SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 01, 2013

Uz 1. maj



Prvi je maj, međunarodni praznik rada koji mi ovdje u USA ne slavimo. Iako je sve počelo kod nas, u Čikagu, danas slavi cijeli svijet a samo se ovdje praznik ni ne spominje. Politika je to, kao i mnoge druge stvari koje mi obično smrtnici ponekad me možemo razumjeti.

U ovakvim situacijama mi se obično javi neko sa prigodnom fotografijom i kratkim tekstom ali ove godine izgleda da smo svi zauzeti svojim poslovima.

Da sve ne bi prošlo bez pomena, kao svoj doprinos za praznik izabrao sam sliku tulipana „Banjaluka“ koje smo prošle godine dobili od našeg prijatelja iz Tenesija Miljka Bobreka. Tulipani su se lijepo rascvjetali ali smo ih morali zaštiti bodljama da ih jeleni ne unište. Eh, da je tako bilo u godinama prije devedesetih, da je i naš grad neko zaštitio ogradom protiv uljeza koji su u njega stizali godinama da bi na kraju istjerali domaćine, možda bi i danas u njemu cvjetalo razno cvjeće. Ovako, prevladao je korov koji je teško uništiti.  

Banjalučani diljem svijeta, sretan vam 1. maj, ma gdje bili.

2 Comments:

Anonymous dubravka said...

Pozdrav svima i cestitke od mene iz Montreala. Ovdje se prvi maj uvijek obiljezi.
Ko se prvi sjetio da mi cestita ? Moja Ana.
Djeca se sjecaju porodicne tradicije i skupljanja oko gice na raznju. Moj tata je dijete rudara i njemu je taj praznik duboko u srcu, jos iz dana kad je bio zabranjen.
Dubravka

Wednesday, 01 May, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Hvala i uzvracam cestitku.
Zvjezdana i ja smo si jutros cestitale, a obe praznujemo radeci.
Prijateljica iz Sarajeva me pita hocu li na prosvjede ? I da imam vremena ne bih. Ne ulijevaju mi povjerenje ovi nasi sindikalci, a rado bih zagrmila koju protiv vlade, onako za dusu.
Pozdrav, Nada

Wednesday, 01 May, 2013  

Post a Comment

<< Home