SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, February 05, 2013

Pozitivna geografija

Komentari naših blogera i pitanja urednika bloga daju mi pravo da na tekst Das ist Valter, dodam nastavak.

Morate priznati da odavno niste vidjeli sliku sličnu onoj iz naših udžbenika istorije. I ovdje su antifašisti samo na -10 stepeni Celzijusa, toplo obučeni, mladi, i sa malom djecom, koja imaju šansu da nauče o humanosti i hrabrosti .

Obzirom da slike govore više od riječi, u ovoj prvoj slici, koja najviše podsjeća na poneku davnu sliku pravog Igmanskog marša, možete na trenutak staviti znak jednakosti na prizore iz davne 1944 godine.

Malo "geografije" o podjeli grada Sarajeva uz nekoliko fotografija.

Veđ i ptice na grani znaju da su u Karađorđevu Tuđman i Milošević na salveti, poslije bogatog ručka, nacrtali jedinu zemlju na svijetu koje ima oblik srca. To više nije nikakva tajna. Vjernici bi rekli da je taj oblik Bosne, Božje davanje.

Sta su o njoj znali, pitanje je. Ali crtu koja označava polovinu su povukli. Tri i pol godine bosanski patrioti i trpljenja građana Sarajeva to nisu dopustili. A borba za državu Bosnu i Hercegovinu i danas nakon 20 god. traje. Akteri su oni isti koji nisu ni htjeli ni znali da se ljudski dogovaraju i spriječe najgoru tragediju u Evropi poslije II svjetskog rata. Rezultati njihove pameti je - nema pobjednika, samo gubitnici, a ovo ruglo se najbolje vidi na granicama između dva entiteta u Sarajevu.

Ko poznaje Sarajevo znat će, a ko ne poznaje mođda će mu nešto biti jasno.

Ako idete sa Stupa prema Lukavici, možda jedno 800 metara od ulaza na sarajevski aerodrom su one table iz prethodnog priloga. Put dalje nastavlja prema Goraždu i Fčci. Dugo vremena sa Igmana se išlo prokopanim makadamskim putem ( preko Grepka), jer je do Goražda ( bosanska enklava u RS-u), bilo nesigurno i opasno putovati.

U prilogu su slike iz tog dijela grada.

Ovo je ulaz u grad Istočno Sarajevo
Ovo su neke od " velelepnih" vila u "gradu". Večih i ljepših od ovih  u Banjaluci i Sarajevu ima na hiljade. Sve zarađeno  od poštenog rada, "poljoprivrede", "rudarstva", "rada u tvornicama", itd.
Još jedna turistička razglednic grada. Naselja sa trećinom Dobrinje koja je pripala RS ne šaljem. To su one zgrade od Olimpijade 1984 god.  i to su samo spavaonica. Nove zgrade su izgrađene ali prazne jer nema ko da ih kupuje. Ako neko iz dijaspore želi stan koji je jeftin, a nadam se da će to jednog dana sve biti Sarajevo, nek' izvoli. Jeftino je.

Već nekoliko godina predsjednik opštine Istočno Sarajevo i naša opština Novi Grad uspješno sarađuju i pripremaju se za Zimske olimpijske igre mladih do 18 godina, koje ce se održati 2017 god.
Centar Istočnog Sarajeva je oko bivše kasarne Lukavica. Mnogo je mladića iz bivše Jugoslavije služilo vojsku u tim kasarnama.
Danas su u tom djelu najveći objekti supermarketi. Prvi je bio, TOM vlasnik neki Tomić (valjda bosanski pravoslavac), koji ga je prodao hrvatskom Konzumu. Drugi je slovenački TUS, a treći beogradski TEMPO. Tamo se snabdjevaju i Sarajlije jer je jeftinije, ali sav novac ide u "bratske" Republike.
Naravoučenije skontajte sami.

Put za Trebević preko Grbavice je drugi put za RS, počinje na raskršću, desno za Trebević a lijevo za Lukavicu preko Tilave. Tabla dobrodošlice u RS je ista i oznaka da počinje GRAD Istočno Sarajevo, a od grada ni korova. Definitivno najviše tih stanovnika "mrze" Banja Luku. Toliko im je "blizu" a tako daleko.

Treći put je preko Baščaršije prema Palima i Jahorini. Tu se ne osjeti više nikakva granica. Skijaši, turisti iz cijele bivše domovine a i Evrope, stanovnici Pala i Sarajeva neprestano razmjenjuju pravce ovog puta.
Obzirom da je ogroman broj Sarajlija rasut po bjelom svijetu, mnogo toga nigdje ne mogu saznati, ja sam odlučila da malo budem "glas istine" o našoj današnjici i svakodnevnici. Ta svakodnevnica, od 1992 do 1995 godine je prošlost, a događaji i uspomene iz tog vremena još dugo neće biti.

Pozdrav Saima

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mala ispravka. Nisu Tuđman i Milošević na salveti crtali Bosnu vec je navodno Tudjman crtao na salveti svoje vidjenje Pediju Ashdownu. Ko ce znat sta je istina sta legenda. Na kraju Ameri nacrtali a ovi domaci potpisali. I ko je sad Pedro. Rezultat crtanja je u svakom slucaju los.

Tuesday, 05 February, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Ovo nije legenda vec istina:
Tzv.Daytonski ugovor je suprotan medjunarodnom pravu,jer nije zasnovan na rezultima refeerenduma iz 1992.god.na osnovu kojih je Republika BiH-a primljena u OUN.
Narod cuti a politicari mute:NIKO NECE DA POKRENE TUZBU PROTIV DAYTONSKOG UGOVORA KOD NADLEZNIH INSTITUCIJA KOJE STITE MEDJUNARODNO PRAVO.Daytonski ugovor je priznao ,takodjer,teritorije tzv.Republici Srpskojkoje je stekla osvajanjem i genocidom,sto je suprotno Povelji OUN-a.Takodjer,Daytonski ugovor nije nikada verifikovan u Parlanentu BiH-a,a A.Izebegovic nije imao pravo da potpise neki medjunarodni ugovor bez odobrenja Parlamenta;Njegov potpis je povreda ustava Republike BiH-a.Pritiv njega je trebalo pokrenuti tuzbu za gazenje Usatava...
Heretik

Tuesday, 05 February, 2013  

Post a Comment

<< Home