SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 09, 2018

Slike i događaji

Evo smo već 10 dan u Šibeniku. U vrtu nas je zatekla prašuma od trave i grmlja svake vrste. Prvo proljetno cvijeće se nije ni vidjelo od korova.

Ovo je prvi susret s dvorištem gdje smo ostavili travu i cvijeće
Radovi traju bez prestanka jer je ovo proljeće bilo čas kiša, čas sunce. 

Ali Segin prilog i slike koje su postavljene na blog, meni su bile tablete za spavanje. Bili smo tri puta tamo. Zahvaljujem Co-na dugom držanju.  Prvi put su nas vodili Zlatkovi susjedi, profesori u penziji. Dopali smo im se a i Zlatko. Nisu imali odmah komunikaciju s njim jer on, zbog silnih patnji koje je doživljavao od dolaska u Holandiju, nije imao želje da sam (tamo je bi baš “Pale sam na svijetu”), insistira na kontaktu sa susjedima. Nije puno boravio u stanu, najviše je bio u biblioteci i učio holandski. Nije stavio ni ime na postansko sanduče, jer je bio rat, a komunikacija s nama je bila samo ponekad telefonom, zahvaljujući mom radu u Telekomu (ranije PTT). Onda je jednog dana vidio susjeda da na njegov sandučić stavlja natpis “Mister X”. Zlatko se nasmijao i tako je počeo jedan fin odnos pun poštovanja.

Ja ću sad shodno natpisu našeg bloga, poslati nešto slika i opisa dogadjaja u ovih 10 dana.

Pozdrav Saima

Ovo je sninljeno jutros

Ovo se "nasmijalo" kada je ugledalo sunce i
zahvalilo se u punom cvatu

Ružmarin i čuvarkuća čekaju i kuhanje i moje uho

Lavanda i mirisna loza u punom cvatu.
Za koji dan opojni miris će se širiti cijelim dvorištem.
Kaktus odradio svoje. Vicu par mjeseci bolio palac i zglob
na desnoj ruci. Koristio silne kreme i gelove.
Kaktus pomogao odmah
(Hvala Emira Grofice, srce si).

Ova ruža donešena iz ružičnjaka moje majke u Gornjem Šeheru.
Bori se ali opstaje.

Svi me ubjeđivali da se ovaj olijalnder ispred kapije smrzao
i da ga trebam posjeći. Ja nisam poslušala nego sam odrezala
gornje grane i mladi listovi se pojavili.

Bršljan i oliander u dvorištu zazelenili

Susjed preko puta sve zelenilo posjekao, betonirao i napravio parking

Mi smo u dvorištu posadili stono grožđe i lani imali desetak plodova

Smokva raste iz kamena. Vice obrađuje.
Sega, dokle je tvoja holandska stigla?

A ova slika je ko "biber po pilavu".
Čudo!
Ispod ovog šljunka je postavljen lim od stare metalne fuste (bureta).
Služio je da se ispred kapije na to sstavlja pijesak i šljunak za građevinske radove.
Stavljeno prije četrdesetak godina.
Lim je vjerojatno istruo, vidi mu se čošak (crno) u desnom uglu.
A mak je probio šljunak i procvjetao.
Ovo pišem jer pisana riječ ostaje za sva vremena a ovaj blog će mnogo toga zapamtiti.
Sinoć sam slušala Mišu i "Dalmacija u mom oku".
I ovaj prilog odgovara toj pjesmi.
Srdačni pozdravi od Bosanaca.
Tako uvijek o našem dolasku govore među sobom.
"Stigli Bosanci".

UZ SAIMIN KOMENTAR

Ova velika smokva je cvijet a ove male ispod su plodovi. Ova je ona tamno ljubičasta slatka i daje prve plodove krajem augusta.


Kaktusovo cvijet prelijep žut ali ubere li se vrištanje traje cijeli dan od sitnih mali bodlji. Vjerovatno sluzi za razne vrste bolesti i zato mu je cvijet zaštićen da se ne iskorijeni, jer ko ga jednom dotakne nikad vise a od djece do pet godina štitimo plahtom

Srdačan pozdrav iz vruće Dalmacije u ugodnih 24 stepena mora. Mene Vrbas odgojio na 19- 20 pa mi je ovo  uvijek toplo i po mojoj mjeri.

Labels:

2 Comments:

Anonymous sega said...

Postovana Saima, naravno da pratim i procitam sve na blogu, to mi dodje kao druzenje uz "kaficu". Zahvaljujuci ovoj tehnici, ponekada smo veoma blizu, pravi komsiluk. Prava je slucajnost, da vas sin Zlatko i nas mladji Sandro "udisu" isti zrak u Den Haagu. Tu je i Coov Davor a nas Davor u Utrechtu. Koliko je Holandija velika, mozemo ih smatrati da su svi u "komsiluku". Nedavno nam je bila kuma iz Malmea, Ismeta, te smo se dogovorili da cemo slijedeci susret imati u Keukenhofu, u martu ili aprilu dogodine. Jednodnevni izlet. Sto se tice nase holandske smokve, super napreduje, ali cvata ili plodova ni na vidiku. Ja je nadgledam svaki dan, uzmem povecalo (za citanje) pa "pregledam" ..... haha...haha...ha ! Nista ne znam o smokvama ali kada rodi, vi juznjaci pripremite gajbe za berbu !!!!! Dotada mnogo pozdrava i sve najbolje !
Sega

Thursday, 31 May, 2018  
Anonymous Anonymous said...

Draga naša druga domovina u kojoj su naša djeca našla sreću. Slučajno je da su sva iz “ miješanih” brakova. Mi uvijek sviju ispravljamo zbog te budalastine koju su smislili oni “ zavadi pa vladaj” i strašno se borim sa budalama da su mješani brakovi na cijelom svijetu samo između žene i muškarca. Danas ima i brakova između muškarca i muškarca i žene i žene. Imaju pravo i na odluku da odgajaju djecu na način koji licno žele ali je najpotrebnija ljubav koja na svijetu postoji u hiljadu varijanti i mogućnosti.

A sto se tiče smokve dugo nisam znala, godinama ništa. Prvo se pojavi lisce, pa onda neke manje smokve koje počnu opadati i ja uvijek kažem da neće roditi te godine. Nikad mi nisu objašnjavali a ja sam se čudila kad rode. Poslije mjesta sa koje su te “ smokve” otpale pojavi se nova ko zrno graška , jedva se vidi. Da li ti ti znaš pa one prve veće zoveš cvijetom i čekaš te MALE da se pojavi plod.

Eto ja i ti se fino ispričamo “ uz kaficu” i ovaj komentar ti je za ono djecije “DAJ PET”
Pozdrav Saima
Uz komentar šaljem moj kaktus koji je procvjetao i cvijet traje samo jedan dan , ali će Co uspijeti da ga sačuva za sva vremena na ovom blogu.

Friday, 01 June, 2018  

Post a Comment

<< Home