SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, October 20, 2017

Naša djeca

Pisala sam ranije o snimanju filma "Snovi se vraćaju kući " prije nešto vise od desetak godina.
Film je na "Sarajevo-film" festivalu 2015 dobio " Srce Sarajeva" za dugometražni dokumentarni film.

Redatelj Mladen Mitrović sa svojim filmom putuje po svijetu i svugdje film nailazi na lijep i emotivan pristup razne vrste gledatelja. Film je preveden na engleski i pristupačan većini mladih u svijetu kojima je engleski "drugi  materinji jezik".

Kad budem u Hrvatskoj stalno sam u situaciji da slušam kukanja i nezadovoljstva mještana Rakovog sela o državi i životu kakav imaju, a da ništa ne čine da sami to promjene. Stalno misle da će odnekud s neba pasti onaj život, kad su svi radili u firmama i bavili se poljoprivredom i raznim zanatima "u fušu".

Svaki dan mislim da je izreka "da iza svakog zla stoji neko dobro"  i da se odnosi na mnoge moje prijatelje, susjede i poznanike, čija su djeca protjerana zajedno sa svojim roditeljima, danas kao odrasli ljudi, imaju lijepe živote iskoristivši šanse koje su im se pružale.

Neki dan mi je prijateljica poslala insert iz filma koji je promijenio radni naslov "Snovi su vraćaju kući" u "U potrazi za snom." Obaviještena sam da će se film prikazivati 24. oktobra u Amsterdamu.
U prilogu šaljem insert iz filma sa mojim Franom.

Pozdrav Saima

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home