SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, September 24, 2014

Sretna ti krsna slava Starčevice moja!

Već prilično dugo živim daleko od rodnog kraja i polako gubim bitku u praćenju njegovog napretka, iako se svim silama trudim da ostanem u toku. Moram priznati da mi nije lako, stari se i ne može čovjek da u toku svih dešavanja a i život ovdje u Americi je kompliciran i ne ostavlja puno vremena za druge stvari.

Jučer slučajno ugledah jednu važnu obavijest iz starog kraja. Moja mjesna zajednica (bivša, a ko zna, možda i buduća) proslavila krsnu slavu. Slavski kolač je prelomljen i sada mi je malo lakše. Onaj odozgo je zadovoljan a to znači da i oni u mojoj mjesnoj zajednici mogu biti zadovoljni. Slava je proslavljenja a on je tu da se pobrine za sve, samo treba održavati dobre odnose jer on sve vidi i sve planira, on je taj koji povlači sve konce a to oni koji vode mjestu zajednicu dobro znaju. Predpostavljam da su im sadašnji stanovnici mjesne zajednice zahvalni jer dobro je kada imaš nekoga ko misli o svemu.

Ja, ovako zaostao i daleko od svega, nešto razmišljam. Možda im on (mislim na onog gore) uskoro pokloni igralište za djecu jer čujem da ga još nemaju, a nisu ga imala ni dok sam ja bio tamo. Djeca iz zgrade su se igrala na male na betoniranom parkingu, pretrpanom autima, i uz to nagnutom na jednu stranu. Livade preko puta su bile zapuštene a čujem da su i sada takve. Istina je da u ono naše vrijeme veze sa onim gorem nisu bile baš najbolje (malo mu se ko obraćao za pomoć, više su vjerovali u jednog drugog), ali u ovo suvremeno doba ...

Sada kada i mjesna zajednica ima svoj account na facebook-u bit će mi lakše da budem u toku dešavanja i novosti saznam iz prve ruku, na čemu se ljudima iz mjesne zajednice zahvaljujem. Ovako bih živio u zabludi da niko ništa ne radi a oni su zaista aktivni i vode je u svijetlu budućnost.

Nego, moje misli me odvedoše malo dalje. Pitam se zašto i naša zgrada ne bi imala svoju krsnu slavu. Kad je imaju „republika“, grad, opština i mjesna zajednica, zašto je ne bi mogla imati i zgrada. Pa ima je vojska (ono što je od nje ostalo), čujem da ju je i "Kolo srpskih sestara" proslavilo na isti dan kao i Starčevica (to me posebno raduje, znajući da je moja nekadašnja školska kolegica i komšinica bila jedan od njegovih stubova), da ne govorim o familijama (pardon, porodicama). Kada sve to skupim na gomilu, pravom da kažem ne razumijem zašto je ne bi mogla imati. 

A šta je sa našom ulicom? Ne bi bilo lijepo da je ima zgrada a nema ulica. A možda se niko do sada toga nije sjetio. Ili nije dobro proučio šta je zapisano u knjigama "staroslavnim". Morat ću, kada slijedeći put svratim u Banjaluku, navratiti do bivših komšija i predložiti im da izaberu jednu (mislim na slavu) za našu zgradu. Možda onu koja pada na 22. decembar (ako ima takva) jer je to u moje doba bio dan kada smo slavili u fabrici a zgradu je fabrika izgradila pa bi se sve lijepo posložilo.

Eh da mi je malo više vremena pa da se bacim na proučavanja knjiga mudrih, ko zna na šta bih još izčačkao. Nisu ni popovi puno pametniji od mene samo imaju više vremena da tabire vjerske knjige i otvoraju oči običnom svijetu. Evo, onima u mojoj mjesnoj zajednici su ih otvorili na dobrobit sviju nas i na tome sam im posebno zahvalan. 

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kada je MZ proslavila krsnu slavu,onda možeš i ti danas proslaviti svoj rođendan.Česitam ti,živ i zdrav bio svojoj porodici i nama blogerima.Znaš li da na Starćevici-brdu ima i crkva.Čudno mi u brdu vidjet crkvu.Tamo stvarno više ništa nije čudno.Hajd u zdravlje i čekamo slike sa tvog rođendana Niskana

Wednesday, 24 September, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Rat je rat, ali 20 god nakon rata ulazi polako u anale svjetske historije kako 'demografski preurediti' neko podrucje prema svojim zeljama i masovno se praviti kao da se nista nije desilo. Ja ne znam za takav slucaj u historiji.

Primjer je Facebook stranica Mjesna zajednica Motike, koje je prije rata bilo pretezno naseljeno Hrvatima a danas na toj grupi covjek pomsli da je na stranicama neke radikalne srpske stranke. Crkve, popovi, parastosi, peticija za oslobodjenje Seselja, Cerska bitka, slika majice 'Ceracemo se jos'.

Mogu takvi sa svima u Njemackoj, Austriji, Americi, Rusiji ali bogme u Banja Luci ne mogu.

Da li da se cudimo ili da tugujemo, zaboraviti ne mozemo. Prihvatiti ne smijemo jer ce nas sudbina kazniti sto smo pristali izbrisati razliku izmedju dobra i zla.

Nerado pisem o ovoj temi ali sve to je predaleko otislo.

Wednesday, 24 September, 2014  
Blogger co said...

Kad se spomenuše Motike, u sjećanju mi je ostao jedan događaj iz vremena koje je prethodilo ratu u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je to doba kada je Milošević pokrenuo tkz jogurt revoluciju koja je, nakon Vojvodine, trebala zahvatiti cijelu Jugu.

Sjedio sam u restoranu koji se nalazio u dvorištu kuće preko puta ulaza u Profesionalu (mislim da se radilo o nekakvom restoranu penzionera). Društvo su mi činila dva mlada inžinjera iz Profesionale (imena sam zaboravio ali ih imam na slici kad su pohađali školu za računare koju sam organizirao u potkrovlju porodične kuće na Predgrađu). Nisam bio osoba koja je išla po restoranima ali sam na navaljivanje jednog od njih da popijemo po jedno piće morao pristati. Razgovor je odmah skrenuo na politiku. Taj dan ili dan prije trebao se održati miting podrške Srbima s Kosova u Drvaru. Tadašnja bosanska vlast je miting zabranila i o njemu se nije zvanično pričalo. Stariji od dvojice inžinjera, koji je vodio glavnu riječ (ja sam uglavnom šutio), s nekakvim ponosom reče kako je miting ipak održan uprkos zabrani, samo se o tome ne priča. Nakon toga je počeo pričati o Motikama. Nisam bio siguran da li je tamo stanovao ili se spremao tamo preseliti ali mi je ostalo u pamćenju kako je govorio da su u Motikama za vrijeme drugog svjetskog rata većinom živjele ustaše i kako je sada došlo vrijeme da se svi Hrvati koji tamo žive protjeraju. Pričao je o tome s nekim posebnim ushićenjem koje sam kasnije prepoznao kod većine nacionalista koji su počeli dizati glave kao gljive poslije kiše. Ja sam ćutao, pokušavajući da nađem dobar izgovor da se pozdravim s njima i odem kući. Iz njegove priče je bilo očigledno da nisu znali ko sam već su po mom imenu i prezimenu bili sigurni da sam „njihov“.

Nekako sam se izvukao iz njihovog društva i zaputio kući na Starčevicu. Nisam mogao vjerovati u ono što sam upravo čuo iz usta obrazovanih osoba koje su usput bile članovi partije. Upskos svemu, još dugo sam vjerovao da će razum u onim našim krajevima prevladati. Danas svi znamo šta se desilo. Ja sam evo već više od dvadeset godina u Americi a moja dva „prijatelja“ više nikada nisam sreo niti čuo išta o njima. Ne znam da li su uspjeli u svemu što su planirali ali koliko mi je poznato u Motikama danas gotova da i nema Hrvata.

Wednesday, 24 September, 2014  
Anonymous Nada said...

#1 | 25/09/2014, 4:10 am | B o r i s l a v | Location f b
Zamolio bih sve svoje fb prijatelje da ne pisu ruzne stvari o nasem gradu, blate ga i ocrnjuju. B.Luka je kao i svi gradovi u BiH pogodjena migracijama stanovnistva i ja koji sam rodjen u B.Luci u Zdrave Korde sam nostalgicar za onim gradom i onim vremenima kad sam odrastao, isao u muzicku skolu, pozoriste i biblioteke (vezano za natpise pojedinaca), svirao gitaru sa pokojnim Suricem, Mehom Pupkom, Mimijem Bralom, svirali serenade, druzili se, cugali, zajedno trebe vodali, isli u diskoteke od Cajaveca do hale Borik gledali u Boriku koncerte Bijelog Dugmeta, Nazareta, Stiv Harlija i drugih. Nazalost, B.Luka se gradi kao i svi drugi gradovi u BiH i svijetu sto mi nemozemo zaustaviti. Nervira me sto svi pljuju po onome sta god da se napravi novo u B.Luci, a ne vide Sarajevo, Zenicu, Tuzlu i dr. Ja volim svoj grad i uvijek cu ga voljeti. Svi moji prijatelji znaju da nisam nacionalista, te se sa svima druzim i svako ko napise nesto ruzno o B.Luci obrisacu ga sa liste prijatelja.
Pozdrav svima.

Ovo je jutrosnji komentar s Cajinog bloga.
Ja ne znam jesu li oni ludi ili bezobrazni.
Na Kajaku u rubrici Vojo Erceg orkestrirano napadaju Ahmeta, a covjek tocno, i sto je jos vaznije, vrlo civilizirano govori o onome sto i mi i oni jako dobro znamo. Cilj im je utisati one rijetke koji jos imaju snage govoriti istinu. Cilj je takve kao Ahmet proglasiti ludima, zaboravnima, cak i nacionalistima. Ja bar kod Ahmeta nisam osjetila ni trunku ostrascenosti.
I ovaj blog se u jednom momentu bio raspao upravo iz tog razloga.

Wednesday, 24 September, 2014  
Anonymous Nada said...


Kad sam vec spomenula tog mladog covjeka Vojislava Ercega, ja bih mu prva pomogla da imam novca, jer volim prodorne i drske, a pritom pristojne mlade ljude. Oni takvi i trebaju biti. Mislim da jeste svojevrsna drskost zatraziti pomoc na Kajaku, ali kako god vi to shvatili, meni je bas to simpaticno.
Drugi razlog je sto se radi o kulturi ( film ), a treci sto djeca nisu kriva za ono sto su radili njihovi bliznji.

Nada

Thursday, 25 September, 2014  

Post a Comment

<< Home