se kleli u nju. Rasparcase je u ime nekih visih ciljeva. Ciljeva, ciji je rezultat desetinje hiljada protjeranih. I nesto manji broj onih koji danas jedva sastavljaju kraj sa krajem. I nekolicinu, onih bez obraza, koja je mukotrpni rad mnogih strpala u svoj dzep.
Danas necu o toj nekolicini. Danas pisem o jednoj od onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Zive od dana do dana. I ne znaju dokle ce tako.

Prije par nedelja Nera je pokrenula akciju pomoci jednoj nasoj kolegici iz Profesionale koja je ostala u nasem gradu i vec godinama se bori da ne potone, bez posla koji su joj, kao i mnogima od nas, ukrali oni koji sada ne znaju sta ce od bogatstva. Onima za koje je imala kontakt informacije Nera je poslala apel za pomoc. I bi odziva. Neki od nasih bivsih radnih kolega ovdje u USA (Sopen, Majk, Esko, Emira Dz, Nada i Muris T., Tufe i comp, Miljko B, Mile P…) nisu gubili ni trena: prva pomoc stize vec u slijedecih nekoliko dana. I vec je stigla na pravu adresu. Nekolicina onih koji su razbacani diljem svijeta su obecala da ce pomoci. Opet su se nasa raja pokazala u pravom svjetlu. Pokazali smo da nas nasi neprijatelji nisu mogli zavaditi iako su se trudili svim sredstvima. Opet je ona nasa poznata solidarnost dosla do izrazaja. I lijepo je to, u ova vremena kada u nasoj bivsoj domovini vecina jos uvijek gleda da naudi ‘njihovima’ bez obzira sto se i ‘nama’ crno pise.
Ovaj prilog pisem da obavijestim one koji su radili u Profesionali i koji su eventualno spremni da se ukljuce u ovu akciju (a Nera ih nije kontaktirala jer nije imala kontakt informacije), da mi se jave na email komljeno@yahoo.com pa cu im poslati dodatne informacije. Jasno mi je da svako od nas ima nekoga koga u ovim teskim vremenima pomaze u starom kraju i da ovakvih molbi za pomoc ima bezbroj pa ne ocekujem previse. I necu nikome zamjeriti. Za ovaj potez sam se odlucio u nadi da ce se javiti neki kojima bi bilo zao sto ih Nera nije kontaktirala a zeljeli bi pomoci.

Svima onima koji se jave unaprijed se zhvaljujem.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Doista hvale vrijedan potez.
Nada

Thursday, 29 November, 2012  

Post a Comment

<< Home