SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, September 29, 2014

I ovo je Amerika

Dida Dane i ja u ukaciji
Dok se u starom kraju ovih dana spremaju izbori i narod zaluđuje ko će ih najbolje čuvati od onih drugih (sada je Mile socijalista veći rodoljub od SDS-ovaca), kod nas u kući je glavni problem da li će šarena salata biti napravljena na vrijeme. Dida Dane se već par nedjelja raspituje kada idemo na pijacu da kupimo kupus i ostalo za salatu pa smo prošli vikend rezervirali za to. U petak smo kupili što nam treba a subota je bila planirana za rad. Vrijeme je već nekoliko dana prekrasno tako da smo bili sigurni da će klupa u čošku backyard-a opet biti mjesto glavnog događaja.

Dido sjecka paprike
Nakon jutarnje kave i doručka (pura s kiselim mlijekom), moj zadatak je bio da pripremim radni prostor. Pomeo sam lišće, najlonom prekrio sto i donio povrće). Nerin zadatak je bio da pripremi suđe, noževe i plastičnu kantu od grožđanog mošta u koju će se salata slagati. Dida Dane je, pored funkcije kontrole kvaliteta, imao zadatak da pripremi paprike, karfiol i po potrebi kupus. Ja sam ove godine po prvi put dobio i stručni zadatak: rendanje kupusa. Nakon skoro tri godine pripravničkog staža u kuhinji (od kako sam u penziji moj zadatak je postavljanje stola, čišćenje poslije ručka i priprema posuđa za mašinu za pranje, sjeckanje bijelog i crvenog luka, krastavaca i misirače za pitu misiračnicu) konačno sam napredovao. Pošto sam se ovih zadnjih godina posebno iskazao u sjeckanju luka i krastavaca, „dozvoljeno“ mi je da, pored rendanja kupusa, isjeckam mrkvu i krastavce. Izgleda da sam ukazano povjerenje opravdao tako da mi je najavljeno da ću slijedeće godine vjerojatno dobiti dodatne obaveze. To me je posebno obradovalo jer mi je 15 godina rada na fakultetu sa profesorima i studentima (posebno studenticama), prisustvovanja stručnim  druženjima po Americi, mnogobrojnih partija, ručkova i večera, već pomalo dojadilo. Sada imam priliku da se iskažem u novoj oblasti pa ćemo vidjeti dokle ću dogurati.

Salata je završena u rano poslijepodno i sada trebamo samo čekati da priroda uradi svoje (ako neki mognu dočekati da se to desi). A kao dokaz da sve ovo nisam izmislio, evo nekoliko fotografija.

I Nera se pridružila

Rusvaj na stolu

Didine paprike i koji krastavci i mrkve

I karfiol je tu

Prvi slojevi salate su u kanti

A sada malo filovanih paprika

Paprike u kanti

Pogled na backyard - dan je prekrasan

Hren na vrhu. Posao završen.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Izgleda ukusno. Ako tako i mirise odmah otvarajte Inc. i u prodaju. Moze i preko Interneta.

Monday, 29 September, 2014  
Anonymous Dubravka said...

Imali ste prekrasan dan i uzivacete u zdravoj hrani preko zime.
Tako je sve lijepo predstavljeno da sad i ja zelim da probam recept.
Subota ce doci s kisom, pa ce se to raditi u kuci, nadam se da nije kasno.
Pozdrav svima od Dubravke

Wednesday, 01 October, 2014  

Post a Comment

<< Home