SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, June 25, 2015

Ekskurzija

Plitvice
Prelistavajući stare albume naletih na slike s maturske ekskurzije. Bilo je to davne 1966. godine kada je naš razred na početku 4. razreda Tehničke škole obilazio zapadni dio nekadašnje domovine. Prva stanica ekskurzije je bila Zagreb a nakon toga smo posjetili Ljubljanju, Bled, Rijeku i Plitvice. Putovalo se vozom a odsjedalo u skromnim objektima. Ekskurzija je pored turističkog trebala da ima i stručni element pa smo posjetili i neka mjesta koja su imala veze s našom strukom. Školovali smo se za radio mehaničare što je u ono pred-demokratsko doba (ili doba mraka, kako ga danas neki popularno nazivaju), značilo da ćemo lako naći posao. Danas, nisam siguran da takav odsjek na Tehnici i postoji ali pouzdano znam da posla za takvu struku nema, kao ni za ostale srednjoškolce koji se školuju za biro za zapošljavanje. Došla neka nova vremena gdje se jedino isplati biti političar, smjer nacionalizam, a za to ne trebaju nikakve škole. Dovoljno je poticati iz familije koja ta „znanja“ prenosi s koljena na koljeno i gdje se gradivo prilagođava trenutnoj situaciji..

Plitvice
Cijelog putovanja se sjećam samo kao kroz maglu, posebno onog „stručnog“ dijela, ali su mi zato neki gotovo nevažni događaji ostali u sjećanju te ih i danas vidim jasno kao da su se dogodili jučer. Kako naš mozak odlučuje šta će trajno zapisati, a šta će pobrisati, teško je shvatiti, barem za mene. Vjerojatno oni koji se time bave imaju objašnjenje ali ja ga nemam. Uostalom, to je i manje važno. Najvažnije je da smo se tada lijepo družili, da se nismo dijelili na „naše“ i „njihove“ (bar sam ja tako osjećao), i da nam je na putovanju bilo lijepo.

Ispred objekta Crvenog križa u Zagrebu
U Zagrebu smo  „odsjeli“ u montažnom objektu Crvenog križa koji se nalazio odmah do Glavnog kolodvora. Posjetili smo Zagrebački velesajam, Televiziju, svratili na Sljeme, a od svega mi je u sjećanju ostalo kako smo na Sljemenu igrali na male na nekoj prlično strmoj padini pa smo svako malo jurili za loptom niz brdo da nam se ne izgubi u šumarku u dolini. Niti je brdo bilo mjesto gdje se mogao igrati nogomet,  niti smo ga baš morali igrati, ali eto, to su bile te godine kada su nam svakakve stvari padale na pamet.

U parku Tivoli u Ljubljani
Nakon Zagreba put nas je odveo do Ljubljane. Tu smo obišli neku elektronsku firmu (možda je to bio neki pogon ISKRE iz Kranja ali nisam siguran), obišli park Tivoli, popeli se na gornji grad. Spavali smo u nekom studentskom domu a tu mi se u sjećanju duboko urezalo lice našeg kolege Keme Bečića kada se probudio namazan pastom za zube. Ne sjećam se čije je to ideja bila ali se sjećam Keme kako sjedi na krevetu i lista reklame koje je pokupio na Zagrebačkom velesajmu kako bi našao neku koja mu nije bila važna a kojom bi se mogao obrisati. Dok su ostali crkavali od smjeha, on se jadan snuždio ne shvaćajući šta ga je snašlo.

Na Bledu, ispred barake izvidžača
Slijedeća stanica je bila Bled. Spavali smo u baraci neke slovenačke izviđačke skupine koja se nalazila na maloj uzvisini iznad mjesta. Od svega mi je ostala u sjećanju krađa jabuka iz privatnog dvorišta u ulici na putu do naše barake, i to je sve.

S Bleda smo se spustili na more, u Rijeku. Opet smo spavali u objektu Crvenog križa. U Rijeci smo se kupali u septembru, iako je sezona kupanja već odavno prošla. I tu smo igrali nogometa a meni je za uspomenu ostala povreda noga nakon što sam, u žaru borbe za loptu, ogulio dobar dio kože na betonu igrališta.

Na TV tornju na Sljemenu
Iz Rijeke mi je u sjećanju ostao još jedan interesantan događaj. U gradu smo se sreli s grupom iz elektro razreda koja je razgledala grad kao i mi. U jednom trenutku se na glavu profesora Šebalja „pokaki“ golub kojih je na tom mjestu bilo jako puno. Dok se većina osjećala neugodno zbog ovog događaja, jedan od elektraša (ime sam mu zaboravio iako sam ga sve do nedavno znao) ispali ko iz topa: „A šta ćete profesore, govno na govno“. Svi smo se ušutili čekajući profesorovu reakciju. Kada se on na to nasmijao, nelagode je nestalo i sve se završilo obostranim zezanjem.

Zadnja stanica su bile Plitvice. Ovaj put smo spavali u kampu ferijalaca. U kamp smo stigli u rano jutro i odmah udarili u svirku i pjesmu (Željo Kosanović je na ekskurziju ponio gitaru pa je svirka i pjesma odzvanjala cijelim putem). Našom svirkom smo razbudili cijeli kamp pa su nam se mnogi pridružili iako smo im prekinuli san. I na Plitvicama smo se kupali iako je voda bila prilično hladna. Sjećam se da sam ja skakao u vodu s čarapom na jednoj nozi, onoj koju sam povrijedio u Rijeci jer se krv iz rane skorila i zalijepila čarapu a ja nisam imao hrabrosti da je na silu skinem. Kupanje je pomoglo da se skorena krv otopi pa sam tako nakon dva dana mogao promijeniti čarape.

Na Plitvicama
S Plitvica se sjećam i jednog neugodnog događaja. U kampu je pored nas bila raja iz beogradske bibliotekarske škole. Većinom su to bile djevojke, uz nekoliko momaka. Za vrijeme ručka, kada smo strpljivo čekali u dugom redu da stignemo do mjesta gdje se dijelila hrana, par momaka iz bibliotekarske škole su se, mrtvi hladni, ubacili ispred nas. Na primjedbe nekolicine naših momaka da to ne mogu uraditi i da se vrate na kraj reda, oni nisu reagirali već su se pravili velikim frajerima. Kada se ručak završio, grupa naših momaka je zaustavila „frajere“ iz Beograda i tražila od njih da se izvine zbog njihovog nekorektnog postupka. Momci su se i dalje nastavili praviti važnim, smatrajući nas rajom iz provincije.
Još malo Plitvica
Nastalo je nagurivanje i vrijeđanje i u jednom momentu je naš vođa puta profesor Franjo Majdandžić zamahnuo rukom da jednog od frajera udari šakom. Momak se izmakao, Franjo je od siline zamaha pao na zemlju, beograđani su se dali u bijeg a svi mi za njima. Jurili smo momke kroz šume Plitvica ali ih nismo mogli stići. Nije ih bilo sve do večeri kada je nekoliko njihovih kolegica uspjelo da ubijede naše momke da se stvar zagladi. Naš uslov je bio da se momci izvine, na što su oni pristali. Inače, ostali bi bez večere a ko zna da li bi se mogli vratiti na spavanje jer je naša ekipa planirala da na smjenu stražari ispred njihovih baraka za spavanje kako bi se računi poravnali.


Eto to su sjećanja koja mi se vratiše kada sam ugledao ove slike. Odgovore na pitanja gdje su bila spremljena, u kojem čošku moga mozga, i zašto su baš ona ostala sačuvana a ne neka druga, ostavljam onima kojima je to struka. Dobro je da se i ovoliko sjećam jer primjećujem da svakim danom sve teže pamtim a brže zaboravljam. Siguran sam da se svako od nas, koji smo te davne godine proveli desetak lijepih dana družeći se, ima neka svoja sjećanja. Možda se neko od njih javi s komentarom iako primjećujem da smo se dobrano umorili. A i vrijeme nam je. 

Zgreb - park u Subićevoj, u blizini TV Zagreb

Na TV tornju na Sljemenu

Ljubljana - na Starom gradu

Labels:

8 Comments:

Anonymous Nada said...

Tim Beogradjanima se moze oprostiti, mladost-ludost, ali starim mulcima ( da ih ne nazovem jos pogrdnijim izrazom ), koji bi trebali biti uzor ne dam pardona.
Neki dan, na Dalmatini, na jednom od odmorista, zastali smo da kupimo sendvice i sokove, i malo se odmorimo.
Gospodja ispred mene je placala racun, a jedan gospodin ( ispostavilo se da je stranac ),pristao covjek, nasih godina, nastojao se ubaciti na njeno mjesto. Zagradila sam mu put i rekla blagajnici da ga ne smije usluziti
prije mene. Onda je on, kao " pravi kavalir", pruzio novac preko moje glave. Tlak mi se popeo na tristo, citajuci mu bukvicu o kulturi ponasanja i to tako da me cuo cijeli resoran. Znam da me nije razumio, ali je mogao naslutiti o cemu je rijec. Njegov komentar je bio: " va, va, va...". Njegovu bahatost je vise nemoguce iskorijeniti.

Thursday, 25 June, 2015  
Anonymous Aljoša Mujagić said...

Gledajući Nadine slike i čitajući priču vraćam se u djačke dane kada smo takodje preko Zagreba i noćenja u Crvenom krstu, iza hotela kod stanice, te obilaska starog grada nastavljali put do Ljubljane i Postojne. Obilazak Postojinske špilje i gledanje čovječije ribice ostali su u sjećanju koje je ovaj članak izbio na površinu. Kao angdota zvuči priča o nazivu stanice kada smo prešli u Sloveniju. Neko upita kako se zove stanica našto stiže odgovor ;"Zamoške", neshvatajući da se radi o WC-u za muške napisano na slovenačkom.
Sa Nadinih slika prepozajem Sajmu,Kemala Bečića i neke djevojke čije sam likove prepoznao ali imena zaboravio. Kemo je i moj školski kolega iz osnovne škole a "raja" sa Medreskog gdje je i odrastao u blizini debele džamije,koju zamjeni stambena zgrada sa radnjom "Bor" i jos nekoliko radnjica.
Izlet na Plitvice je bio prije završetka osmog razreda osnovne "Zmaj Jova Jovanović", škole koja je tada bila smještena na prostoru gdje je sadašnji Elektro fakultet i sada iza Madine ćevapčinice. Tada sam sa Miloradom Stanišićem i ostalom rajom popio svoje prvo Karlovačko pivo, da se pokažemo kako smo odrasli.
Danas su to dani za koje bi mogli reći " da je nekada bilo sve bolje i ljepše", a to nekada je vrijeme naše mladosti i odrastanja pod brižnim krilom naših roditelja. Sada većina tih ljudi i djevojaka sa slika živi razbacana širom ove lopte, zahvaljujući agresiji i nacionalizmu koji nabuja u tim krajevima, a siguran sam da su neki i otišli na put bez povratka jer se te generacije polako primiču u redu koji vodi vječnim lovištima kako Karl Maj napisa u svojim djelima.
Aljosa Mujagic

Friday, 26 June, 2015  
Blogger co said...

Samo opaska na Aljošin komentar. Prilog je o ekskurziji moga razreda a ne Nadinog. A što se tiče Keme, da, sjećam se da je stanovao kod debele džamije. Nisam ga vidio već godinama i ne sjećam se gdje se sada nalazi. Predpostavljma da nije ostao u Banjaluci.

Co

Friday, 26 June, 2015  
Anonymous Dubravka said...

Izgleda da je to bila tradicionalna tura za elektro i radio odsjek. I ja sam isla istim putem nekoliko godina kasnije.
Profesor Sebalj je uvijek bio aktivno ukljucen u organizaciju. Preko Zagreba skroz do Bleda, pa opet nazad preko Rijeke i Plitvica
Cuvam divna sjecanja na ferijanlne domove i cuvene krem snite na Bledu.
Isto tako sjecanja na dragog profesora Sebalja, koji se prve dvije godine trudio da bude strog i na distanci od djaka. Treca i cetvrta godina su bile potpuno suprotne.
Sjecanja dolaze, jos jedna tradicija se njegovala, Zagrebacki velesajam i posjeta zooloskom vrtu na Maksimiru. Profesor Sebalj je imao svoju cuvenu salu (zbog koje bi mozda izgubio posao u ovom vremenu) : « Aaa, idete u Zagreb, pazite da vas ne zadrze u Maksimiru. »
I to je rekao u nasem razredu, druga godina elektro skole, znajuci da se spremamo na put. Cas je dalje tekao, pricalo se o sajmu, o katedrali, cvjetnom trgu……Profesor Sebalj je napomenuo da ima nekoliko dobrih prijatelja u Zagreba. Onda je jedna cura koja je ponavljala razred i bila malo iskusnija upitala tiho ,onako iz coska : « Jel’ na Maksimiru «
Kako se profesor naljutio : « ko je to rekao, sram vas bilo , kako se usudjujete» .
Nije volio da mu zutokljunci vracaju istom mjerom tako javno, iako je vjerovatno duboko u sebi postovao brzinu i ostroumnost svojih djaka koji se « usude ».
Pozdrav svima od Dubravke
P.S. Ova zadnja slika je nevjerovatno dobrog kvaliteta

Friday, 26 June, 2015  
Anonymous Anonymous said...

Proba pa ako uspije slijedi tekst

Saturday, 27 June, 2015  
Anonymous Saima said...

Kako samo malo podsjećanja treba pa da sjecanja krenu kao bujica.
Kad sam bila na 40-toj godišnjici mature neki su se sjetili da sam bila redar 06.06.1966
Obzirom da se svaki dan u desnom uglu table morao napisati datum ja sam ga napisala i rekla"od sada pa nadalje sjetite me se svakog 06.06." Nikad do tada sa toga nisam sjetila a onda mi je ta slika dosla u pamet kao da je bilo juce.
Sa ekskurzije se sjecam jednog rucka u ekspresno restoranu u Kranju. Obzirom da su nam svima finansijske sredstva bila ogranicena( bez obzira koliko smo u porodici bili materijalno jači ili slabiji) svima su roditelji u svom odgoju preferirali skromnost.
Neko je ušao u taj restoran i vidio na meniju " grah s maslom" koji je bio vrlo jeftin. Bilo nas je desetak ili vise ne sjecam se . Grah nam je bio nesto sto je tada izazivalo vodu na usta, poslije danima suhe hrane( meni pogotovo i danas najdraže jelo).Konobar je na plitkom tanjuru donjeo jednu manju hrpicu graška i na toj hrpici na vrhu mali komadić putera.
Znam da smo prvo bili šokirani a onda smijeh nismo mogli zaustaviti.
Ovaj prilog je me dugo zadržao pa sam sve slike polako razgledala. Nisam sigurna ali mislim da je Buco slikao. Onda je svako naručivao slike na kojima je bio prisutan. Cesto smo se znali raštrkati na razne strane i tako se i slikali.
P.S.
Kemo Becic je bio na 40-toj godišnjici mature. Zivi u Švedskoj i nevjerovatno dobro izgleda, svako bi ga prepoznao.
Pozdrav Saima

Saturday, 27 June, 2015  
Blogger co said...

Što se tiče fotografa, morao je to biti Faki jer se on time bavio u to vrijeme. A ujedno mu je to bio mali biznis u ono doba kada većina nije imala fotoaparata.

Saturday, 27 June, 2015  
Anonymous Emira said...

Aljosa,
u pravu si. Nazalost vec odavno nisu s nama Boro Beker, Seranic Muhamed, Milena Gataric I Zdravko Suhajcek(Rus).Svi su na slikama u prilogu. Napustili su nas I Dragan Georgijevic koji nije isao na ekskurziju I Jasna Dedic koja nije isla s nama u cetvrti ali je bila u prva tri razreda I dio nase vesele zajednice I nasih maturskih
proslava.

Saturday, 27 June, 2015  

Post a Comment

<< Home