SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, May 07, 2013

Prorok...

ispade Vucurevic.Obecala sam kad se vratim iz Albanije da cu poslati slike koje je Vice za pola dana boravka u Banja Luci donjeo.

Prije toga saljem jednu sliku mostarskog mosta snimljenu prije dvije godine.

Kad smo se vracali s mora, zaustavili smo se u Mostaru. Bio je lijep augustovski dan i mi smo oko 18 sati stigli u Mostar. Obisli smo Staru carsiju, rucali u jednom lijepom restoranu nad Neretvom. Kad je pao mrak spustili smo se ispod mosta. Most osvjetljen, Neretva blista, stjene ispod mosta po kojim se hoda se bjele i stice se utisak da je oko njih dan. Prizor je bio nevjerovatan. Tada je nasa snaha Zoe - Engleskinja rekla da se osjeca kao da je na nekoj drugoj planeti.

Vice je u Baluci snimio Ferhadiju sa nekoliko lokacija. Zavrsena je ograda, zavrsen je minaret i sedervan. Ako jos naprave ruzicnjak kao sto je bio duz cjele ograde, opet ce to biti lijep kulturno istoriski spomenik koji Banjaluci vec dugo nedostaje.


Gledajuci sve to sjetila sam se Vucuroviceve izjave da ce oni u Mostaru napraviti jos ljepsi novi stari most.

Raja su se tome smijala, a most se napravi bas takav.

Cini mi se da ce se to isto desiti i kod nas da ce se napraviti jos ljepsa nova stara dzamija.
Prica se da ce na otvaranje doci i princ Carls.

Pozdrav Saima

1 Comments:

Anonymous dubraka said...

Draga Saima,
hvala na interesantnim slikama u vec nekoliko priloga. Nisam stigla komentarisati zadnji put na impresivnu kucu tvoje bake. Tako je lijepa i nazalost prazna. Zamisljala sam sve one ruze koje su nekad rasle okolo i mirisale bas u ovo vrijeme.
Lijepo je vidjeti most u Mostaru koji blista i stoji ponosno iznad zelene Neretve.
Ferhadija napreduje. Izrasce ponovo iz pepela zahvaljujuci upornim ljudima.
U isto vrijeme me rastuzuje ociglednost slike o nama ili o bolje receno o bosanskom narodu.
Rusimo lako sve, od male kolibe do velelepnih istorijskih zdanja i onda gradimo ponovo.
Jednom je jedan anonimus rekao da niko ne zna tako uzivati zivot kao Bosanci. Prva misao koja mi je naisla bila je. Tacno, ali treba dodati da se mi isto tako ubijamo svakih 30 godina u prosjeku.
Pozdrav svima od Dubravke

Thursday, 09 May, 2013  

Post a Comment

<< Home