SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, February 12, 2017

Nekoliko uspomena


Moj prilog, mislim da će biti malo neobičan, ali ponekada i uspomene u vidu malih stvari znače mnogo.  Bar meni. Prlikom napuštanja Banjaluke u jesen 1993. godine u jednu od (dvije) torbe sam ubacio par stvarčica koje mi sada imaju još veću vrijednost i sjećanje na par perioda u mome životu.

Novčanik moga oca iz 1948. godine
NOVČANIK moga oca koji je kupio 1948. kada je počeo raditi na željeznici kao mašinovodja. U njega sam stavio i 100 dinara (čini mi se da smo tu novčanicu nazivali ‘’stoja’’), na njoj piše 1965-a, narodna banka Beograd.
Sto dinara štampano 1965. godine

PRIBOR ZA BRIJANJE (kupljen 1950-e nakon rodjenja moga brata), takodje od moga oca smo prosle godineš prilikom raspremanja stana poslije smrti naše mame. Znači, prilokom odlaska iz Banjaluke, 1995-godine, moja mama ga je ponijela. Za to, nismo znali. Sjećam se, u maloj Al-kutijici se nalazio mali sapun, moj otac bi napravio pjenu ….. i tako je to bilo u ta vremena do januara 1969-e, kada je nesretnim slučajem na poslu izgubio život.

Pribor za brijanje

DIO PRIBORA ZA CRTANJE ( iz godine 1949-e ili 50-e) koji je prvo koristio moj najstariji stric, a kasnije mladji i na kraju i moj brat. U ta vremena pribor je bio kompletan u jednoj crnoj Richter kutiji, izmedju ostalog sjećam se i ‘’držala’’ u koji se sipao tuš kao i ‘’pera’’ različitih debljina.
Pribor za crtanje

MOJA PERNICA, prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, 1959. godine, dobio sam PERNICU, možda smo to još nekako nazivali ali ja se sjećam …. samo ovoga izraza.
Pernica
CRNE CIPELE, radeći knjigovodstvene usluge za robnu kuću TRIGLAV, kasnije Kastel, u istoj sam u martu 1989. godine kupio cipele, proizvodnje PEKO, Tržić. Kako vidite imam ih i danas. Prije par dana sam ih nosio obućaru da stavi tanku gumu na djonove, kaže da su još u veoma dobrom stanju, svi kožni sastavi sa strane, kao i gornji dijelovi gdje je šiveno, majstorski uradjeno. Sada u martu će biti godišnjica ….. 28-a  za cipele.  Bravo Peko Tržić !!

Cipele PEKO, Tržić

OSTACI  ‘’Infokonta’’, kako se zvala mala firmica koju su osnovali i radili u njoj, Kata Pehar i moja malenkost. Naime u vrijeme predratnih promjena kod nas (privatizacije ili ‘’osamostaljivanja’’), po savjetu našeg omiljenog direktora (za sva vremena veliko mu HVALA) Kata i ja počinjemo raditi zajedno, knjigovodstvene usluge za ‘’mala preduzeća’’ a naš najveći poslodavac je bila robna kuća TRIGLAV ....kasnije KASTEL.  Po odlasku iz Banjaluke u mojoj torbi su ostali PEČAT i KLJUČIĆ od pretinca iz SDK-Banjaluka. Ništa više nego lijepa uspomena, iako je sve propalo ...... Kata je napravila prvi korak za svoj daljnji rad u Rijeci a ja  veoma važnu pripremu za kasniji rad ovdje u Holandiji.
Ostaci INFOKONT'a
Eto, to su običnosti i neobičnosti s moje strane, pominjanje plemenitih ljudi, stvarčica, ugodnih trenutaka i dogadjaja se lijepo sjećati  !!!!!

Pozdrav svima.
Sega

Labels:

2 Comments:

Blogger co said...

Ovaj Segin prilog me vrati u neka lijepa vremena kojih ću se uvijek sjećati. Znam da ima i onih koji ta ista vremena vide i osjećaju drugačije ali neću sada o tome.

Danas sam htio napisati par riječi o INFOKONT-u, firmi koju Sega spominje a koja je ukrstila naše puteve da bi ih rat poslao na dvije strane svijeta.

Početkom devedesetprve sam donio veoma hrabru odluku: napustio sam Rudi Čajavec, RO Profesionalna elektronika i upustio se u nesigurne vode privatluka. U Čajavecu sam imao lijep posao, odličnu platu, sigurnu budućnost (tako smo svi u to doba mislili), podršku od rukovodstva Profesionale (odjeljenje koje sam vodio i koje je formirano na osnovu mojih ideja i vizija je preraslo OOUR TU i bilo izdignuto na nivo cijele fabrike), dobio sam kadrovski stan, često išao na službena putovanja u inostranstvo, jednom riječju, ništa mi nije nedostajalo. Međutim, želja da svoju sudbinu sam određujem, u trenutku kada se na čelu vlade bivše Juge našao Ante Marković, taj čovjek blagog osmjeha i velikih vizija, je bila jača. Osnovao sam firmu IDENT i krenuo od nule.

Važan dio poslovanja preduzeća je bilo knjigovodstvo a tu sam imao malo iskustva. U početku su ga vodila dva poznanika (prilično dobro ali ne onako kako sam ja to zamišljao) a onda se pojavio INFOKONT, firma čiji pečat i ključ nam je Sega „predstavio“ u svom prilogu. Bio sam odušeljen njihovim radom i poslovnošću. Sega je jednom nedeljno dolazio u IDENT da pokupi poslovnu dokumentaciju i time su prestjale moje brige o poslovnim papirima. INFOKONT je obrađivao dokumente, pripremao uplate za SDK (Službu društvenog knjigovodstve), vršio sva potrebna (zakonska) plaćanja, arhivirao dokumente u svojim prostorijama. Sega je, koliko mi se čini, tada dolozio Renoom 4, tačno na vrijeme tako da sam jedan veliki dio posla mogao skinuti sebi s vrata. Čak je i provjera poslovanja firme, koju su radili insprektori SDK, vršena u prostorijama INFOKONT-a. Sjećam se prve kontrole koje je vršio ispektor (ime sam mu zaboravio ali mu se face dobro sjećam, a znam da je gradu važio za veoma strogog) i njegove pohvale na posao koju su Kata i Sega radili. Bio je to lijep osjećaj kada nisi mislio da bi te mogla stići kazna financijske policije u slučaju eventualnih grešaka u poslovnim knjigama.

INFOKONT je bio dio svijetle budućnosti koja nam se činila izvjesnom. U gradu su nicale male firme na svakom koraku, potrebe za računarskom opremom su rasle (to je uticalo da je promet IDENT-a stalno rastao), također je rasla potreba za firmama koje će voditi finacijske poslove a INFOKONT se veoma brzo pročuo po svojoj poslovnosti i korektnom odnosu prema svojim mušterijama.

Ali, sve ovo je trajalo prilično kratko. Idioti su došli na vlast, nacionalizam je postao odlučujući faktor i najvažnija stvar u životima većine, bivša Juga, a sa njom i Bosna, su srljale u ponor koji je završio ratom. Većina sposobnih i ambicioznih su rastjerani na sve strane svijeta a u starom kraju su zavladali ratni profiteri i prevaranti i takvo stanje vlada evo već više od dvadeset godina. Nama, koji smo bili dio nečega što je imalo šanse da uspije i da donese prosperitet u te naše krajeve sada jedino ostaje da se prisjećamo tih lijepih vremena i duha koji nam je davao nadu da će najsposobniji isplivati na površinu i povući zemlju naprijed u trenutku kada je ona tražila izlaz iz krize koja ju je zahvatila. Zbog toga mi je ovaj Segin prilog posebno drag.

Monday, 13 February, 2017  
Anonymous Anonymous said...

Segin prilog je pun lijepih emocija i sjećanje na nase drage roditelje kojih nase generacije vec odavno nemaju. Rijetki su sretnici koji mogu i danas da zive s njima ili u njihovoj blizini.
Milanov komentar je pokazao da smo imali veliku šansu u cijelom regionu da imamo ovaj napredak u svijetu, biznisa, inovacija, tehnologije a na celu toga osobu u liku Ante Markovića. Ali nismo imali pameti.
Ideologija SANU i Kosova je bila smisao svega.
Sad sve to imamo u regionu. Svi slični Segi i Cou bez obzira kojem rodu pripadaju, i u kojem djelu Juge su zivjeli, na srecu odmah otisli i sa svojim znanjem morali uspjeti.
Sada kada smo sve to mogli ovdje imati i da bude nase, najveci broj bivših Jugoslovena su postali kapitalističko roblje iliti vlasnistvo raznih probisvjeta. Izuzimam poštene poslodavce i uspješne biznismeni kakvih je danas moglo biti mnogo vise da su u te uslove ulazili sa poštenjem i svojim zarađenim kapitalom.
Mi Sarajlije smo imali hendikep sto smo mislili da je multinacionalnost nase glavno oruzje i da nam se nista ne moze desiti.
Kad je sve vec uzelo maha, kad su se svi putevi zatvorili, onda je preostala samoodbrana i
borba za goli zivot.om
Pozdrav Saima

Monday, 13 February, 2017  

Post a Comment

<< Home