SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, February 03, 2013

Das ist Valter

26 januar 2013. U Sarajevu je do jutra kišilo a onda do podne napadalo oko 10-tak cm snijega.

Znali smo da je na Igmanu cjelu noć padao snijeg i da mora biti predivno. Tako je uvijek kad snijeg padne prvi dan. Sve je svijetlo, bjelo, nevino čisto.
Krenuli smo oko 10 sati, sa ciljem da provedemo dan u našem planinarskom domu.

Put je već bio očiščen i za 40 minuta bili smo na odredištu.

Ono što mene najviše raduje i oku čini ugodnost je snijeg na listopadnom drvecu (inače zima nije moje omiljeno godišnje doba). Vice je napravio jednu fotografiju i dok smo uživali u zimskoj čaroliji, iz neposredne blizine začula se pjesma "Po šumama i gorama naše zemlje ponosne".

Sjetila sam se da je 27. januara godišnjica Igmanskog marša. Moram priznati da nisam pročitala obavijest o tome u gradu a ne gledam puno ni televiziju pa nisam bila obaviještena. Poslije su mi rekli da nije puno bilo o tome ni u medijima.
Kolona je došla do nas i na jednom mjestu je bila malo veća gužva i vidjela sam da su to bili većinom mladji ucesnici koji su zeljeli da se slikaju sa kako ga zovu "naš čika Jovo". To je gosp. Divjak koji vodu najbolju organizaciju u BIH, " Udruženje gradjana Obrazovanje gradi BIH". Stipendira dajecu bez roditelja iz svih konfesija koji žive u Federaciji.
Obzirom da spomenik učesnicima nije bilo daleko, krenuli smo i mi. Kantonalna organizacija Subnor-a je organizovala obilježavanje godišnjice a sve propratila Kantonalna televizija. 
Nikad toliko mladog svijeta nije bilo na nekoj godišnjici bilo kojeg dogadjaja iz Drugog svijetskog rata. Gostiju je bilo iz Hrvatske  i Srbije i cijele Bosne i Hercegovine.
Učesnik iz Srbije - Kragujevca je kratko održao govor u kojem je samo potencirao dolazak smrznutih partizana na Igman ( sa - 35 step. celz), i dolazak Bosanaca sa hranom, toplom odjećom i čebadima koje ni oni nisu imali u izobilju.
Poslije njega je isto rekao i učesnik koji je došao iz Splita
Nije bilo nikakve ikonografije u stilu pionirskih marama, zvjezda petokraka. Samo je na spomeniku bila jedna slika druga Tita i zastava Prve proleterske koja je bila akter tih dogadjaja.
Poslije toga se otišlo na vojnički grah, za koji  su duhoviti. Bosanci rekli da se djeli grah sa pasuljem, zbog večeg broja učesnika iz Srbije. Bilo je hladno - 10 stepeni celzijusa a mnogi mladi roditelji su doveli i dosta djece.
Mi ovde imamo državnih ministara, entitetskih ministara, kantonalnih ministara ali niko iz tog sloja nije došao ni na pet minuta.
Gledajući taj svijet, meni je sinula ideja u glavi da se mi ovde djelimo na fašiste i antifašiste, a ovaj dogadjaj da nazovem gornjim naslovom.
Sigurna sam da Bosanci nikad neće izići ni na kakve demonstracije i rušenje, jer nam je toga bilo i previše kroz istoriju i ratove.  Bosna naša  poharana " je stradavala u svim ratovima najviše i najteže, odnosno bosanski narodi.
Ja mislim da je ovaj način obilježavanja bio odredjeni inat gradjana da ovima na vlasti pokvare bar jedan dan raspoloženje. Njima sve sto podsjćca na antifašizam, multikulturalnost multinacionalnost diže kosu na glavi.
Ulaz u grad "Istočno Sarajevo "
A sad, spektakl

Da bi se došlo do Igmana, svaki posjetilac mora proći kroz Sarajevo ako dolazi iz Federacije.  Onda,kao što na Igmanu postoji spomenik dogadjaju koji se desio prije 71 kao oličenje humanosti i hrabrosti u borbi protiv fašizma, tako na ovom putu postoji i spomenik 20-to godišnjoj ljudskoj gluposti vodećih nacionalnih stranaka.
Na ovim slikama gdje prestaje Kanton Sarajevo ", počinje "Grad Istocno Sarajevo " ranije Srpsko Sarajevo ali po naredbi OHR-a, sve što je imalo prefiks "srpsko" je moralo biti ukinuto

Komentar vlasnika servisa - Natpisi na latinici jer prolaze turisti iz evropskih zemalja

Obzirom da se ovde u Federaciji  vodi akcija izjašnjavanja o nacionalnosti prilikom popisa, poslije osnivanja Bosnjačkog kongresa, po čaršiji već kruži priča da je ovo Država Bosna i Hercegovina, država tri konstitutivna naroda, ludog (vodje stranaka i aktualni političar), zbunjenog ( Bošnjaci, bosanski Srbi i bosanski Hrvati) i normalni ( Bosanci i Hercegovci)
Ovde je omiljena humoristička serija, koja se gleda i u regionu sa Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, a naslov joj je simptomatican.  LUD, ZBUNJEN, NORMALAN.

Ne znam jesam li vam naporna ili ne, ali danas sam posebno inspirisana za pisanje o stvarima o kojima se u našim medijima jako malo može saznati. Ovo ne znaju ni mnogi koji ovde žive, ako su siromašni i nemaju auta, nego prožive život samo u svom dvorištu i svom siromaštvu, a kamoli negdje dalje.

Puno pozdrava - Saima


5 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

Kratko da kazem misljenje, ovo na slikama je najzdraviji dio naroda na Balkanu. Ako bude srece i ovakve se bude vise pitalo bit ce nam svima bolje. Sve izvan toga je porazavajuce.

Sunday, 03 February, 2013  
Blogger co said...

Saima, ja odavde iz Amerike nemam najbolji pregled geograskih pozicija pa bih te zamolio da nam kazes na kojoj je strani Istocno Sarajevo. Negdje proctah da nije na istoku.

Sunday, 03 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Mozda Istocno Sarajevo i nije na istoku,ali je u viziji predvoditelja manjeg blentiteta na Istoku gdje su Velika i Mala majka-Rusija i Srbija.
Jos jedna "velika istina"novih barbara:Ideja vodilja je istinitija od ralnosti
Heretik

Sunday, 03 February, 2013  
Anonymous dubravka said...

Posmatrac je dobro rekao, slike pokazuju najzdraviji dio naroda na Balkanu. Svaka cast Saima, dozivjeli smo svjezinu i ljepotu bosanske planine i veliko srce svih posjetioca. Drago mi je cuti da su dosli mladi ljudi. Mladi su pametni, pametniji od nas. U cijelom svijetu mladi traze da se cuje njihova rijec, tako da se mogu lako uzdrmati i pozicije sadasnjih feudalaca u Bosni.
Pozdrav svima od
Dubravke

Sunday, 03 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Svaka čast Saima na divnom prilogu.Neki dan vidjela sam na Tv ,da se obilježava /1.godišnjica Igmanskog marša,i bilo mi je drago da se tradicija nastavlja.Kada je jako hladno sjetim se Igmanskih partizana uz misao kako su to sve izdržali.Raduje me ćinjenica da na obillježavanju Igmanskog marša učestvuju napredni ljudi iz bivše Juge,a pogotovi omladina.
Pozdrav svima S.F.S.N.
Niskana

Monday, 04 February, 2013  

Post a Comment

<< Home