SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, April 09, 2014

In memoriam - Slavica Jungić (1945 - 2014)


4.07.2013. iz mog dnevnika

Nešto je malo iza podneva, zazvonio je telefon. Prepoznajem glas, iako slabašan ima onaj prepoznatljiv i veseo ton.
 – Slavice, rekoh, baš mi je drago da te čujem. Kako si? 
- Dobro sam, gdje si, jesi li u svom stanu ili kod mame, što radiš poslije podne? Idem doktorici na kontrolu, pa bismo se mogle poslije toga vidjeti ako si u svom stanu.
Ambulanta je nekih tristotinjak metara od našeg stana.
Jesam, u svom stanu sam, jako bih voljela da se vidimo – rekoh. Navrati do mene.
- Ne mogu se penjati na drugi kat, radije da budemo vani, ugodnije je na zraku.
I tako se dogovorismo da me nazove kad dođe do slastičarnice u blizini moje zgrade, bit ću spremna i dolazim za pet minuta.
Nismo se vidjele mjesec dana, vidjele se par dana prije našeg odlaska snahi i sinu u Švedsku.
Promijenila se. 
- Slavice jesi li ti to opet omršavila?
Jesam – kaže, 6 kg. Puno – rekoh –  zašto, što je bilo?
Ma, nije mi bilo dobro, osjećala sam se slabo, nisam mogla jesti.
Što ti kaže doktorica? – pitam ju.
Uvijek isto – Vi ste gospođo Jungić medicinski fenomen. S ovim vašim nalazima, drugi ne bi bili živi, ili nebi ustajali iz kreveta, a vi evo dolazite sami i još dobro raspoloženi.
- Nalazi su mi jako loši, borim se – kaže mi.
I bori se, junakinja je, ali ja u njenim očima vidim duboko sakrivenu tugu i ispitivački
pogled da otkrije kako me se dojmila njena izmjenjena pojava. Glumimo obje.
Trudimo se, ona da sakrije koliko joj je teško, a ja da na meni ne vidi koliko sam potresena.
Bježimo od bolne stvarnosti, pričajući o njenoj iznadprosječno pametnoj unučici, a kako Slavica duhovito prenosi njene umotvorine, smijemo se od srca, ne obračajući pažnju na poglede gostiju. Gledaju nas, kako neće, jer je njeno stanje uočljivo, a naša veselost nije primjerena.
Taj divni «mali stvor», kako često naziva svoju unučicu, čini ju sretnom, sve te priče njenih dječjih i školskih događaja podižu joj duh, a radost ispunjava srce i dušu i hrana je njenom umornom tijelu. Sretna sam i ja gledajući je s tim bljeskovima radosti u očima dok mi priča o Lei. Smijemo se da ne zaplačemo.

Ni traga onoj Slavici s kojom sam do unatrag tri godine pješačila Medvednicom, s kojom sam uživala u svim godišnjim dobima po planini i koja nas je uveseljavala svojim šalama i pjesmom. Sjećam se njenih izrazito plavih veselih očiju, čija se boja i sjaj izgubiše. Sjećam se njene neobično guste plave kose i uvijek lijepe frizure, koja se također izgubila.
Bolno mi je gledati to propadanje. S njom sam sve te godine.

9.04.2014.

Borila se, junački sve do današnjeg dana, a svi smo se nadali da će joj dijaliza, na koju je trebala poći od idućeg tjedna očistiti organizam i osnažiti ju. Vidjela sam je dan prije nego sam poslala prilog o njenoj Lei. Bilo joj je teško, jedva me je ispratila do vrata.
Ne brini se, izvući ću se ja, koliko mi je puta samo bilo loše, pa sam izdržala – govorila mi je. A posjetila sam ju prije četrnaest dana da uzmem Leinu priču i odnesem joj lijepu veliku obećanu bilježnicu u kojoj će pisati svoje priče i crtati.
Čule smo se od tada telefonom nekoliko puta, bilo joj je drago zbog priloga o Lei, i rekla mi je da su ju mnogi zvali oduševljeni Leinom pričom.  U svakom telefonskom razgovoru mi je nekoliko puta ponovila – ne brini, bit ću bolje, izvući ću se. Ostajala  mi je ta njena rečenica u mislima, ali bježala sam od činjenice da ona sluti skori odlazak i da hrabri i sebe i mene i sve nas prijateljice od onog što se približava.

Draga Slavice, kako je sudbina nepravedna. Toliko si voljela život, prirodu, ljude.
Patila si nekoliko godina i otišla zauvijek zbog kobne liječničke pogreške.
Teško se mirim s time, ne neću to nikad prihvatiti.
Sjećat ću te se vesele, raspjevane, s iskrama u tvojim prelijepim plavim očima, s predivnom bujnom kosom, i po smijehu nas prijateljica planinarki na stazama Medvednice, koje smo te sve voljele, jer si nam bila prava prijateljica, divan čovjek.

Počivaj u miru i konačno bez patnji draga moja prijateljice.

Nataša 

Medvednica, april 2008.

Planinarke

S Emirom na Trgu bana Jelačića

Sljemenska žičara 2006.

Tek stigle u Ljubljanu

Yaprešić, dvorac Lužinica

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Emira said...

Draga Natasa,
znam da te boli Slavicin odlazak, kao I sve nas sto smo je voljeli I druzili se s njom u nekom periodu naseg zivota. Na sve nas je njen beskrajni optimizam ostavio neizbrisiv trag.
Sjecam se njenih sala, nacina kako je pricala o svojoj djeci, o problemima. Uvjek sa nekom pozitivnom porukom .Nikad, bas nikad, nije se moglo cuti da joj je tesko. Najteze situacije je prepricavala tako da se ne osjeti kako joj je bilo, uvjek sa nadom da ce biti bolje.
Zato je valjda svima bilo tesko kad su pocele njene nevolje sa zdravljem. Zaista se napatila u zadnjih nekoliko godina. I opet je ona bila ta koja je davala nadu da ce sve proci I da ce sve biti OK. Samo jednom sam dozivjela da je nestalo te nade I optimizma. Bio je to nas predzadnji razgovor.Pomislila sam tada 'koliko mora da je bolesna I koliko je boli, kad ne moze razgovarati I kad se izgubio njen optimizam'. Medjutim, vec sljedeci razgovor, zadnji, bila je opet ona nasa Slavica. Da li je to ona ponovo tjesila mene, a trebalo je biti obrnuto? Ne znam.
Znam da je bila pravi prijatelj I da ce ostati u najljepsim uspomenama.
Pocivaj u miru draga nasa drugarice.

Thursday, 10 April, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Nisam poznavala Slavicu , ali sam sretna zbog ovih priloga i komentara blogera koji su je poznavali.
Natasin prilog mi je kao oda velikom prijateljstvi. Ovako nesto samo dobre osobe mogu pisati o dobrim osobama.
Drago mi je sto je Nataša nasla vremena i volje da napise predivan prilog o njenoj unucici.. A jos draže sto je to Slavica bila u prilici citati zajedno sa svojom Leom
I sto ce na blogu ostati , dugi trag i uspomena,, na jednu divni baku , koja je po onome sto se o njoj napisalo sigurno prenijela divne osobine svojoj Lei.
Zelim cijeloj familiji snage da budu jaki i ponosni sto su imali takvu osobu pored sebe. I moje iskreno saucesce.
Pozdrav Saima

Friday, 11 April, 2014  

Post a Comment

<< Home