SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, September 18, 2014

Slike iz Bosne

SLIKA PRVA


Ogroman naslov na naslovnici "Oslobođenja".  Čudo.  Nevjerica.  Srpski član predsjedništva spominje Bosnu. Vidi se da se približava kraj ugodnog i profitabilnog mandata. Možda se nada kakvom uhljebljenju u državnim institucijama. Pade mi na pamet riječ "prevrtač" koji se koristi na blogu za određene ljude.

Ovde se to odnosi na prilog "Naš Bakir". Nikako se ne mogu pomiriti sa ovim prilogom. Mene ne muči "vaš Bakir". Mene muči "naš Bakir". Ja sve protjerane ljude koji se vraćaju jako cijenim. Mnogi pokušaju pa se vrate odakle su došli. Banja Luke nema bez njenih starih sugrađana sve četiri religije i ateista i agnostika. Nema pobjede nad bahatošću i primitivizmom. Ako je vaš Bakir pokušao da nešto tamo učini, pa nije uspio, nije čudo, jer manjina na ovim prostorima nema nikakve šanse . Moja je usvojena deviza "da samo budala nikad ne mijenja mišljenje " i ja promjenu mišljenja ne smatram prevrtanstvom. Ako je uspio opet da se vrati u Ameriku znači da vrijedi i da tamo opstaje bez problema. 

Ja ponekad sanjam "nemogući" san da vas se bar 50-tak hiljada, uspješnih, bogatih,  vratilo u Banja Luku i mjenja situaciju u svakom pogledu. Onda stiže nam izborna kampanja. "Naš Bakir" gleda sa svih strana. Na uspješno napravljenim slikama i džambo plakatima. Svugdje slogan "U jedinstvu je snaga". Meni smješno . Kojem jedinstvu? Gdje? Čija snaga?  Čovjek kojem je babo ostavio državu u kojoj je najveći dio bogatstva u rukama jedne te iste bliže i šire familije. Čovjek bez naročitog kvaliteta i nikakve harizme. U susjednom entitetu nikad nije bio, samo prepucavanje sa njihovim voždom, na isti bahat i primitivan način. Znači ista država bez jedinstva sa narodom  koji takođe živi i u Hercegovini. A ovde ?

Normalni pošteni muslimanski vjernici, radikalni muslimanski vjernici , selefije, mudžahedini, vehabije, ateisti, agnostici, pravoslavci, katolici, Srbi, Hrvati, Sandžaklije, Istočnjaci tj Šveđani (ljudi iz Foče, Goražda. Itd). Izbjeglice iz Bos. Krajine. Nigdje jedinstva ni od korova. Sve se to vide, sve se zna i opet ga izaberu.

Grafit iz Sarajeva i dalje aktuelan "ovde niko nije normalan".

Vjerovatno će biti mnogo nezadovoljnih ovim mojim prilogom ali ja samo iznosim činjenice koje su ovde u mom okruženju vidljive na svakom koraku. Komunikacija Dodika i Izetbegovića na bahat, nekulturan i neprimjeren političarima način ma gdje bili samo oduševljava njihove pristalice do ludila. Sve više vjerujem da ima i dogovora. Znaju u dušu bosanske mozgove. 
Bila sam tak rođena kad se hapsilo i slalo na Goli otok. Kasnije sam pitala oca zašto su hapšeni. Odgovor je bio "samo one kojima je kaput bio  blizi od košulje". To nikad nisam zaboravila ali sad znam da nema više nikog da hapsi budale kojima je kaput bliži od košulje. Onda je to bila Rusija i Staljin, a sada Srbija, Hrvatska i Turska. A 50 god smo vidjeli kako je prošla Istočna Evropa sa svojim sistemom a kako mi. Imam pravo na ovu konstataciju jer sam 50 godina živjela u humanom sistemu za najveći broj ljudi.

Pozdrav Saima

Labels:

3 Comments:

Anonymous Nataša said...

Draga Saima,
razumijem u kakvom se raspoloženju nalaziš. U predizborno vrijeme sve najcrnje izađe na svjetslost dana, a toga crnila na cijelome Balkanu, nema izuzetaka, je u nemjerljivim količinama, ljudskoj gluposti nema kraja, kao i ljudskoj zloći i ne vidim da se to može promjeniti za naredne dvije generacije.
Ako je većini, pogotovo mladima, na kojima svijet ostaje, ovako dobro, neka ih onda u tome dobru.
Političari i poslušni mediji su kreatori mržnje, a bolesnim i zlim ljudima je lako upravljati i navoditi ih na zlo i mržnju.
Budi promatrač, ali ne dozvoli da te ponesu emocije.
Treba čuvati zdravlje, a ovo malo života što nam je ostalo iskoristiti da koliko je moguće zadovoljimo svoje želje i potrebe.
Znam, ponavljam se, ali treba ponavljati sve dok se ne shvati što je u životu ipak najvažnije i da se ne može glavom kroz zid.

Drago mi je da je oko sada dobro.
Veseli se odlasku unuku.
Pozdrav, Nataša

Friday, 19 September, 2014  
Blogger co said...

Saimina razmišljanja su mi uvijek interesantna jer dolaze s lica mjesta i iz sredine iz koje sam odsutan evo već više od trećine života. Svoja zaključke donosim na osnovu onoga što mi je dostupno a to je prvenstveno Internet na kojem posjećujem samo nekoliko sajtova koji su mi interesantni. Nisam tamo, ne osjećam kako taj narod tamo diše pa možda i griješim kada nešto napišem. Međutim, još uvijek me služi sjećanje na događaje iz prošlosti, pa kada sve to skupim zajedno, evo mojih razmišljanja na Saimino pisanje.

O „našem“ ministru Bakiru ne bih više osim da napomenem da je svojim povrtakom u Amerku zatvorio krug. Meni nije ni odmogao ni pomogao a dobro bi bilo da se sam sabere pa da shvati o čemu se radi.

A što se tiče „vašeg“ Bakira i Bosne, moje je mišljenje da se generacijama neće ništa promijeniti. Nije naš narod od juče ovakav. Pa zar se ne sjećamo kako je većina prije dvadeset i nešto godina prigrlila nacionalne partije kao put u sretniju budućnost. Nije nam valjalo ono što smo imali, htjeli smo svako svoje (velika većina, čast izuzecima) i sada u Bosni imamo ono što imamo: nacionalne torove koji se sve više učvršćuju i koji ne mogu biti garancije sretnije budućnosti. Da je tako pokazuje i činjenica da se većina prognanih banjalučkih muslimana ne vraća u Banjaluku već kupuje stanove u Sarajevu. A šta je to nego nacionalna homogenizacija ili utoravanje? Žalosno je što toga većina nije svjesna i ubit će se ubjeđujući sve oko sebe kako se na taj način bore za cjelovitu Bosnu i Banjaluku (i o tome je bilo žučnih diskusija na kajaku). A kada bih se ja kojim slučajem vratio u Mostar (naravno, njegov zapadni dio), bio bih neprijatelj Bosne i Banjaluke (i uz to hrvatski nacionalista).

Dakle, da zaključim. Možeš ti Saima sanjati koliko hoćeš ali Bosne koja je nekada bila više nikada neće biti. Zbog toga uživaj u penziji, putuj i obilazi sinove, snahe, unučad i prijatelje, jer takvih kao ti (a i sebe ubrajam u tu grupu) ima jako malo i samo prave probleme u „harmoniji“ kakva je u Bosni uspostavljena prvim demokratskim izborima. Većini je tamo najvažnije biti veliki Bošnjak, Srbin i Hrvat, ili možda još tačnije, musliman, pravoslavac i katolik, a za nas kojima je to manje važno tamo nema mjesta. Evo stižu izboru pa ćemo vrlo brzo vidjeti da li sam u pravu. Ako me rezultati izbora demantiraju, javno ću priznati svoju grešku i neću se više nikada javiti „za diskusiju“ po ovoj temi.

Friday, 19 September, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Evropa sve vise skrece udesno.Zato ce u BiH-u dominirati konzervativne ideologije,koje su se okotile kada je Ustavni sud pred rat ucininio veliku HISTORIJSKU GRJESKU:DOZVOLIO JE FORMIRANJE NACIONLNIH STRANAKA.I Bosnjaci su vecim dijelom podrzali konzervativnu idelogigiju Izetbegovica jer su u Srbiji,Crnoj Gori i Hrvatskoj pobijedile konzervativne i hegemonisticke ideologije pod vodstvom Milosevica,Bulatovica i Tudjmana.I danas se nista bitno nije izmijenilo.
Babo iz Amerike

Friday, 19 September, 2014  

Post a Comment

<< Home