SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, September 24, 2015

Summertime jos jednom

Vezan trenutak
Ana je imala 10 godina kad je dosla u Montreal. Trabalo je nastaviti uciti i odrastati u novom svijetu. Osnovna, pa srednja skola, onda koledz, universitet. U osnovnoj skoli je preko ljeta igrala fudbal, kao i mnoga ovdasnja djeca. Nije pokazala neku veliku zelju da nastavi taj sport u high school. Tamo joj ponudjen rukomet posto je izrasla  visoka, ali nije joj se svidjalo. Plivala je nekoliko godina i onda smo imali razgovor sa zakljuckom da ona nije neki sportski tip i da je ostavimo na miru s nasim komentarima da se mora baviti nekim sportom zbog zdravlja. Negdje poslije koledza je ona sama odlucila je da proba karaté. To joj se svidjalo, pricala nam je kako se odvijaju casovi i kako je disciplina jako vazna. Ona je kao pocetnik imala zadatak da brise pod.

Yann je dosao u Montreal na studije informatike sa malog ostrva Reunion juzno od Madagaskara. Upoznao je karaté jos kao mali djecak. U Montrealu je nastavio vjezbati. Upoznao je Anu jos dok je brisala pod. Tako je u montrealskom karaté klubu pocela ljubav. Ana je tada vec bila pticica koja je  napustila gnijezdo i zivjela sa prijateljicom u malom stanu u Verdunu. Yann je takodje odletio iz gnijezda i dijelio stan sa tri drugara u Montrealu daleko od svoje kuce i familije. Onda su Ana i Yann odlucili da zive zajedno i tu bi bio pocetak svijanja novog gnijezda.

Ove godine su Ana i Yann odlucili da formaliziraju svoju vezu jednim sluzbenim vjencanjem. Vjencanje nije nista promijenilo u njihovom zivotu ali to je bila izvanredna prilika da svi njihovi najmiliji dodju i budu zajedno. U ovom trenutku smo svi ponovo na poslu u redovnoj svakodnevnici. Proveli smo dvije  nezaboravne sedmice zajedno, u pripremama, izletima, vecerama i rostiljanju. Vjencanje je bilo u jednoj od zgrada McGill univerziteta. Protokol nije bio stro. Ana je umjetnik i ne voli klisee. Zamolila je prijateljicu iz high school Amy da bude administrator (maticar). Amy se pripremila temeljito, sve po redu i zakonu. Anin dido i Yannova baka su zamoljeni da ih doprate kratkim putem kroz salu do maticarke Amy. Svirala se njihova omiljena muzika Summertime. Bila je to neka verzija, koju nisam nikad prije cula, dirljivo. Ana jako voli urbani dio Montreala, Lachine kanal, obozava gledati ribice koje skacu iz vode pred kraj ljeta. Od male djevojcice izrasla je u mladu zenu, koja zna dijeliti srecu sa prijateljima i familijom.

Dubravka

Cijela svita

Baka i dida

Yann s bakom

Ana s didom

Ana s drugaricama iz high school
Desno je Amy koja je imala ulogu matičara

Torta

Razgovor s Dunjom, prijateljicom iz ranog djetinjstva sa Starčevice

Labels: ,

7 Comments:

Anonymous sega said...

Nasoj dragoj ANI i YANNU, Kusmicima i svima u familijama najiskrenije cestitke.
Mladima zelimo dobro zdravlje i sve najljepse u zivotu.
Zivjeli i uzdravlje !!!!!!!!
Slijepcevici

Thursday, 24 September, 2015  
Anonymous Anonymous said...

Ako im je torta ovakva , prelijepa, prelijepa zelim im čitav zivot ljepsi i od ovoga. Kako su lijep par i lijepe zemlje iz kojih su dosli, dolazite nam i odlazite im, jer ja godinama uzivam i obilascima mjesta mojih snaha i uzivam a isto tako i oni u Bosni.
Sretno, sretno , sretno
Pozdrav Saima

Thursday, 24 September, 2015  
Anonymous Nataša said...

Najiskrenije čestitke mladenicima i njihovim roditeljima.

Želim im dug i sretan zajednički život.

Nataša

Thursday, 24 September, 2015  
Blogger co said...

Pridružujem se čestitkama i želim mladom bračnom paru mnogo sreće u budućem životu. Njih dvoje su jedan zračak nade da u ovim ludim godinama sve još nije izgubljeno. Dok na jednoj strani primjećujem jaki uticaj religije, i to one radikalne, koja bilo kakvo međureligijsko mješanje osuđuje ili zabranjuje (njihovo mišljenje o nevjernicima da ne spominjem), na drugoj je mala grupa onih koji su ostali vjerni duhu u kojem su neki od nas odrasli. Najljepše želje mladencima još jednom, a čestitke sretnim roditeljima.

Thursday, 24 September, 2015  
Anonymous Dzindici said...

Draga Dubravka,
hvala sto si podijelila s nama ove lijepe trenutke u zivotu tvoje porodice.
Ani i Yannu cestitamo i zelimo sve najbolje u braku !
Cestitke i svima vama, puno pozdrava za sve.

Thursday, 24 September, 2015  
Anonymous Enisa said...

Draga Dubravka,
uljepšala si nam ovu tužnu svakodnevnicu.Ova životna priča liči na bajku.Mladencima želim svu sreću svijeta.Tebi i Kušmićima čestitam na zetu,i neka im vaš život bude uzor.Šaljem vam svima puno pozdrava.Niskana

Wednesday, 30 September, 2015  
Anonymous Anonymous said...

U mom komentaru je nestao kraj teksta. " i u Hrvatskoj". Lijep je osjecaj imati puno domovina.
Uvijek mi je draga ona " budala zivi gdje se rodila, a pametan tamo gdje mu je ljepse."
Pozdrav Saima

Wednesday, 30 September, 2015  

Post a Comment

<< Home